4 Bakan, Reform Eylem Grubu Toplantısı Sonrası Açıklama Yaptı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Reform Eylem Grubu (REG) Toplantısı, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı'nda düzenlendi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İçişl.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Reform Eylem Grubu (REG) Toplantısı, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı'nda düzenlendi.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı.

"SİYASİ ENGELLERİN ÇIKARILMASINI İSTEMİYORUZ"

Toplantı sonrası 4 bakan kameraların karşısına geçti. İlk açıklamayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı:

Önümüzdeki süreçte Avrupa Konseyi ile daha yakın adımlar atacağız. İşbirliği iki tarafında yararına olmuştur. Gümrük birliği müzakerelerinin yeniden başlatılması ile ilgili çalışmalarımızı Hazine ve Maliye Bakanımız ve bizler sürdürüyoruz. AB kurumları ve komiserlerle çalışmayı sürdürüyoruz. 6 kriter kaldı. Bunlarla ilgili çalışıyoruz.Sadece parlamanter meclis değilm insan hakları dahil yakın ilişkilerimiz var. Bu konudaki tüm çabaların karşılığını almayı, siyasi engellerin çıkarılmasını istemiyoruz. AB üyelerinden son zamanlarda gelen desteklerden bunu istiyoruz. PKK, PYD, FETÖ gibi konularda daha fazla destek vermeliler. Bu konularda işbirliği bekliyoruz.

"BİR SONRAKİ TOPLANTI 11 ARALIK'TA GERÇEKLEŞECEK"

Bugün Avusturya'nın başkanlığında yeni fasılların açılmasını beklemiyoruz. Sonuç alabileceğimiz maddeler var. Bundan biri vize serbestisi. Diğer taraftan gümrük birliğinin güncellenmesi ile ilgili 3 toplantı yapılmıştı. Bu toplantıların yeniden başlaması lazım. Her iki tarafın lehinedir güncelleme. Bu konuda adım atabiliriz. Göç adımımız var. Türkiye yükümlülüğünü yerine getirmiştir. Reformlar bizim her zaman önceliğimiz olmuştur. Darbe girişiminden sonra AB, AB Komisyonu tarafından anlamayanlar oldu. Biz bu süreçten çıkabiliriz. AB arayış içinde. Biz de Türkiye'nin fikirlerini aktaracağız. Bu konudaki vizyonumuzu paylaşacağız. Ekonomi ve altyapı konusunu AB ön plana almaya başladı. Enerji, yol, bağlantı projeleri gündeme gelecek. Avrupa Birliği ile her düzeyde onların da arzusuyla toplantımızı gerçekleştireceğiz. Bir sonraki toplantımız Adalet Bakanlığımız ev sahipliğinde 11 Aralık'ta gerçekleştirilecektir.

REFORMLARIN UYGULANMASI İÇİN ÖNEMLİ KARARLAR ALDIK

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün açıklamaları:

Türkiye'nin AB ile diyaloglarının artırılması için toplantı icra ettik. AK Parti iktidarının reformcu duruşu malumdur. Reformların uygulanması için önemli kararlar aldık. Yeni sistemin imkanlarından da yararlanarak yargıya güvenin artacağı ve hızlanacağı bir dönem olacak. 23. ve 24. fasıllar tek tek masaya yatırdık. Yargıda hedef süresi uygulamasının pilot uygulamalarını pazartesi günü başlatacağız. AB ile diyalogları sürdüreceğiz. İnsan hakları ve özgürlükleri geliştirecek çalışmaları artıracağız.

AB'ye katılım sürecinde siyasi kriterler, Yargı ve Temel Haklar ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Fasılları kapsamında reformların en üst düzeyde takip edilebilmesi ve reformların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla toplam 30 Reform İzleme Grubu ve sonrasında yeni ismiyle 3 Reform Eylem Grubu Toplantısı düzenlenmişti.

