Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Vakıf Katılım Bankası'nın açılış töreninde Konuştu. Program Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan katıldı. Program Kuran-ı Kerim hilafetiyle başladı. Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güneydoğu'da terörle mücadelede şehit olan asker, polis ve koruculara Allah'tan rahmet diledi.
“BUGÜN AÇILIŞINI YAPTIĞIMIZ MÜESSESE 20 YILLIK HAYALİN ÜRÜNÜDÜR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vakıf Katılım'ın 805 milyon liralık sermayesi 2. Beyazıt Vakfı, 1. mahmur Vakfı, 2. Mahmut Vakfı adına Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün iştirakiyle sağlanmıştır. Biz vakıf denilince farklı şeyler anlarız. Lanetle anılmak istemiyoruz. Hep sorarlardı bana 'Vakıf Bank ne demek' diye. 'Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bütün bu varlıkları neden bir bankanın faizli sistemi içinde kullanılıyor' diye sorarlardı. Şuan da bir adım atıldı. Bu daha bir adım. Bugün açılışını yaptığımız müessese 20 yıllık hayalin ürünüdür. Belki gecikmiş olabiliriz ama katılım, finans yönetimi konusunda çok kısa sürede, çok büyük ilerleme kaydedeceğimize bu sektörde inanıyorum. Burada bir şeyi daha açıklamam lazım, esasen ben bu kurumlarda 'banka' ifadesinin kullanılmasını doğru bulmuyorum. Kavramları birbirinden tefrik etmemiz lazım, ayırmamız lazım. 'Banka' nedir, 'katılım nedir', bunları ayıracağız. Banka deyince mevcut bankacılık sistemi ve onun finans yöntemleri akla geliyor. Burada çok daha başka modelden söz ediyoruz” diye konuştu.
“VAKIF KATILIM BANA GÖRE BİR MEKTEPTİR”
Erdoğan, Vakıf Katılım Bankası ile ilgili, “G20 zirvesinde bu konunun da tüm üye ülkeler tarafından takdirle karşılandığını gördük. G20'ye bunu özellikle getirdik ki tartışılsın. Dünya bu sisteme ilgi duysun. Dünya Bankası gibi Uluslararası kuruluşlarda faizsiz finans sistemini gündemlerine almış durumlardalar. Burayı yağlı bir kapı olarak görüyorlar, burayla da ilgileniyorlar. Katılım sigortacılığı alanında hala ülkemizde 2 şirket faaliyet gösteriyor. Katılım finansı güçlendirmek için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Vakıf Katılım bana göre bir mekteptir. Ziraat Katılım bir mekteptir. Katılım finans sistemi, varlığa dayalı yapısı, risk paylaşımını esas alması ve spekülasyonlara kapalı olmasıyla, mevcut bankacılık sisteminden tümüyle farklı bir yapıdır. Tüketimi değil üretimi teşvik eden, işletmelere borçlanmadan kaynak kullanma imkanı sağlayarak kırılganlıkları azaltan yapısıyla bu sistemin Türkiye ekonomisinin itici gücü olacağına inanıyorum. Faizden arındırılmış. Bu sistemde yer alan arkadaşların buna göre çok dikkatli olması gerekiyor. Ancak katılım finans sisteminin tüm bankacılık finans sistemi içindeki payının hala yüzde 5'ler seviyesinde bulunması, daha yapacak çok işimizin olduğunu gösteriyor. Bu konuda 2025 yılı içinde belirlenmiş yüzde 15'lik hedef var ama ben bu hedefin de yetersiz olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlarımla zaman zaman görüştüğümde bunu suratle yüzde 25'e çıkarmamız gerekir diyorum. Bugün sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın faizsiz finans araçlarına daha önce hiç olmadığı kadar çok ihtiyacının bulunduğu bir dönemden geçiyoruz” şeklinde konuştu.
"Gelişmiş ülkeler dahil dünya hala 2008 küresel finans krizinin etkilerini atlatabilmiş değil” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ Bugün de emlak ve emtia fiyatlarının düşüşü, sermaye akışının azalması, büyümenin ve ticaretin yavaşlaması gibi pek çok sorun küresel ekonomiyi tehdit etmeyi sürdürüyor. İşte bu fotoğraf içinde esnekliği bulunmayan faiz sistemi yerine katılım finans sisteminin reel ekonomiyi esas alan, ahlakiliği ve adaleti önde tutan yapısı, Müslüman toplumlarla birlikte tüm dünyaya yepyeni bir pencere açıyor” ifadesini kullandı.
