Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki tahliye kararına ilişkin, AYM'nin Anayasayı net bir şekilde çiğnediğini söyledi.
Adalet Bakanı Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesine yönelik karar vermesini sert bir şekilde eleştirdi. AYM'nin Anayasayı net bir şekilde ihlal ettiğini vurgulayan Bozdağ, "Anayasanın 148. Maddesi çok açık "bireysel başvuruda bulunabilmek için olan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır diyor. Hukuk fakültesi mezunu olmaya gerek yok. Devam eden dava var. Daha mahkemede iddianame okunmamış. Sanıkların bu iddianameye karşı savunmaları alınmamış. Deliller toplanmamış. AYM'ye baktığımız zaman daha işin başında yargılama başlamadan yargılamayı bitirecek bir karar verdi" eleştirisinde bulundu.
"AYM KAMUOYUNUN İLGİLENDİĞİ KONULARDA DOSYA SEÇİYOR"
Bakan Bozdağ, bireysel başvurunun yeniden düzenlenmesi hakkında görüşlerini açıkladı. Anayasa Mahkemesi'nin Anayasayı aşan kararlar verdiğini vurgulayan Bozdağ, "Kamuoyunun çok ilgilendiği konularda bunu yapıyor. Anayasa Mahkemesi dosya seçiyor. Hükümet programımız içinde, eylem programı içinde bireysel başvurunun artırılması konusunda taahhüdümüz var. Adalet Bakanlığı bu çalışmayı yürütüyor. Önümüzdeki süreçte bireysel başvurunun uygulamalarını görmek, aksayan yönlerini görmek ve daha etkin işleyebilmesi için adımlar atmak taahhüdümüzdür" değerlendirmesinde bulundu.
Terörle mücadele konusunda değerlendirmelerde bulunan Bakan Bozdağ, terör suçlarıyla ilgili düzenleme yapılacağını açıkladı. Bakan Bozdağ, Adalet Bakanlığı olarak yargılama konusunda bir değerlendirme yaptıklarını belirterek, "Terör suçlarının il ağır ceza mahkemeleri tarafından yargılanması, il başsavcıları tarafından soruşturulması konusunda çalışma yürütüyoruz" dedi.
"TÜM PARTİLER SAMİMİYET TESTİNDEN GEÇİYOR"
Bakan Bozdağ, Yeni Anayasa süreci ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Tüm partilerin samimiyet testinden geçtiğini söyleyen Bozdağ, "Tüm partiler seçim sürecinde yeni Anayasa'yı millete vaat ettiler. Uzlaşılan 60 civarında madde oldu, Cumhurbaşkanımızın gelin çıkaralım diye çağrısı oldu, ona da yanaşmadılar. Komisyon daha işin başında usul konusunda anlaşamadan dağıldı. Samimi olsalar, hemen darbe yasalarını temizlemek için bir komisyon, anayasa için bir komisyon kurulacak. Siz darbe yasalarına karşıysanız, anayasayı değiştirmek gerekli olmaz mı? Önce bunu dediler, sonra başkanlık sistemini getirdiler" diye konuştu.