11 Yaşındaki Seymen, Robotik Yürüme Cihazıyla Yürümeye Başladı

Doğum sırasında beyninin bir bölümüne oksijen gitmemesinden dolayı yürüyemeyen 11 yaşındaki Seymen Deliduman, robotik yürüme cihazı sayesinde yürümeye...

Doğum sırasında beyninin bir bölümüne oksijen gitmemesinden dolayı yürüyemeyen 11 yaşındaki Seymen Deliduman, robotik yürüme cihazı sayesinde yürümeye başladı.

Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Kliniği'nde 2 yıldan bu yana tedavisi süren Seymen Deliduman, robotik yürüme cihazı sayesinde yürümeye başladı. Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Serap Tomruk Sütbeyaz, Genel Sekreterlik biriminin kendilerine sağladığı imkanla yaklaşık 3 ay önce robotik rehabilitasyon ünitesini açtıklarını söyledi. Bu süre zarfında 300 civarında hastanın seansını gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Serap Tomruk, Küçük Seymen'in yürüme aşamalarını şöyle anlattı:

"Seymen serebral palsi olan bir hastamızdır. Robotik rehabilitasyon ünitesini açtıktan sonra aldığımız ilk çocuklarımızdan biridir. Seymen yaklaşık 2 yıldır takip edilen bir hastadır. Zaman zaman değişik uygulamalar da yapıyoruz. Robotik rehabilitasyon ünitesine girmesindeki amaç da yürümesini daha hızlı ve iyi bir hale getirmek ve duruşunun daha iyi olmasını sağlamaktı. Seymen 15 seans tedavi aldı. Tedavinin ikinci bölümüne geçmiş bulunmaktayız. Seymen'in yürüyüşünün ve duruşunun çok iyi olduğunu saptamış bulunmaktayız. Seanslardan sonra yürümedeki bozulmalar devam ederse tekrar robotik rehabilitasyon ünitesinde tedaviye alacağız ama bize 3 ay kontroller halinde gelecek."

ANNE DELİDUMAN: "MUTLUYUZ"

Seymen'in annesi Yıldız Deliduman da doktorlara teşekkür etti ve duygularını şu şekilde dile getirdi:

"Oğlum tedaviye başlamadan önce dizlerini kitleyemiyordu. Diz pozisyonu hiç yoktu. 2 yılın sonunda dizlerini kitlemeye başladı ve bu makineyle birlikte daha düzgün yürümeye başladı. Hem hastaneden hem ekiplerden çok memnunuz. Seymen'de baya bir gelişme var. Seymen'in ikiz kardeşi de var. Seymen 900 gram olarak, ikiz kardeşi de 600 gram olarak doğdu. Prematüre bebek olarak doğdular. Doğum sırasında beyninin küçük bir bölümüne oksijen gitmemiş ve motor sistemini etkiledi. Bu durum da bacaklarını etkiledi. Fakat kız olan ikiz kardeşinde bir şey yok, onun sağlık durumu iyi."

"FİZİK TEDAVİ BİRİMİMİZ ANKARA VE İSTANBUL'DAKİ OLANAKLARA SAHİP"

Fizik Tedavi Kliniği'nde 18 uzman ve 25 fizyoterapist ile hizmet verdiklerini belirten Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Özcan, "Robotik yürüme cihazı özellikle felç geçiren hastalarımızın ve serebral palsi gibi çocukluk çağı yürüme bozuklukları olan hastalarımızın tedavisinde son dönemde en son teknolojik ürünlerden biridir. Cihaz, hastanemize Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilmiştir. Ama sadece cihazla olmuyor bu konuda özellikle fizik tedavi kliniğinde doktorlarımızın destekleriyle 50 civarında hastaya hizmet verdik. Bizi sevindiren husus, hastaların ancak İstanbul ve Ankara'da bulabileceği imkanları burada bulmalarıdır" ifadelerini kullandı.

Artık yürümeye başlayan Seymen Deliduman da, "Tedavim iyi gidiyor. Robottan da çok memnunum. Doktorlarımdan çok memnunum. Onlar olmasaydı ben yürüyemezdim. Yürümem eskisine göre çok ilerledi" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ülke Haberleri