Abd Kongresi’nde Türkiye Tartışıldı

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde sıkıntılar sürerken Kongre'de düzenlenen bir oturumda Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin taşıdığı önemi...

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde sıkıntılar sürerken Kongre'de düzenlenen bir oturumda Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin taşıdığı önemi vurgulanırken Ankara'nın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası attığı adımlar sert dille eleştirildi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Avrupa, Avrasya ve Yükselen Tehditler Alt Komitesi'nde "Darbe Girişimi Sonrası Türkiye" başlıklı oturum düzenlendi. ABD'de faaliyet gösteren bazı düşünce kuruluşları uzmanlarının da konuşmacı olarak davet edildiği oturumda Alt Komitenin Başkanı cumhuriyetçi Dana Rohrabacher, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için "başarısız darbe girişimini siyasi gücünü daha da artırmak için fırsat olarak kullanarak, zaten kötü olan vaziyeti daha da kötü hale getiriyor" iddiasını dile getirdi.

Rohrabacher, darbe girişiminin beyni olmakla suçlanan Fethullah Gülen için "dini filozof" nitelemesini yaptı ve 2013'teki "yolsuzluk" soruşturmasını savundu. Gülen'in hareketine sempati gösteren herkesin kanıtsız "darbeci" olarak görüldüğünü savını da dile getiren Kongre üyesi, 15 Temmuz sonrası uygulanan "temizlik operasyonlarının da saçma seviyelere ulaştığını, bir cadı avı yürütüldüğünü" de öne sürdü.

​-"DARBE GİRİŞİMİ GİBİ TRAVMATİK ŞOK, WASHİNGTON'TA HAYAL EDEMEM"-

Demokrat Kongre üyesi Gregory Meeks de, darbe girişimini "travmatik bir şok" olarak niteleyerek, olanları televizyon ekranında gördüğünde gözlerine inanamadığını, böyle birşeyin Washington'da olduğunu hayal bile edemediğini söyledi.

Demokratik yoldan seçilmiş Türk hükümetinin yanında olduklarını ifade eden Meeks, darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan Fethullah Gülen'in iadesinin takip edilecek yargı süreci neticesinde karara bağlanacağına dikkati çekti. Meeks, duygusal açıklamaların bu süreci hızlandırmayacağını kaydetti.

-"DARBE GİRİŞİMİNDEN ABD'Yİ SORUMLU TUTMAK YANLIŞ VE ZARARLI"-

Bu arada darbe girişiminden ABD'yi sorumlu tutmanın da sadece yanlış olmakla kalmadığını, aynı zamanda Türkiye ile ABD arasındaki önemli ilişkilere de zarar verdiğini söyleyen Meeks, OHAL'in, darbeyle ilgisi olmayanların tutuklanması, ya da görevlerine son verilmesi için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Meeks, Türkiye müttefik ülke de olsa ABD olarak bu uygulamalara karşı net ve güçlü mesajlar vermeleri gerektiğini vurguladı.

-"TÜRKİYE İLE ASKERİ İLİŞKİLER ETKİLENECEK"-

Cumhuriyetçi Paul Cook da, darbe girişimi ve sonrasında yaşananlardan sonra Türkiye'ye dair pek iyimser olmadığını belirtirken, iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin bu olanlardan etkileneceği öngörüsünde bulundu. Paul Cook, Türkiye'de "şu anda demokrasinin olmadığını" düşündüğünü de ifade etti.

-"TÜRK HALKI DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI DURUŞU TÜM DÜNYADA SEMPATİ GÖRDÜ"-

Türkiye-ABD Dostluk Grubu Başkanı Demokrat Gerry Connolly de, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin çok stratejik ve kritik önemine işaret etti. Türk halkının darbe girişimine karşı duruşu ve engellemesinin tüm dünyada sempati gördüğünü söyleyen Connelly, ancak 15 Temmuz'un ardından atılan adımların bu sempatinin kaybedilmesine yol açtığını savundu.

Gülen'in iade talebi konusunda da, hukukun üstünlüğü ilkesine işaret eden Connelly, bu konunun ABD'nin Türk hükümetine destek verip vermemesiyle bağlantılandırılamayacağını, bunun bir yargı süreci olduğunu belirtti. (CN/ORH)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri