Ekvador Dışişleri Bakanı Maria Fernanda Espinosa, BM Genel Kurulu'nun 73. dönem başkanlığına seçildi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görevini yapan Espinosa, bu göreve seçilen 4. kadın oldu.
BAŞKAN ERDOĞAN TEBRİK ETTİ
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 73. Dönem toplantısında konuşan Başkan Recep Tayip Erdoğan, Gerçekleştirdiği konuşmasının başında BM Genel Kurulu'nun 73. Döneminde Kurul Başkanı seçilen Ekvador Dışişleri Bakanı Maria Fernanda Espinosa'ya tebriklerini sundu.
MARİA FERANDA ESPİNOSA KİMDİR?
Birleşmiş Milletler Gener Kurulu'nun 73. oturumunun başkanı olarak seçilen Ekvador Dışişleri Bakanı Maria Fernanda Espinosa, 7 Eylül 1964'de doğmuş Ekvadorlu bir siyasetçi ve diplomattır. Dönem başkanlığı görevine getirilen ilk Latin Amerikalı kadın olan Espinosa, aynı zamanda bu görevi üstlenen dördüncü kadın.Espinosa, Birleşmiş Milletler Ekvador Daimi Temsilcisi olarak görev yapmasının yanı sıra, şair ve deneme yazarlığı yapıyor.
ESPİNOSA DEUTSCH WELLE'YE VERDİĞİ RÖPORTAJDA HER ŞEYİ ANLATTI
Sayın Espinosa Garces, başkanlık döneminizdeki amaçlarınız nelerdir?
"Bu dönemin vurgusu Birleşmiş Milletler'in güçlendirilmesi ve BM'nin tüm insanlarla ilgili olması üzerinde. Bununla şunu demek istiyoruz: Organizasyonu insanlara daha da yaklaştırmak ve insanların organizasyona yaklaşması. Birleşmiş Milletler muazzam işler yapıyor. Yaptıkları her zaman yeterli değil. Ancak yaptığı iyi işler kamu nezdinde anlaşılamayabiliyor. Neden böyle? Çünkü sürekli kendine atıfta bulunan, anlaşılmaz kısaltmalardan oluşan bir dil kullanıyoruz. Yaptığımız işlerin önemini sıradan insanların anlayacağı şekilde tercüme etmeliyiz, böylece onlar da bu organizasyonun insanlığın sorunlarını çözmek için var olduğunu anlayabilsin. Bu organizasyon birlikte hareket etme yollarını bulmak ve karşı karşıya olduğumuz küresel zorluklara göğüs germek için var. Ne zaman küresel ısınma, AIDS, tüberküloz, açlık, yoksulluk ya da barışın güvence altına alınması hakkında konuşsak, aynı zamanda Birleşmiş Milletler, onun organları ve programları hakkında konuşuyoruz.
Özeleştirel yaklaşarak, şimdi artık göreve geldiğinize göre ilk olarak ne ile mücadele edeceksiniz? Kamuoyu nezdindeki imajını geliştirebilmek için BM'nin nerede değişikliğe gitmesi gerekiyor?
"Bir reform süreci zaten başladı. Zor olan bu reformu uygulayabilmek. Kurumun özellikle barış ve güvenlik alanlarında, aynı şekilde 2030 hedefleri ve sürdürülebilirlik amaçlarını gerçekleştirebilmek için kalkınma programı alanında yeniden yapılandırılması ile ilgili reformlar söz konusu. Bu dönemde göç ve sığınmacıların barındırılmasının yanında toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin sorular ve istihdam önemli bir rol oynayacak. Bence bunlar, günümüz toplumlarının karşı karşıya olduğu en büyük zorlukların bazıları."
Birleşmiş Milletler'in Amerika Birleşik Devletleri ile özellikle de ABD Başkanı Donald Trump ile ilişkisi nasıl? BM'nin en büyük finansal destekçisi, ulusalcı ve korumacı bir yaklaşım benimsiyor, diğer bir deyişle Birleşmiş Milletler'e muhalefet ediyor.
"Küresel bir önemi ve boyutu olan sorunlar söz konusu olduğunda çok taraflılığın bir seçenek değil, bir zorunluluk olduğuna inanıyorum. Bu; silahsızlanma, AIDS'le mücadele, iklim değişikliği ve küresel göç dalgalarıyla mücadele konusu için geçerli. Farklı ülkelerin, farklı yaklaşımlarının olması anlaşılır bir şey. Ancak bu konulara karşı ortak önlemler gerektiğinin farkında olmalıyız. BM Genel Kurulu, insanlığın parlamentosudur. Tüm ülkeler aynı koltuklara oturup, aynı mikrofonlara konuşuyor ve aynı düğmeye basarak oy kullanıyor. Kurul, dünyadaki en demokratik platform ve umuyorum ki düşünceler arasındaki farklılık, saygılı bir diyalog çerçevesinde giderilebilir."
Ekvadorlusunuz ve Genel Kurul'a başkanlık edecek Latin Amerikalı ilk kadınsınız. Latin Amerika'da Nikaragua ve Venezuela'da iki büyük kriz yaşanıyor. İnsanlar sizden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bu krizlerin çözümüne yardımda bulunma konusunda bir şeyler yapmanızı bekliyor mu?
"Genel Kurul'a başkanlık edecek, Latin Amerika'dan gelen ilk kadın olmak bir onur. Bu aynı zamanda büyük bir sorumluluk. Beklentiler çok yüksek. Bazen insanların benden 72 saat içinde dünya barışını sağlamamı ve iklim değişikliğini bir ay içinde durdurmamı beklediğini düşünüyorum. 24 saatimi Genel Kurul'a vakfedebilmek için Ekvador Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa ettim. Ancak Genel Kurul gündemi üye ülkeler tarafından belirleniyor. Sadece Latin Amerika'daki değil, Genel Kurul'da temsil edilen 193 ülkenin kriz ve problemlerini gözlüyor ve ele alıyoruz. Kalkınma, barış, güvenlik ve insan hakları gibi Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin temel prensiplerini gözeterek bunların hepsinin çözümüne katkı sağlamaya çalışıyoruz."