Bakan Elvan, Yatırımcılarına Seslendi

Lütfi Elvan, "FETÖ'nün algı operasyonlarına rağmen büyüyor, güçleniyoruz" dedi.

Danimarka BioMar Grubu ve Türkiye Sagun Grup arasındaki ortak girişim olan "BioMar-Sagun"un dev yatırımı balık yemi fabrikası, Söke Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) törenle hizmete girdi. Açılış töreni Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın katılımıyla gerçekleşti. Törene Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş ve Abdurrahman Öz, İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi başta olmak üzere ilçe protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan Sagun Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, "Bizler balıkçılık sektörüne üretiminden ihracatına gönül vermiş insanlar olarak bu bayrağı layıkıyla taşımaya çalışıyoruz. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında 2. en büyük aqua kültür yetiştiricisi unvanını kazandıysa bunda en büyük pay öncelikle bizlere mesleğin inceliklerini üretmiş atalarımızın, meslektaşlarımızın ve her konuda desteklerini esirgemeyen devletimizin katkıları yadsınamaz. Bugün Türk aqua kültür sektörü kendisine 2023 yılı için hedef koyduğu 2.5 milyar dolar ihracat hedefine günbegün yaklaşmaktadır. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen tüm dünya ile rekabet ederek, her gün daha güçlü ve her gün kendisinden daha emin bir şekilde ilerleyen su ürünleri sektörü aynı zamanda yavrusundan yemine, ağından kafesine her şeyin yerli olduğu, katma değer üreten bir sektördür. Bugün 4. Kuşağını temsil ettiğim, denizin ve balıkçılığın içinden gelmiş Sagun Ailesi'nin, dünya devi balık üreticisi olan Biomar ile kurduğu bu ortaklıktan dolayı halkı bir gurur yaşarken; aynı zamanda güçlü, ekonomik olarak bağımsız ve demokratik bir Türkiye'ye bizler gibi yürekten inanarak ülkemize yatırım yapan yabancı ortaklarımıza hepinizin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

"Su ürünleri ihracatı 12 yılda 4 kat arttı"

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de, açılışı yapılan tesisin yüzlerini ağarttığını söyledi. Türkiye'nin balık ihracatına bakıldığında balık yetiştiriciliği sektörünün son yıllarda çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Büyükekşi, "2003 ile 2015 yılları arasında bu sektör üretim hacmini tam 3 katına çıkardı. Yıllık ortalama yüzde 10 üretim artışı sağladı. 2003 ile 2015 yılları arasında su ürünleri ihracatımızı tam 4 katına çıkardık. Bunda gerçekten Sagun firması ve değerli yönetim kurulu başkanı Tuncay Sagun'un da büyük katkısı var. Kendilerini alkışlıyorum. 2003 yılında su ürünlerinin yüzde 5'ini ihraç ederken, 2015 yılı rakamlarına göre yüzde 18'ini ihraç ediyoruz. İhracat hedefi olarak 2.5 milyar dolar hedef verildi. Bunu gerçekleştireceklerine inanıyorum" diye konuştu.

Aydın'ın Söke ilçesinde gerçekleştirilen dev yatırımdan dolayı Biomar ve Sagun firmalarına teşekkür eden Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak ise; "İlimizde 7 OSB olması ve kapasitesi itibariyle yüksek olan illerden biri. Ancak ihracatımız bu kapasite ile orantılı değil. Şu anda ihracatımız 750 milyon dalar civarında. En kısa zamanda bu rakamı 3 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

"Büyüyor, güçleniyoruz"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ terör örgütünün özellikle yurt dışında ülkemize yönelik son derece olumsuz, yalan-yanlış, iftiralarla algı operasyona rağmen ülkemizin yabancı firmaları çekmeye, Türkiye'nin büyümeye ve güçlenmeye devam ettiğini söyledi. Söke'de ortak yatırımın bir parçası olan Biomar yetkilileri başta olmak üzere dünya yatırımcılarına seslenen Bakan Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siz yatırımcı olarak Türkiye'ye ayak bastığınız andan itibaren siz hükümetimizin, devletimizin, Türk Milleti'nin güvencesi altındasınız. Biomar Ailesi'nin Sagun Ailesi'nden bir fakı yoktur. Dünyanın sayılı firmalarından birinin Ege Bölgesi'nde, Aydın ilimizin bir ilçesinde gelip yatırım yapması bizim için önemli ve son derece anlamlıdır. Dolayısıyla burada yapmış olduğunuz üretim, firmanız, sizin yatırımınız bizim için yerlidir, bizim için millidir. Bugüne kadar binlerce firma Türkiye'ye yatırım yaptı. Bugüne kadar Türkiye'ye yatırım yapıp da küçülen yada tesisini kapatıp Türkiye'den ayrılan bir firma var mı?. Türkiye'ye yatırım yapan yabancı sermaye, Türkiye'de yatırımı ile birlikte güçlenmiştir, büyümüştür. Türkiye yatırımcılar açısında fırsatlar sunan bir ülkedir. Türkiye önemli cazibe merkezlerinden biridir. Bunca karalama ve Türkiye üzerinde oynanmak istenen oyunlara rağmen yatırımcılarımız Türkiye'yi tercih etmektedir. Ağustos ayında sermaye girişi ve çıkışı oranlarına baktığımızda ülkemize ciddi bir sermaye girişinin olduğunu görüyoruz. Biz dünyanın neresinden gelirse gelsin Türkiye'de yatırım yapan ve istihdam sağlayan yatırımcıya gözümüz gibi bakarız. Önlerine konan bir takım engeller varsa da bu engelleri hükümet olarak kaldırmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Yatırım maliyetlerinin düşürülmesine yönelik önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirdik. Biz bunlarla yetinmiyoruz. Dünya yatırımcılarına sesleniyorum; Türkiye'ye gelin Türkiye'nin ne kadar yatırımcı dostu bir ülke olduğunu görün. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmelerini teşvik etmek amacıyla yeni bir teşvik mekanizması yürürlüğe koyuyoruz. Proje bazlı destek mekanizmasını ortaya koyuyoruz. Son derece esnek, yeri geldiğinde stratejik sektörlerde ve büyük ölçekli yatırımlarda yatırımcı ile oturup karşılıklı müzakere edeceğiz."

Konuşmaların ardından Bakan Lütfi Elvan diğer protokol üyeleri ve Biomar Sagun firması yetkilileri ile birlikte sahnede açılış kurdelesini kesti. Ardından fabrikada yaptığı gezide balık yemi üretimi ile ilgili bilgiler alan Bakan daha sonra Söke'den ayrıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri