Türkiye ile Avrupa Birliği arasında gerginlik sürerken Avrupa Parlamentosu (AP) bu hafta Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulmasına ilişkin önergeyi oylayacak. Salı günü görüşüldükten sonra Perşembe günü oylanacak önergenin bağlayıcı olmadığına dikkat çekililiyor.
AP'deki sosyalistlerce sunulan ve liberallerin desteğini alan önergenin "büyük olasılıkla" geçeçeci belirtiliyor. Ancak önergenin bağlayıcılık taşımadığı vurgulanıyor. Bu çerçevede AB Dışişleri Bakanlarının geçtiğimiz günlerde yaptıkları toplantıda Avusturya dışında tüm üye ülkelerin Türkiye ile müzakerelerinin askıya alınmasına karşı çıktığı anımsatılıyor.
Ancak AB hükümet yetkililerinin idam cezasının "kırmızı çizgi" oluşturduğu, Türkiye'de idam cezasının geri getirilmesi durumunda müzakerelerin sona ereceğini açıklamış bulunuyor.
-TÜRKİYE TARTIŞMASI-
Ankara'ya yönelik sert çıkışlarla dikkat çeken Alman sosyalista Martin Schultz'un başkanlığındaki AP Genel Kurulu, bu hafta yapacağı oturumlarda "AB-Türkiye İlişkileri" gündem maddesi kapsamında Türkiye'deki geiişmeler ve Türkiye-AB ilişkileri yoğun biçimde ele alınacak.
Salı günü öğleden sonra yapılacak oturumda görüşülecek olan "AB-Türkiye İlişkileri" çerçevesinde 15 Temmuz darbe girişimi konusunda seçilmiş hükümete destek ifade edilirken OHAL kapsamındaki bazı uygulamaların sert dille eleştirilmesi bekleniyor. HDP'li milletvekilleri, gazeteci ve yazarların tutuklanmasına tepki gösterilmesinin beklendiği oturumlar sırasında kimi milletvekillerin "yaptırım" çağrılarını dile getirebileceği de belirtiliyor.
Avrupa Komisyonunun bu ay yayımladığı Yıllık İlerleme Raporu'nun Türkiye'de ifade özgürlüğü ve hukuk üstünlüğü konularında sarfettiği ağır eleştiriler ve Türkiye'den AP Başkanı Martin Schulz ve Türkiye Raportörü Kati Piri'ye veriler tepkilerin de yansıması beklendiği görüşmelerin ardından Türkiye ile ilgili önerge konusundaki oylama ise Perşembe günü öğleden sonra yapılacak.
Oylama sırasında önergenin geçmesinin olasılığı büyük görülüyor. Bunun nedeni olarak da sosyalistler tarafından sununal önergenin şimdiden liberal grubundan destek almış olmasıdır.
Avrupa Parlamentosu'nun bu haftaki oturumlar sırasında Suriye'deki durumu da tartışacak. AP gündeminde de, Avrupa Birliği'nin " Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi"ne taraf olması konusu da bulunuyor. (CN/GO)