Türkiye, mülteci anlaşması kapsamında AB'den vize muafiyeti sözünü yerine getirmesini talep ederken AB Konseyi, Ukrayna ile vize rejiminin iptal edilmesine onay verdi. Ancak vize muafiyetinin yürürlüğe girebilmesi için Parlamento'nun da onayı gerektiğine dikkat çekiliyor.
DWelle Türkçe'ye göre, AB üyesi ülkeler Ukrayna vatandaşlarına uygulanan vize mecburiyetinin kaldırılması hususunda anlaştılar. Yeni uygulamaya göre Ukraynalılar her yarıyılda 90 gün süreyle vize almadan AB ülkelerine girebilecekler. Uygulamanın başlatılabilmesi için vize mecburiyetinin bulunmadığı ülkelerden gelen yabancıların bu hakkı suistimal etmeleri durumunda seyahat serbestisini kaldıran "fren mekanizmasının" devreye girmesi beklenecek.
Önümüzdeki hafta Brüksel'de yapılacak olan AB -Ukrayna zirvesinde Minsk anlaşması, Ukrayna'da yolsuzlukla mücadele ve vize muafiyeti görüşülecek. Vize mecburiyetinin zirveden önce kaldırılması mümkün görünmediği belirtildiği haberde AB Konseyi'nden yapılan açıklamada vize muafiyeti ile gerekli hallerde seyahat serbestisini kaldıran uygulamanın eşzamanlı başlaması gerektiği belirtildiğine dikkat çekildi.
-"TÜRKİYE DE BAŞVURMUŞTU"-
Halen AB ülkelerinin "haksız iltica başvurularının artması" ya da ikamet süresinin aşılması durumunda vize muafiyetini sonlandırma yetkisinin bulunduğunu anlatan DWelle şöyle dedi:
"Ukrayna'ya uygulanması öngörülen vize muafiyeti konusunda da AB Konseyi ile Avrupa Parlamentosu arasında mutabakat sağlanması gerekiyor. 50'den fazla ülkede yaşayan yüz milyonlarca kişi vize başvurusunda bulunmadan AB ülkelerine seyahat edebiliyor. Vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanması için Gürcistan, Kosova ve Türkiye hükümetleri de AB'ye başvurmuştu." (CN/ORH)