Erdoğan, ekonomik ve ticari ilişkilerin sağlam zeminde ilerlemesi için bazı hususlar olduğunu kaydederek, "Ekonomik ve ticari ilişkilerin sağlam zeminde ilerlemesinin başta gelen şartı istikrardır. Yola çıkarken biz dedik ki iki önemli sır kavram var. Bir tanesi istikrardır, bir tanesi de güvendir. Güven olmadığı zaman istikrar olmaz. Bu iki kavramı yakalayamadığınız sürece de iş adamının yatırım yapması söz konusu olamaz. Bunlar olursa o zaman iş adamı rahatlıkla yatırımını yapar. Kırılgan coğrafyalarda yer almalarına rağmen istikrarlı yapılarıyla ön plana çıkan Türkiye ve Kenya'nın güçlü bir işbirliği ile kısa zamanda önemli işler başaracaklarına inanıyorum. Küresel krizin etkilerini henüz tam anlamıyla atlatılamadığı bu dönemde ülkeler arası dayanışmaya, bölgesel işbirliği ve entegrasyona çok daha fazla ihtiyaç duyuyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 toplantılarında ve diğer uluslararası platformlarda Afrika'nın da sesi olmaya gayret gösterildiğini belirterek, "Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişme noktasında bulunması Türkiye'yi jeopolitik açıdan dünyanın en stratejik ülkelerinden biri haline getiriyor. Türkiye bu üç kıta arasındaki enerji, ulaştırma ve iletişim ağlarının merkezindedir. Benzer şekilde Kenya da stratejik konumu ile önem çıkıyor" ifadelerini kullandı.
İş adamlarının Türkiye'nin ve Kenya'nın sahip olduğu avantajları en iyi şekilde değerlendireceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlk etapta Türkiye ve Kenya'yı ticarette karşılıklı lojistik üsler olarak birbirlerine bağlamamız gerekiyor. Türkiye, 2001 krizinden aldığı dersler ve karalılıkla uyguladığı ekonomik reformlar sayesinde bir süredir etkisini sürdüren küresel krizden en az şekilde etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Kenya'nın da 10 yılı aşkın süredir yılda ortalama yüzde 5 oranında büyüme oranını koruduğunu görüyoruz" açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Ülkelerin sorunları arasında yer alan işsizlikle mücadelenin en etkili yöntemlerinden biri yatırımların artırtılmasıdır. Bu konuda öncelikli görev Kenyalı iş adamlarına düşüyor. Türkiye'de de Türk iş adamlarına düşüyor. Bununla birlikte yabancı yatırımcıların Kenya'da gerçekleştirecekleri doğudan yatırımlar istihdam konusunda önemli rahatlama sağlayacaktır. Türk iş adamlarını Kenya'daki yatırım fırsatlarını en etkin şekilde değerlendirmeye davet ediyorum."
Görüşmelerde çifte vergilendirilmenin önlenmesi ve tercihli ticaret anlaşmasıyla ilgili konunun ele alındığını belirten Erdoğan, ilgili bakanların gerekli komiteleri oluşturduğunu söyledi. Erdoğan, Kenya'da alt yapı ve üst yapıya yönelik adımların atılması gerektiğini kaydederek, "Türkiye bugün kişi başı milli gelirini 3 bin 500 dolardan yaklaşık krize rağmen 10 bin dolarlara ulaştırdıysa bunun sebebi hazırdan yemekle olmadı, hazır yatırımlar olmadı" dedi.
