Kocaeli'nin Gebze ilçesinde lisesi öğrenciler tarafından geliştirilen araç yıkama otomasyonu, yıkama sırasında kirlenen suları temizleyip tekrar araç yıkamada kullanarak yüzde 90 su tasarrufu sağlanıyor.
Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Otomasyon Bölümü 11. sınıf öğrencileri, araç yıkama istasyonlarındaki su sarfiyatı ve suların kirlenmesinin önüne geçmek için örnek bir proje gerçekleştirdiler. Öğrenciler tarafından geliştirilen su geri dönüşümlü araba yıkama istasyonu sayesinde araç yıkamada kullanılan kirli suyu, tekrar temiz suya dönüştürerek yeniden kullanılması sağlanıyor. Kirli suyu temiz suya dönüştüren istasyon ile birlikte yüzde 90 su tasarrufu da elde ediliyor. Ayrıca sistemdeki sensörler sayesinde gereksiz çalışmayan motorlar, elektrikten ve sudan da ekstra tasarruf edilmesini sağlıyor. Okuldaki boş zamanlarında geliştirdikleri sistemi Kocaeli Bilişim Fuarı'nda sergileyen öğrenciler, büyük ilgi gördü.
"Amacımız ülkemizde ve dünyada olan su kayıplarını engellemek"
Proje ile su tasarrufu yapmayı amaçladıklarını belirten Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Otomasyon Bölümü 11. sınıf öğrencisi Uğur Elvan Özmen, "Sistemimizin adı "Su Geri Dönüşümlü Araba Yıkama Otomasyonu'. Amacımız ülkemizde ve dünyada olan su kayıplarını engellemek. Küresel ısınma ve diğer nedenlerden dolayı suyumuz azalmaya başladı. Buna da dur demezsek, su elimizden gidecek. Su diğer kaynaklar gibi para verildiğinde alınabilecek bir şey değil. Biz de böyle bir sistem yaparak sudan tasarruf etmeyi düşündük. Sistemi okulda arta kalan malzemelerden, hafta için ve hafta sonları yoğun bir şekilde çalışarak yaptık" dedi.
"Sistemle birlikte yüzde 90 su tasarrufu yapmış oluyoruz"
Sistemin nasıl çalıştığını anlatan Otomasyon bölümü öğrencisi Hakan Kaya ise, "Araba önce geliyor. Sistem sensörler sayesinde arabayı görüyor. Daha sonra depodan su veriliyor. Depodan gelen su arabayı ıslatıyor. İkinci sensörümüz var. Bu sensör arabayı gördükten sonra fırçaları çalıştırıyor. Araba temizlendikten sonra üçünü sensör devreye giriyor ve fanı çalıştırarak arabayı kurutuyor. Araba kuruduktan sonra kalan kirli suyu, kirli su deposuna gönderiyoruz. Kirli su deposundan temiz su deposuna geçerken filtreleme gerçekleşiyor. O filtrelemeden sonra kirli suyu tekrar temiz suya dönüştürüyoruz. Bu suyu temiz olarak tekrardan diğer araçlarda kullanıyoruz. Bu sistemle birlikte yüzde 90 su tasarrufu yapmış oluyoruz. Yüzde 10'luk bir kaybımız var, o da buharlaşma sebebiyle oluyor. Şu an benzin istasyonlarında bulunan sistem ortalama 200 litre su harcanırken, bizim kurduğumuz sistemde 40 litre su harcıyoruz. Aynı anda elektrik tasarrufu da yapıyoruz. Sensörler sayesinde motorların gereksiz çalışmasını önlüyoruz" ifadelerini kullandı.