“FAİZ SİSTEMİ ADİL DEĞİLDİR VE ACIMASIZDIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan faizin acımasız olduğunu belirterek, “Bir Cumhurbaşkanı olarak söylenir mi, söylemek zorundayım. Faiz sistemi adil değildir ve acımasızdır. Eğer biz sıçrayacaksak, mesafe alacaksak özellikle acımasız olan bu sistemden ziyade gerçek manada, hakikaten bu katılım sektörüyle bir büyümenin içinde olmamız şart. Bunu yapmadan bir yere varmak mümkün değil. Faiz sistemi acır mı acımaz. Ben de sana destek olayım yol açayım yok. 10 liralık malını 2 liraya alır işini bitirir. Katılımda bu olmaz mı onlarda da olur. Burada ahlakilik derken bunu ifade etmek istiyorum. Bunu yaparsak hep beraber dayanışma içinde ayağa kalkacağız. Girişimci de bunları fırsat bilip bana gereken desteği verir deyip bunu fırsata çevirmemesi lazım” dedi.
“İŞTE ŞU ANDA ÇİFT HANELİYE SÜZÜLDÜK”
Faiz oranları hakkında da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yani 11 yıllık, 12 yıllık başbakanlığım döneminde hep bunun mücadelesini verdim. Cumhurbaşkanlığımda bunun mücadelesini veriyorum, vermeye de devam edeceğim, kim rahatsız olursa olsun. Hep söylüyoruz, yani biraz insaf artık, Amerika'ya bakıyorsunuz 0,25, işte geçenlerde bir 0,25 daha ilave ettiler, 0,50. Gidiyorsunuz Japonya'ya eksi, Avrupa'ya geliyorsun bakıyorsun 0,25 ve 0,50, 1,00, bilemedin 2,00, buralarda. İsrail, zaman zaman eksi, zaman zaman o da 1 civarında filan dolaşıyor. Peki arkadaş ya bize ne oluyor? İşte şu anda çift haneliye süzüldük. Komisyonu filan falan eklediğin zaman 15-16-17. Soruyorum şimdi, böyle bir faiz anlayışıyla Türkiye'nin girişimcisi yatırım yapabilir mi, istihdam sağlayabilir mi, üretim yapabilir mi, rekabete açılabilir mi?" ifadelerini kullandı.
“HALK BANKASI KATILIM İŞİNİ AĞIRDAN ALIYOR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Halk Bankası katılım işini ağırdan alıyor. Seçim öncesi Halk Bankası da buraya girecekti. Bir oyalamadır gitti. Halk Katılım sektöre giremedi. Halbuki onun da girmesi ile çok daha güçlü bir şekilde gelişecekti. Temennim suratle bu adımı atar. Böylece katılım sektöründeki bu gelişme hızla artar” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Vakıf Katılım Bankası'nın açılış törenine katıldı. Program Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan katıldı.
Erdoğan programda yaptığı, “Devlet bankalarının İstanbul'a merkezlerini taşıyacağız. İlk adımlarını attık. Şu anda Anadolu yakasında bir taraftan fiziki mekanlar yükseliyor, özel sektör oralarda inşa ediliyor. İstiyoruz ki, bir finans sektörü olarak Amerika'da New York neyse Türkiye'de de İstanbul bu görevi üstlenmiş olsun”dedi.
“HALK BANKASI KATILIM İŞİNİ AĞIRDAN ALIYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Halk Katılım'ın sektöre giremediğini ifade ederek, "Halk Bankası katılım işini ağırdan alıyor. Seçim öncesi Halk Bankası da buraya girecekti. Bir oyalamadır gitti. Halk Katılım sektöre giremedi, halbuki onun da girmesi ile çok daha güçlü bir şekilde gelişecekti, temennim suratle bu adımı atar. Böylece katılım sektöründeki bu gelişme hızla artar" diye konuştu.
