Çocuk ve Kitap
Sevgili okurlarım, çocuklarımızın bu tatil dönemi itibariyle, bir tavsiyede bulunmayı kendime vazife addetmiş bulundum. Eğer sizler bu haber sitesinde “Ortak Akıl” makalemi okuduysanız, yazmış olduğum yazımın ana hedefin “önce insan” olduğunu görmüşsünüzdür.
İnsanın düzenli ve düzeyli yetişmesinde, anne, babanın çevre şartlarını da göz önüne alarak çocuklarının çok iyi yetiştirilmesine dikkat etmeleri gerekir. İnsanı adam eden, insanın ufkun açan, her türlü kötülükten uzak tutan ve sosyal içerikli kitapların alımını sağlamalılar. Ders kitapların dışında, insanlığı geleceğe taşıyacak olan kitapların okutulması da o kadar büyük önem taşımaktadır. Çocukları geleceğe hazırlayacak kitapların seçilmesi bu açıdan çok büyük önem arz etmektedir.
Düzenli bir öğrenme olmazsa, bilim ve teknolojinin gelişmesinden bahsetmek beyhude olur. Bu itibarla, çocuklarımız dünyaya gelmeden önce, anne karnındayken sevgi eğitimi alması kadar, dünyaya geldikten sonrada, aile ve çevre ortamında, okul yaşına kadar, kişilik ve karakter “eğitimini” almalıdır.
Çocuklarımızın okuyacağı okullarda ise, sınıf yaşına sırasına göre “Eğitilip-Öğretilmeli” ve meslek sahibi olmaları sağlanmalıdır.
Bu sıralamaya dikkat edilmediği takdirde, birçok olumsuzluğun kaçınılmaz olacağını hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız.
Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımız, temel alışkanlıklarını ailesinden, bütün bilgileri kitaplardan öğrenirler. Kitaplar, çocuklarımıza bilmediklerini öğretmektedir. Görmedikleri yerleri tanıtmaktadır. Okudukları zaman gözlerine, dinledikleri zamanda kulaklarına hükmeder. Kitaplar her zaman çocukların çok değerli bir arkadaşıdır. Okunduğu sürece onları yalnız bırakmazlar. Bir hususu çok iyi bilmek gerekir ki, kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda başlamaktadır. Bu alışkanlık yaşam boyu devam eder. Kitaplar her zaman insanın doğruyu, güzeli, iyiyi ve her türlü yararlı düşünceleri öğrenmesine yardım eder. Düşüncelerin sağlıklı bir biçimde gelişmesini sağlar. O nedenle, okunacak kitapların seçimi de büyük önem taşımaktadır. Gelişimi sağlayan kitapların yanında, gelişime zarar veren kitaplarda vardır. Kitap seçimi yapıldığında, mutlaka bu hususa dikkat edilmelidir. Çünkü faydalı kitaplar okuyucusunun bilgi dağarcığını zenginleştirmektedir. Çocuklarımız, gelişip modernleşmeyi, teknolojiyi yararlı bir biçimde kullanmayı kitaplardan öğrenirler. Ancak bir hususu gözden ırak tutmamak gerekir, oda kendilerine zarar verecek kitaplardan uzak durmayı da öğrenmeliler. Bu tür kitapların var olduğunu, öğretecek olanlar da anne, baba ve öğretmenlerdir. O nedenle, çocuklarımızın seviyelerini mutlaka dikkate alarak, okuması gereken kitaplar tavsiye etmelidir.
Bu itibarla, çocukların okuyacakları kitapların seçiminde, sorumluluk sahibi olanlar görevlerini tam anlamıyla yapmazlarsa, “kaş yapım derken, göz çıkarmış olurlar.” Bununda telafisi imkansız olduğu, biline.
Mürsel ADIGÜZEL
Eğitimci Yazar ve Şair