Kırşehir'de Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından "Sosyal Diyalog İçin İşçi-İşveren Ortak Komisyonu" projesi kapsamında işveren çalıştayı düzenlendi.
Çalıştayda konuşan TSO Başkanı Selehattin Ekicioğlu, sosyal projelere önem verdiklerini ve sosyal diyalogların gelişmesi adına çalışmalar yaptıklarını söyledi.
TSO Başkanı Ekicioğlu, konuşmasında, " Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nda göreve geldiğimiz günden bu yana, hayata bakış açımızın da bize sunduğu bir görev olarak; sosyal projelere çok önem veriyor, bu konuda da çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.
Ticaret ve Sanayi Odası olarak Merkezi İhale Finans Birimi nezdinde yürütülen "Çalışma Hayatında Sosyal Diyaloğun Geliştirilmesi" hibe programı kapsamında 2016 yılı Haziran ayında başlayan "Sosyal Diyalog İçin İşçi- İşveren Ortak Komisyonu" projemizle Kırşehir'de işçi ve işveren arasında sosyal diyaloğun geliştirilmesi noktasında çalışmalar gerçekleştirdik.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak hem bir işveren hem de emeğin kutsallığına inanan bir işçi dostu olmamdan hareketle işçi ve işveren ilişkilerinin geliştirilmesi bizler için çok önem arz etmektedir.
İşçi-işveren ilişkileri ya da çalışma ilişkileri, üretim ilişkilerinin var olduğu durumda ortaya çıkan ve etkinlik kazanan, sosyo-ekonomik çevrenin belirleyiciliğinde farklılık gösteren, işçiler ve işverenler arasında yürütülen ve merkezinde ücret pazarlığı olan kurumsallaşmış ilişkiler bütünüdür.
Geniş anlamdaki çalışma ilişkileri, ücretlilerin istihdam ilişkilerinden doğan çalışma hayatının hemen her konusunu ele almakla birlikte, işçi ve işveren arasındaki neredeyse tüm konuları kapsamaktadır"dedi.
İşçi ve işveren arasında çıkan anlaşmazlıklara adil çözüm getirme zorunluluğunun olduğunu da belirten Ekicioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İşçi ve işveren ilişkilerinde diyaloğun geliştirilmesi amacının gerçekleştirilmesinde ve sosyal taraflar arasında çıkacak uyuşmazlıklarda etkin ve adil çözüm getirmek zorunluluğu vardır. Burada işverenin görevi, etkin ve adil çözüm getirebilmek üzere işyerinde eşitlik ve adalet temelinde demokratik kanalları her daim açık tutmaktır.
İşçiye düşen görev ise gelir garantisi ve istihdam sürekliliği kazanması ile birlikte üretim sürecinde istikrar sağlanmasına katkıda bulunmaktır.
İşverenin atacağı bu adımlara işçi sınıfı da duyarsız kalmamalı ve işçi-işveren ilişkilerinde konsensüsü yakalamanın sadece işverenin atacağı adımlardan ibaret olmadığını kabul etmeleri gerekmektedir.
İşçi-işveren ilişkilerinde uzlaşmanın yolunun iki tarafında kazanacağı "kazan-kazan" formülünü hayata geçirmekten geçtiğini kavramamız gerekmektedir'
Çalıştay, Bakkallar Odası Başkanı Murat Zobu, Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Himmet Karadal ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nden işadamı Kürşat Katırcıgil'in yaptığı sunumların ardından sona erdi.