Adana’da Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi Ve Fuarı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi-2017, 15-18 Kasım 2017 tarihlerinde Adana'da gerçekleştirilecek.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi-2017, 15-18 Kasım 2017 tarihlerinde Adana'da gerçekleştirilecek.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Adana Şube Başkanlığı'nın ev sahipliğinde Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'nde kongre ile eş zamanlı olarak Coğrafi Bilgi Teknolojileri Fuarı'nda düzenlenecek.

Kongre ve fuarla ilgili bilgi veren HKMO Adana Şube Başkanı Yaşar Tanrıverdi ile TMMOB Adana İKK Sekreteri ve HKMO Adana Şube Sekreteri Ali Kuzu, 2007 yılında başlayan kongreler dizisinin beşincisini Adana'da gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

"Özgür veri, Özgün Bilgi, Özgür Dünya" sloganı ile gerçekleştirilecek olan kongrenin amacının ülkemizde bir türlü arzu edilen niteliğe ulaşamayan "CBS iklimi"ne olumlu katkılar sunabilmek olduğuna dikkat çeken Tanrıverdi ve Kuzu, "Bu amaçla, önceki kongrelerde olduğu gibi, bilim insanlarını, kamu kurumları, yerel yönetimler ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek araştırma, deneyim ve birikimlerin paylaşılması hedeflenmektedir. Kongrede, Ülkemizin CBS ve bağlantılı teknolojileri ile çözümlenebilecek sorunlarına mevcut durum ve yasal mevzuat temelinde çözümler aranacak, CBS ve ilgili alanlarının harita mühendisliği ve diğer meslek grupları için açabileceği yeni ufuklar ortaya konmaya çalışılacaktır" dedi.

Bilgilerin yüzde 80'i konuma bağlı veri niteliğinde

Tanrıverdi ve Kuzu, bilginin çağın en güçlü kaynakları arasında olduğuna dikkat çekerek, bugün toplumların sadece bu kaynağa erişebilmek için değil aynı zamanda onu etkin bir biçimde yönetebilmek için de büyük çabalar harcadığını belirterek şunları söylediler:

"İstatistiklere göre tüm bilgilerin yüzde 80'e varan kısmı konuma yani "yer"e (geo) bağlı veri niteliğinde. Yine araştırmalara göre her yıl toplanan bilgiler bir önceki yıla oranla en az iki kat artıyor. Dolayısıyla çevremizde yoğun bir bilgi birikimi ve trafiği yaşanıyor. Bilgi hacminin sürekli artması, bilgilerin karmaşık bir hal almasına neden olduğu için, bilginin mutlaka organize bir biçimde yönetilmesini gerektirir. Bu gereksinim bilgi teknolojisindeki gelişmelerle birlikte bilgi sistemleri kavramını ortaya koymuştur. Günümüzde, bilgi teknolojisi çok değişik alanlarda insanlığa hizmet ediyor. Özellikle mekanlara bağlı, yer veya konuma dayalı bilgilerin yönetilmesinde, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) birçok ekonomik, politik, sosyal ve kültürel kaynakların yönetimi ve bütünleşmesi gibi karmaşık analiz gerektiren uygulamalarda önemli rol oynuyor. Uydu teknolojisi ile CBS'nin bütünleşmesi artık çevremizdeki doğal ve yapay kaynakların çok daha verimli yönetilmesini sağlıyor. Özellikle GPS teknolojisi ile uydulardan alınan hassas konum bilgileri ile yine uydulardan alınan görüntüler artık çok hızlı bir şekilde birleştirilebildiğinden yeryüzüne dair veri toplama zorluğu önemli ölçüde azaldı. Böylece coğrafi bilgi teknolojileri ile hızlı bir şekilde toplanabilen verilerin yine çok hızlı bir şekilde analiz edilip yeni bilgiler biçiminde kullanıcıya sunulması CBS ile mümkün hale geldi. Birçok alanda karar verme mekanizması olarak kullanılan ve diğer tüm sistemlerden ayrı olarak "konum" bazlı işlemleri analiz edebilme yeteneği olan Coğrafi Bilgi sistemlerinin, Ülkemizde ve Dünyada kullanımı yakınen takip edilmesi gereken ve ilgili alanlarca aktif olarak kullanılması gereken bir sistemdir."

Tanrıverdi ve Kuzu, Coğrafi Bilgi Sistemlerini yakından tanımak, önemini kavrayabilmek, kullanım alanlarını görebilmek için CBS ve ilgili alanlarında araştırmalar yürüten bilim insanlarının, bu alanlarda faaliyet gösteren kamu kurumları, yerel yönetimler ve özel sektör çalışanlarının ve temsilcilerinin ve ilgili diğer paydaşların katkı ve katılımlarının sağlanacağı Adana'da düzenlenecek olan kongrede basın mensuplarını, Adanalıları ve konuya ilgi duyan tüm kesimleri görmekten onur duyacaklarını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri