-"Türkiye'nin, Kürtler'in Irak'ta bağımsız olmasına yönelik endişeleri vardı" diyen Halilzad "Türkiye'ye gidecek göçmenler arasından PKK'lilerin de sızmalarından da endişeliydi. Unutmayalım ki o günden bugüne çok şey değişti" şeklinde konuştu.
ABD'nin eski Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Irak Kürt Bölgesi'nde yapılan siyasi reformların "Kürdistan'ı bağımsızlığa hazırladığını" söyledi. 2005-2007 tarihleri arasında da Irak'ta görev yapan Halilzad, Irak işgali öncesi gelişmelere değinirken de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani için "Türk ordusu savaşacaktı" iddiasında bulundu.ABD'nin dış politikasını ve kendinin de içinde bulunduğu gelişmeleri anlattığı "The Envoy" adlı kitabını yaklaşık 2 ay önce piyasaya süren Zalmay Halilzad, Washington'da Rudaw ile yaptığı geniş mülakat sırasında Türkiye ile ilgili bazı iddialarda bulundu.
2007-2009 döneminde ABD'nin BM Daimi Temsilcisi olarak da görev yapan Halizad, Irak işgali öncesi 2002 yılındaki gelişmelere ilişkin "Başkan Barzani'yle görüşmemizde Kürtler'in, koalisyon güçleriyle Türkiye'nin de Irak'a gelmesinden endişe ettiğini, bir de uyuşmazlıklar arasında da başka uyuşmazlıkların olduğunu farkettim. Yani Türkiye'nin ABD güçleriyle Irak'a girmesi halinde de Kürtler'i savunmamız gerekiyordu" şeklinde konuştu.
-"BU DURUŞ O ZAMANKİ DURUŞTU, ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ"-
Rudaw'nın "Kitabınızda da sözettiğiniz gibi Barzani, Türkiye'ye karşı savunmaya hazırlanmıştı… Barzani'nin böyle bir girişimde bulunmasının nedeni neydi?" sorusuna "Bu duruş o zamanki duruştu" karşılığını veren Halilzad, " Türkiye'nin, Kürtler'in Irak'ta bağımsız olmasına yönelik endişeleri vardı. Türkiye'ye gidecek göçmenler arasından PKK'lilerin de sızmalarından da endişeliydi. Unutmayalım ki o günden bugüne çok şey değişti" dedi. Halilzad şöyle devam etti:
"Örneğin; Türkiye, Kürtler ve Amerika arasında yapılan toplantıların birinde Sayın Neçirvan Barzani KDP'yi temsilen bulunuyordu. Bir şey söylemek istediğinde, toplantı başkanı olarak "Buyurun Sayın Başbakan" derdim. Bu hitabım dahi, Türkler'in tepki duymasına neden oluyordu. Çünkü o dönemlerde çok dostane ilişkilere sahip değillerdi."
-"TÜRKİYE'Yİ IRAK'A GİRME KONUSUNDA SOĞUTMAMIZ GEREKİYORDU"-
Halilzade, "O dönemde Başkan Barzani'den görüşmelerimizde çok faydalandım. Endişe ettikleri konuları tamamiyle anlamam gerekiyordu. Görüşmelerimden sonra da bir süre Türkiye'de kaldım. Irak'a müdahale etmeye karar verdiğimizde, Türkiye'yi Irak'a girme konusunda soğutmamız gerekiyordu. Allah'a şükürler olsun ki Türkiye, Kürdistan ve Irak'ın diğer bölgelerine girmedi" gibi sözlerini de kullandı.
-"WASHİNGTON İÇİN ÖNEMLİ OLAN BAĞIMSIZLIĞIN NASIL OLUŞACAĞI"-
Mesut Barzani bu yılın sonuna doğru referanduma gitmeye hazırlandığı anımsatılması üzerine "Çok açık ki, Kürtler'in ve Kürdistan Bölgesi'nin referanduma gitmeye hakkı var" diyen Halilzade sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat soru şu: Referandumla amaç nedir? Ve referandumdan sonra ne olacak? Başkan ve Kürtler'in bu iki önemli soruya cevap vermesi gerekiyor".
Büyükelçi Halilzad, "Kürtler bağımsızlık ilan ederse Washington destekler mi?" sorusu üzerine de "Washington için önemli olan bağımsızlığın nasıl oluşacağıdır" dedi. Halilzad "Eğer bağımsızlık Bağdat'la barış içinde yapılırsa, bunun Kürtler'in ABD politikasında da olumlu etkisi olacaktır. Aynı zamanda Kürdistan'da reform yapılarak, ekonominin gelişmesinin bağımsızlığa olumlu etkisi olacağı gibi" şeklinde konuştu. (CN/ORH)