“ŞU ANDA ZİRAAT BANKASI BİR NUMARA”
“Gerek hukuki alt yapı gerek kurumsallaşmanın teşviki bakımından üzerimize düşenleri yapıyoruz” diyen Erdoğan, “Bundan sonraki görev sizlere düşüyor. Sizlerden hem ülke içindeki çalışmalarınızı yaygınlaştırmanızı hem de finansal derinliğe kavuşturmanızı, hem de uluslararası alanda güçlü ilişkiler kurmanızı bekliyoruz. Bu mesele aynı zamanda medeniyet ihyası gayretidir. Vakıf Katılım nereye destek verecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne Milli bütçeden verdiğimiz destekle tüm vakıf eserlerimizi taşıdık. Vakıf Katılım tüm desteğini bundan sonra üniversitelere, okullara, burslara, vakıf eserlere destek verecek. Küresel sisteme karşı değerlerimize uygun çözüm alternatifleri geliştirmek zorundayız. Vakıf katılımın görevi hiç bir şeyle mukayese edilemeyecek kadar önemlidir. Katılım finans sistemini bu anlayışın bir ürünü olarak görüyorum. Hem kamu hem özel sektörümüzün gayet başarılı bankaları zaten var. Şu anda Ziraat Bankası bir numara. Ama bizim derdimiz başka; biz şimdi yıllar yılı bu sektöre gençlerimiz muhafazakar kesimin gençleri girmedi. Biz faizle uğraşamayız dediler girmediler. Ama şimdi bu sistemle bunun önü açılmış oldu. İyi çalışacaklar, iyi yetişecekler finans sektörü için farklı bir nesil yetişmek olacak” ifadesini kullandı.
“DERDİMİZ BİR BANKANIN YANINA İSİM HİLESİ İLE YENİ BİR BANKA DAHA KOYMAK DEĞİLDİR”
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü.
“Derdimiz bir bankanın yanına isim hilesi ile yeni bir banka daha koymak değildir. Neyse işin hakkını verelim. İşin başında olanlar bunu hassasiyetle değerlendirmesi gerekir. Tek başına paraya para edecek kaynaklara sahip olmak yetmiyor. Finans sitemine de sahip olmak gerekiyor. En çok parayı kazananlar finans sektörü. Risk nerede, real sektörde. Böyle bir anlayış olur mu? Çoğunun da öz sermaye gibi bir şey yok orada. Vatandaştan topla parayı öz sermaye diye sür piyasaya. Böyle bakıyorsun karınca gibi bir sözleşme. Bunu kredi çekecek olan okur mu. Zaten adamcağız sıkışmış. At imzayı buraya atıyor. Sonra yandım Allah. Genel müdürler de rahatsız oldu tabi.”
“BU ÜLKEDEKİ SAVAŞ SURİYELİLERİN KENDİ SAVAŞLARI OLMAKTAN ÇIKALI ÇOK OLDU”
Suriye'deki savaşa da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Unutmayınız, küresel sistemdeki çarpıklıkların ve adaletsizliklerin gerisindeki en önemli sebeplerden biri; finans araçlarının sadece belirli ülkelerin değil aynı zamanda belirli bir anlayışın adeta tekelinde bulunduğunu görürsünüz dünyada, isim vermeyeceğim. Sadece Asya Pasifik Bölgesi'nde yarım milyardan fazla insan açlık tehlikesiyle karşı karşıyayken, Batı ülkeleri başta olmak üzere dünyada aynı sayıda insanın obezlik sorunu yaşıyor olmasının suçunu hiç kimseye atmaya hakkımız yoktur. Dünyanın ekonomik ve askeri bakımdan güçlü ülkelerinin çıkar çatışmalarının bedelini başta Müslümanlar olmak üzere geri kalmış toplumların ödüyor olmasının muhasebesini önce kendi nefsimizde yapmalıyız. İşte hemen yanı başımızdaki Suriye'de yaşananlar ortada. Bu ülkedeki savaş Suriyelilerin kendi savaşları olmaktan çıkalı çok oldu. Onların savaşı değil, dünyadaki egemen güçlerin savaşıdır. Sahip olduğumuz güç ve imkanları bir araya getirmeliyiz. İşe önce finans sisteminden başlamalıyız. Vakıf Katılım'ın gücü çok fazla” şeklinde konuştu.
Vakıf Katılım'ın ilk hesabı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adına açıldı. Programın ardından Erdoğan'ın adına açılan hesabın cüzdanı kendisine takdim edildi. Bu sırada Erdoğan'ın yaptığı espri ise katılımcıları güldürdü.