Bursa'da ağaçların polen ürettikleri ve alerjik hastalıklara sebebiyet verdikleri gerekçesiyle vatandaşların isteği doğrultusunda kesimi planlandı.Kavak ağaçları, mahalle sakinleri tarafından kurulan kavak komisyonunun yaptığı araştırma sonrası kesilmekten kurtuldu.
Merkez Nilüfer İlçesi İhsaniye Mahallesi'nde yaşayan bir grup mahalle sakini, 10 bin metrekare alanlı Üç Fidan Parkı'nda bulunan kavak ağaçlarının polen ürettiğini, bu sebeple Mart sonu ve Nisan ayı boyunca alerjik hastalıkların görüldüğünü belirtip ağaçların kesilmesini talep etti. Mahalle sakinlerinin şikayeti üzerine harekete geçen Mahalle Komitesi Nilüfer Belediyesi Kent Konseyinin önerisi üzerine aynı mahallede kavak komisyonu oluşturulmasına karar verdi. Çalışmalara başlayıp bilimsel rapor hazırlamak için çeşitli odalar ile bilim adamlarının görüşüne başvuran kavak komisyonu, Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyeleri ve meslek odalarından konuyla ilgili bilimsel bir rapor hazırlamalarını talep eti.
KAVAKLAR MASUM
Yapılan inceleme sonunda park içinde yaklaşık 25 yaşlarında, toplam 19 adet populus alba ve ak kavak cinsi kavak ağacı tespit edildi. Hazırlanan raporda polen alerjisi yönünden bütün bitkilerin az veya çok zararlı olduğu, bunların yanında kavakların masum kaldığı belirtildi.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi ve Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından hazırlanan detaylı kavak raporunda şu bilgilere yer verildi; Çevremizde, alerji gerekçesi ile kavak ağaçlarına karşı kampanyalarla, bu ağaçlar sürekli kesilmektedir. Çevre kirliliği, psikolojik etki gibi özellikler tartışılabilir. Ancak bizim alışmamızda da görülen sonuçlar daha önce yapılan çalışmalara benzerlik göstermiş olup, sanıldığının aksine kavak poleni alerjisi düşük oranda bulunmuştur. Alerjik hastaların bahar döneminde, uçuşan kavak pamukçukları ile eş zamanlı olarak şikayetleri artmaktadır. Gözle görüldükleri için kavaklar en çok suçlananlardır. Ancak kavakların rolü daha azdır. Esas şikayetleri artıran alerjenler çayır ve tarla bitkileri, grass ve weed polenleridir. Maalesef sadece kavakların alerji kaynağı olarak kabul edilerek buna göre işlem yapıldığı, aslında bunların bir kısmının yanlış bilgilere dayandığı görülmektedir. Kavakların kesilmesi yoluyla polen alerjisi sorununun çözüleceği gibi bir yargıya varılmıştır. Aslında kavak polenleri Mayıs ayında değil, yıldan yıla hava hallerine bağlı bir hafta on günlük kaymalar görülse de Şubat-Mart aylarında uçmaktadır. Polen alerjisi yönünden bütün bitkilerin az veya çok zararlı olduğu, bunların yanında kavakların masum kaldığı bilinmelidir. Kavakların kesilmesiyle alerji sorunu bitmeyecektir. Bilakis, kavakların iki evcikli olmalarından dolayı erkek veya dişi kavakların oranları belki de eşit iken onların yerine dikilecekler bir evcikli olduklarından daha çok polen üreteceklerdir" denildi.