Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası meydana gelen gelişmeleri irdeleyen BBC, "Gülen hareketi nasıl yükseldi?" sorusuna yanıt ararken "Darbe girişimine karşı direniş Türkiye'de sokakları birleştirdi" değerlendirmesini yaptı.
İngiliz yayın kuruluşu BBC Türkiye muhabiri Mark Lowen, hazırladığı haberde darbe girişiminin ardından alınan önlemlerin kapsamında ordu ve devlet kurumlarında gerçekleştirilen yaygın görevden almaları ve gözaltılara vurgu yaptıktan sonra "Tasfiye ve gözaltıların boyutları Batı hükümetlerinin tepkisini çekiyor" dedi.
"Ancak Türkiye'de olup bitenleri anlamak için Gülen hareketini mercek altına almak gerekiyor" diye düşünen BBC, "Destekçilerinin Gülen'i, ideolojisini Türkiye ve 140 ülkede üstün başarılar kaydeden okul ağıyla yayan bir hayırsever ve ılımlı İslam'ın bir bilgesi olarak andığını, karşıtlarının ise Gülen'in Türk devletinin her bir köşesine sızan tehlikeli bir tarikat inşa ettiğini, gerçek rengini de darbe girişimiyle gösterdiğini söyllediklerini" anlattı.
BBC, hareketin üyeleri kısa bir süre öncesine kadar her kuruma iliştiğine de dikkat çektiği haberinde "Paralel devlet" olarak adlandırılan Gülen Hareketi'nin, yüzlerce askerin darbe planlamakla suçlandığı Ergenekon ve Balyoz davalarında da sahte kanıtlar öne sürdüğüne inanılıyor" dedi.
Haberinde "Darbe girişime karşı direniş Türkiye'de sokakları birleştirdi. Ama cezalandırmalar ve tasfiyelera maruz kalanlar arasında toplumun farklı kesimlerinden insanlar var" görüşünü dile getiren BBC'ye göre, darbe girişimi, Türk toplumunun büyük ölçüde Fethullah Gülen'e tavır almasına neden oldu.
BBC "Gülen'in nüfuzunun geri dönüşü olmayacak şekilde bitirilmesi çağrıları yapılıyor" sözlerini de kullandı. (CN/ERD)