"Eğer girişimci, yatırımcı o ülkenin yönetimine, siyasi iktidarına güveniyorsa, inanıyorsa gelir orada bu sistemle yatırımı yapar" diyen Erdoğan, "Güvenli liman olmak şart. Kenya'daki mevcut yönetimi güvenli liman olarak gördüğümden dolayı Türk girişimcilere diyorum ki bu konuda sizler de adım atmaya hazırlanın ve bu noktada Kenya önemli bir merkez, önemli bir stratejik alan ve bizim Afrika'daki stratejik ortaklarımızdan birisi Kenya. Memnuniyetle müşahede etmekteyiz ki bundan 5 sene önce 15 milyon dolar düzeyinde olan ticaret hacmimiz neredeyse iki katına katlanarak 144 milyon dolara çıktı. Yeterli mi, değil. Bizim yoğun çalışma ile ticaret hacmimizi arttırarak 1 milyar dolar hedefini yakalamalıyız" ifadelerini kullandı.
"26 AĞUSTOS'TA 3'ÜNCÜ KÖPRÜNÜN AÇILIŞINI YAPACAĞIZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kenyalı iş adamlarını Kenya Cumhurbaşkanı ile birlikte Ağustos ayında Türkiye'de görmek istediğini dile getirerek, "Başkanla ikili görüşmemi yaparken Marmaray'la Asya'dan Avrupa'ya geçtim dediler. Bu güzel bir şeydi. Söylemek başka bir şey, yaşamak başka bir şey. 3 yıl içinde o Marmaray'dan 130 milyon insan geçti. Ama bunu 15 yıl önce söyleseydik Türk siyasetindeki muhalifler buna inanır mıydı? İnanmazdı. Geçmeyenler hala inanmıyor da. Geçenler de "başka bir alemdeyiz" diyorlar. Üçüncü köprü bitiyor. 26 Ağustos'ta 3'üncü köprünün açılışını yapacağız" dedi.
"Bizim dev eserimiz var. 12 milyar euro yatırımıyla 5 Türk firmasının konsorsiyumu havalimanı yapılıyor. Dünyanın bir numaralı havalimanı olacak ve yılda 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanı. 200'e kadar da çıkacak" diyen Erdoğan, 1 ay önce son inşaatın yüzde 25 itibariyle bittiğini ve 4 bin civarında araç ile 15 kişinin de çalıştığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, müteahhitlerin büyük ve önemli projelere imza attığını kaydederek, "Kalitesi ve ekonomikliği ile dünyanın takdirini kazanan Türk müteahhitlik sektörü, bugün 104 ülkede 300 milyar doların üzerinde iş hacmine ulaşmış durumda. Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde 43 firma ile ikinci sırada bulunuyoruz. İmkan tanınması halinde müteahhitlerimizin Kenya'nın alt yapı gelişimine, üst yapı gelişimine önemli katkılarda bulunacağından hiç şüphem yoktur. Sadece TOKİ ile 680 bin konut inşa ettik" açıklamasını yaptı.
"YÜKSEK FAİZ YATIRIMCIYI KAÇIRIYOR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Yüksek faiz yatırımcıyı kaçırıyor. Yüksek faizle nasıl yatırım yapacak? Yüksek faiz olursa yatırım olmayacak. Yatırım olmadığı zaman istihdam olmayacak, istihdam olmadığı zaman netice olmayacak, büyüme olmayacak ve bunlar olmayınca rekabet olmayacak. Nasıl gireceksin uluslararası rekabete? Biz de yüzde 15, 16, 17 faiz. Olmaz. ABD'ye bakıyorsun 0.50, Japonya'ya yapıyorsun eksi. Onlar da ülke biz de ülkeyiz. Onlarda niye öyle, bizde böyle. Ama yavaş yavaş bir şeyler olmaya başladı. İnanıyorum ki Kenya'da da olacak."
Turizm konusunda tüm birikimin Kenya ile paylaşılacağını kaydeden Erdoğan, "Turizm operatörleri biraz insafı aşıyorlar. Turizmde adım atmak, güçlenmek isteyen ülkeler kendi operatörlerini üretmelidir. Kendi turizm operatörlerini üretirlerse oraya turisti çekecektir" dedi.
Erdoğan, bazı ülkelerin Kenya'ya uçuşlarını durdurdukları dönemde THY'nin buradaki faaliyetlerini kesintisiz sürdürdüğünü de söyledi.