Mersin'in Erdemli ilçesinde, yaşadıkları kırsal bölgede şehre göç sebebiyle evlenecek kız bulamayan gençler, seslerini duyurmak için sancakla köy meydanına yürüdü.
Köyken, Büyükşehir Yasası'yla mahalleye dönüşen ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıktaki dağlık bölgedeki Üzümlü'de nüfusun yaşlandığını anlatan gençler, bu gidişin terör belasından daha kötü olduğunu savundu.
Ellerinde "Usta sözümüz söz en az 5 çocuk', "Mevzu derin ustam" ve "Ne olursan ol yine de gel', "E.K.E. köyü" (Evde Kalmış Erkekler) yazılı dövizler ile yürüyen mahalleli, yetkililere seslerini duyurmaya çalıştı. Mahalle ozanının etrafında toplanan dertli vatandaşlar soruna birlikte çözüm aradı.
Üzümlü Muhtarı Mustafa Başbilen, "25 ila 45 yaş arasında 25 bekar gencimiz var. Sorunumuz büyük. Gençlerimizin bekar olması köy nüfusumuzu azaltıyor. 400 nüfustan 200 nüfusa düştük. Göç başladı, kızlar da dışarı gitti. Gençler de "biz vatanımızı, köyümüzü terk etmeyiz', "köyde kalmak istiyoruz" diyorlar" dedi.
Yetkililerden yardım istediklerini ifade eden Başbilen, "Cumhurbaşkanımıza biz buradan söz veriyoruz. Bu gençlerin hepsinin 5'er çocuk yapacaklarının sözünü veriyoruz. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız bu konuda bize yardımcı olsun. Teşekkür ediyoruz, köyümüzün sorunu budur" diye konuştu.
"ÇOCUK SESİ DUYMAK İSTİYORUZ"
Köyün en yaşlısı Zeynep Öztürk, "Bunlar nasıl evlenecek düşünüyoruz. Bir yerden bir şeyler duyup gidiyoruz olmuyor. Evlendiremedik, evleri de yapıldı, her şeyleri var. Gençleri evlendirmek için Başbakanımızdan yardım istiyoruz. Çocuk sesi istiyoruz, gençlerimizi evlendirmek istiyoruz" dedi.
Yaşananlara bir çare isteyen gençlerden Ahmet Telli ise "Çarenin ne olduğunu bilmiyoruz ama bu gerçekten analiz edildiğinde terörden daha büyük bir sorun, büyük bir bela bizce. Çoğalmayan nüfus, yaşlanan bir nesil var" şeklinde konuştu.
Köye son gelinin 9 yıl önce geldiğini anlatan Osman Deynekli, "Biz köyümüzde düğün görmek istiyoruz. Anlı şanlı düğünümüzü yapmak istiyoruz. Yeni gelinler gelsin, yeni nesiller yetişsin. Nüfusumuz yok olup gitmesin de, gün gün artsın. Yaşadığımız yerin tarihten silinip gitmesini istemiyoruz" dedi.