Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı (4.UDMSK)'na, ulusal ve uluslararası düzeyde 400'ün üzerinde katılımcı bildiri sunumlarıyla katkıda bulundu.
Organizasyon, akademik bilgi birikiminin paylaşılmasına hizmet etmesinin yanı sıra, Anadolu Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenmesi açısından da büyük önem taşıyor. Üç gün süren ve büyük bir başarı ile gerçekleştirilen konferansın kapanış oturumunun ardından katılımcılara Sismik İzolatörü Test Merkezinde yer alan izolatör test düzeneği uygulamalı bir şekilde çalıştırıldı ve temsili bir yükleme ile düzeneğin olanakları katılımcılarla paylaşıldı. Tanıtımda, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan'ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adnan Özcan, Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Prof. Dr. Yücel Güney, Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı ile çok sayıda konferans katılımcısı yer aldı.
"Merkezimiz birkaç ay içerisinde faaliyete geçecek"
Sismik İzolatörü Test Merkezi ile ilgili görüşlerini belirten Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, "Sismik İzolatörü Test Laboratuvarımız henüz tam anlamıyla faaliyete geçmedi ancak 4. Uluslararası Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı nedeniyle Üniversitemize gelen konuklarımıza binanın ve test düzeneğinin tanıtımını yaptık. Birkaç ay içerisinde merkezimiz tamamen faaliyete girdiğinde, Türkiye yeni bir Sismik İzolatörü Test Merkezi kazanmış olacak ve bundan sonra hem Türkiye'de hem de dünyada üretilen izolatörlerin testleri bizim merkezimizde yapılacak. Ayrıca Sismik İzolatörü Test Merkezi 1 yıl içerisinde de tamamen akredite olmuş bir merkez haline gelecek" dedi.
Test Merkezi dünya sıralamasında ilk beş içerisinde yer alacak
Sismik İzolatörü Test Merkezinde, depreme karşı dayanıklı yapı alanında son yıllarda oldukça hızlı bir biçimde kullanımı artan deprem izolatörlerinin testleri Türkiye'de ilk defa yapılabilir hale gelecek. Mevcut durumda bu ürünlerin testlerinin tamamen yurt dışındaki laboratuvarlarda gerçekleştirildiği düşünüldüğünde, Anadolu Üniversitesi tarafından Türkiye'nin inşaat sektörünün kullanımına sunulan bu merkez sayesinde dışarıya olan bağımlılık ortadan kalkmış olacak. Ayrıca merkez, üstün yükleme kapasitesi sayesinde deprem izolatör birimlerinin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin de yürütülmesine olanak sağlayacak. Hazırlanan test düzeneği, diğer test merkezleri ile kıyaslandığında ise yükleme kapasitesi açısından dünya sıralamasında ilk beş içerisinde yerini alacak.
Sismik İzolatör Test Merkezinin tanıtımının ardından konferans katılımcılarına, Hasan Polatkan Havaalanı ile Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünün de tanıtımı yapılarak bilgilendirmede bulunuldu.