15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye ile ABD arasında yaşanan sıkıntılar, ABD basınında haber ve yorumlara konu olmaya devam ediyor. Washington Post'un tanınmış köşe yazarı David İgnatius, Beyaz Saray'ın Türkiye konusunda "ip üstünde" yürüdüğünü düşünüyor. İgnatius, Obama Yönetiminin ABD-Türkiye ilişkilerindeki bozulmayı durdurmak gibi kısa vadeli bir meydan okumayla karşı karşıya olmanın yanı sıra "Türkiye'nin güvenliği, Rusya ile yakınlaşması ve Avrupa ile kırılgan ilişkisi" olmak üzere uzun vadeli endişelerinin de bulunduğunu öne sürüyor.
Dış politika uzmanı David İgnatius, "Obama Yönetimi yetkilileri, Türkiye ile ilgili olarak hassas bir ip üstünde yürüyor. Kamuoyu önünde NATO müttefikine desteğini teyit ederken, özel konuşmalarda Türk yetkililerinin ABD'nin geçen aydaki başarısız darbe girişimini cesaretlendirdiği iddialarını durdurmaları yönünde uyarıyorlar" sözleriyle girdiği yazısına şöyle devam ediyor:
"Başkan Obama, Dışişleri Bakanı John Kerry ve başka üst düzey ABD yetkililerinin, Amerika karşıtı kışkırtmanın Türkiye'de ABD vatandaşlarını riske soktuğu kaygılarını ve bunun kabul edilemez olduğunu Türk muhataplarına ilettikleri belirtiliyor."
İgnatius, Obama ve diğer yönetim yetkililerinin ABD'nin darbe girişiminde herhangi bir rol oynadığını güçlü biçimde yalanladıklarını da belirttiği yazısında Türkiye'de yeni yapılan ve Türklerin yüzde 70'ine yakın bir kısmının ABD'nin darbe girişimine karıştığına inandıklarını gösteren anketten endişe duyduklarını da anlatıyor.
-OBAMA YÖNETİMİNİN "UZUN VADELİ KAYGILARI"-
WPost yazarı, "Yönetim yetkililerinin, ABD-Türkiye ilişkilerindeki bozulmayı durdurmak gibi kısa vadeli bir meydan okumanın yanısıra, Türkiye'nin güvenliği, Rusya ile yakınlaşması ve Avrupa ile kırılgan ilişkisi gibi konulara ilişkin daha uzun vadeli endişeleri de var" savını da dile getiriyor. İgnatius şöyle devam etti:
"Başlıca kaygı güvenliktir. Darbe sonrası ordu, polis ve istihbarattaki temizlikle binlerce subay ve diğer güvenlik personeli tasfiye edildi. ABD yetkilileri, bu yaygın temizliğin, Türkiye'nin İslam Devleti ve diğer gruplardan kaynaklı önemli terör tehditleriyle karşı karşıya bulunduğu bir dönemde ne ölçüde ordunun ve güvenlik kurumlarının kabiliyetini etkilediğini merak ediyorlar. ABD yetkilileri, ordunun hem komplo hem de tasfiyelerin sonucunda ne ölçüde zarar gördüğünü ve nasıl onarılacağını da merak ediyorlar."
-"İKİNCİ UZUN VADELİ KAYGI: TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ"-
Buna karşın, ABD'li yetkililerin, İncirlik Üssü'nden IŞİD karşıtı koalisyonun hava baskınlarının yeniden başlamasından cesaret aldıklarını da belirten İgnatius, ABD yetkililerinin "ikinci uzun vadeli kaygısı" dediği Türkiye-Rusya ilişkilerine ilişkin olarak da 9 Ağustos'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılacak görüşmeye dikkat çekerken de şu iddialara yer veriyor:
"ABD yetkilileri, ne olacağına ilişkin sinyalleri elde etmek için bu görüşmeyi izliyor. Yönetim, bu temasların normal ve potansiyel olarak her iki ülke için iyi olduğunu düşünüyor. Ancak Türkiye bir NATO müttefiki olduğu için ABD yetkilileri, Ankara'nın Rusya'nın safına geçmek ve ittifak ortaklarına karşı tavır almak gibi bir arayış içine girmeyeceğinden emin olmak istiyorlar."
-TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ-
WPost yazarına göre, ABD yetkililerinin "üçüncü" kaygısı ise, Türkiye ile AB arasındaki i "karmaşık" ilişki. ABD yetkililerinin Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasına her iki tarafça uyulmasının zor olmasından endişe ettiklerini söyleyen İgnatius AB tarafından anlaşmayı yeni bir çerçeveye oturma yönündeki herhangi bir girişiminin, Avrupa'ya yönelik yeni bir mülteci akınını tetiklemesi kaygısının bulunduğuna dikkat çekiyor.
David İgnatius, yazısını, Türkiye'nin "darbenin beyni" olarak nitelediği Fethullah Gülen'i iade talebine de değinerek, "Eğer Türklerin çoğu, ABD'yi Türk demokrasinin düşmanı olarak görüyorsa, istikrarlı bir dostluk mümkün olmayacak" uyarısıyla noktalıyor.
(CN/TA)