Siyasi reform önerilerinin hazırlanması ve uygulamaya yansıtılması aşamalarında aktif rol oynayan REG toplantılarının ilki, 8 Kasım 2014, ikincisi 20 Şubat 2015 ve üçüncüsü 11 Aralık 2015 tarihlerinde yapılmıştı.

"OHAL'DEN SONRAKİ HAVA YARGI SÜRECİNE YANSIYACAKTIR"

AB'nin Türkiye ile ilgili önerileri bizim çalışmalarımız içerisinde. Uluslararası hukuka uygun bir ülke Türkiye. 19 Temmuz'da OHAL uygulamasına son verdikten sonra delegasyonları da kaldırdık. Bundan sonraki AB ile ilişkilerimizi rasyonel, olumlu bir seyre çevirecektir. İnsan hakları ile ilgili hükümet olarak bazı çekincelerimiz vardı. Bunları kaldırdık. Bunu da AB'ye bildirmiş olduk. OHAL sürecinde kurduğumuz OHAL komisyonu AB ile işbirliği ile işini yaptı. Bilgi verdi. Hiçbir zaman hukuktan taviz vermedik. OHAL çerçevesinde kurduğumuz diyalogları aynı çerçevede kurduk. OHAL'den sonraki hava yargı süresince yansıyacaktır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde Türkiye'nin şikayet edildiği müracaatlar 15 yılın en düşüğünde. 6400 tane dosya var. Bu 15 yılın en düşük dosya sayısı. Türkiye'nin hukuk çerçevesinde yoluna devam ettiğini gösteren bir veridir.

"FRANSA VE ALMANYA GİBİ ÜLKELERİN DESTEĞİNİ ALDIK"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın konuşmasından satırbaşları:

Toplantı boyunca vize serbestisi olsun gümrük birliği güncellemesi olsun bu çok önemli, çok önemli detayların konuşulduğu verimli bir toplantı oldu. Bildiğiniz gibi ABD tarafından Türkiye ekonomisine karşı bir süreç başlatıldı. Birçok kesimin malum olduğu üzere tamamen siyasi saiklerle yapılan bu saldırılar sonrası Almanya ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkeden gayet olumlu açıklamalar sonrası bir süreç gelişmeye başladı.

"CARİ AÇIĞI AZALTMAK TEMEL HEDEFLERİMİZDEN BİRİ"

Bankalarımız ve reel sektörle birlikte adımlar atmaya başladık. Bugün açıklanan ihracat ve ithalat rakamları kısa ve orta vadeli hedeflerimiz açısından oldukça olumlu bir gösterge ortaya koydu. Geçtiğimiz yılın dış ticaret açığına kıyasla yüze 33 civarında gerileme görüyoruz bu çok önemli. Cari açığı azaltmak temel hedeflerimizden biri.

Yaklaşık 5,5 milyon mükellefimizden 60 milyar TL'den yüksek bir rakam yapılandırıldı. Çok güzel ve başarılı bir süreç olduğunu ortaya koyuyor.

"2019 YILI ENFLASYONLA MÜCADELEDE ÇOK GÜÇLÜ BİR YIL OLACAK"

Ekonomik dengelenme hedefimiz çerçevesinde temel hedefimiz olan enflasyonla mücadele konusunda çok daha fazla sorumluluk alıp hükümet olarak güçlü mali politikalarla gerek MB gerek tüm paydaşlarımızla birlikte 2019 yılı enflasyonla mücadelede çok güçlü bir yıl olacak.

2019 yılı Türkiye ekonomisi açısından çok daha güçlü bir yıl olacak.

"ABD KAYNAKLI TÜRBÜLANS YAŞIYORUZ"

Bahsettiğiniz üzere AB, Türkiye interlandında ABD kaynaklı bir türbülans yaşıyoruz. Ekonomi merkezli, dolar merkezli tehdit edildiğimiz bir süreç yaşıyoruz. Bundan dünyadaki bütün ülkeler etkileniyor. Yeni bir süreci yönetme motivasyonu söz konusu. ABD'nin bu çıkışları, adımları Türkiye gibi, Avrupa içinde soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Bundan dünyadaki birçok ülke etkileniyor. Türkiye-AB açısından ciddi bir süreç. ABD'nin bu hamleleri Türkiye için olduğu kadar diğer ülkeler için de önem taşıyor. Yüzlerce yıllık bir geçmişi, diplomasi tarihi olan motivasyonu da beraberinde getiriyor. Pazartesi Fransa ziyareti, önümüzdeki hafta bir İngiltere, Eylül'ün ilk haftası Almanya ziyareti olacak. Bundan sonra tarihi belirlenmediği için söylemeyeyim, önemli bir ülkeye ziyaretimiz olacak. Bu ziyaretlerle çok daha önemli bir noktaya taşınacağını saöylemeliyim. Bir tarafta irade var, bir tarafta yoksa çözüm olmaz.

"BU TOPLANTI ÜLKEMİZİN REFORM İRADESİNİ TEYİT ETMEKTEDİR"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamaları:

Bu toplantı ülkemizin reform iradesini teyit etmektedir. Toplantıda olumlu bir hava oluştu. Türkiye bir taraftan AB taahhütlerini yerine getirmeye çalışırken bir taraftan terörle mücadele etmektedir. Terör örgütleriyle mücadele iradesi AB güvenliğiyle de alakalıdır.

AB'ye katılım sürecinde siyasi kriterler, Yargı ve Temel Haklar ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Fasılları kapsamında reformların en üst düzeyde takip edilebilmesi ve reformların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla toplam 30 Reform İzleme Grubu ve sonrasında yeni ismiyle 3 Reform Eylem Grubu Toplantısı düzenlenmişti.

Siyasi reform önerilerinin hazırlanması ve uygulamaya yansıtılması aşamalarında aktif rol oynayan REG toplantılarının ilki, 8 Kasım 2014, ikincisi 20 Şubat 2015 ve üçüncüsü 11 Aralık 2015 tarihlerinde yapılmıştı.

"FETÖ KONUSUNDA ABD'DEN AYNI SAMİMİYETİ GÖREMİYORUZ"

Türkiye terör açısından çok kritik bir bölgede. Yeni dünya nizamında şunu görüyoruz, ülkelerin iç güvenlik meseleleri başka ülkelerin merkezinde başlıyor. Londra'da ağır silah taşıyan Özel Harekatçılar rahatça dolaşıyorsa 21. asır bize bir şeyleri dayatıyor demektir. Suriye'yi, Irak'ı biliyoruz. Gerek ülkemiz sınırlarının içine veya başka noktalara gitmek isteyenleri biliyoruz. Bir takım farklılaşmalar yaşadığımız apaçık ortadadır. FETÖ konusunda maalesef AB'den aynı samimiyeti göremiyoruz. AB ile işbirliğimiz devam etmektedir. Bunu görmemiz gerekir, bugün oluşan durum milyonlarca insan bir yerden bir yere göç etti. Bu insanların birçoğunun kimliğini, kim olduğunu bilemiyoruz. DEAŞ konusunda Türkiye görevini fazlasıyla yerine getirmiştir. Terör sadece bizim değil, herkesin sorunudur. Türkiye düzensiz göçte nasıl başarı ortaya koyuyorsa, terörle mücadelede de hukuka bağlı mücadele sürüyor. Yoksa bizi linç ederlerdi çok açık ve net. Çifte standartla karşı karşıyayız. Mücadelemiz uluslararası alanda devam etmektedir. Kararlılığımız nettir.

Bakan Soylu: FETÖ Konusunda Maalesef AB'den Aynı Samimiyeti Göremiyoruz Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan, AB Ülkelerine Terör Çağrısı: İşbirliği Bekliyoruz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri