Ft: Türkiye’nin Ekonomisi Yatırımcılar İçin Çekiciliğini Koruyor

Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's Türkiye'nin yatırım notunu düşürme kararına ilişkin tartışmalar sürerken İngiliz...

Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's Türkiye'nin yatırım notunu düşürme kararına ilişkin tartışmalar sürerken İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, darbe girişiminin yaşandığı Türkiye'de ekonominin "aksak" olsa da yatırımcılar için çekiciliğini koruduğunu belirtiyor ve hükümetin tüketimi teşvik çabalarına vurgu yapıyor.

Financial Times, "Türkiye'nin aksak ekonomisi yatırımcılar için çekiciliğini koruyor" değerlendirmesini başlığa çıkardığı haber analizinin spotunda ise "Hükümet, halkın harcamayı sürdürmesini arzuluyor" sözlerini kullandı.

Türk ekonomisinin lokomotifi olarak nitelediği "iç talebin" Türkiye'nin GSYH büyümesinin üçte ikisini oluşturduğuna dikkat çeken gazete, bu çerçevede "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Temmuz'dan bu yana (tüketimin) motoru canlandırarak geçirdiği" yaptı.

-TÜKETİMİ CANLANDIRMAYA YÖNELİK ÖNLEMLER "HEM FIRSAT HEM DE TEHLİKE"-

Bu çerçevede Merkez Bankası faiz indirimleri, konut kredi faizlerinin düşürülmesi ve kredi karti taksitlerinin sayısının artırılması gibi adımlar değindikten sonra şu yorumda bulunuluyor:

"Bu, ekonomi ve Türk'ün 10 bin dolara yakın kişi başına gelirin bir kısmını elde etmek için yarışan yerel ve uluslararası şirketler için hem bir fırsat hem de tehlike oluşturuyor. Ne zaman Türk ekonomisi ısınıyorsa cari açığı şişiyor ve (GSYH'nın yüzde 30'una yakın olan) büyük net yıllık dış finansman ihtiyaçlarına ilişkin uyarıları tetikliyor. Ancak her defa, ekonomi, BRİC ve MİNT üyelerinkilerinden üstün bir performans gösteriyor ve kelepirciler, borsasını payandalıyor."

-YATIRIMCILARIN "GİDEBİLECEĞİ BAŞKA YER YOK"-

İngiliz gazetesinin, haber analizinde görüşlerine yer verdiği Londra merkezli Stroz Friedberg'den analisti Jonathan Friedman da "Yatırımcılar risklerden kaygı duyuyor ama başka nereye gidebilirler mi?" dediğini değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Rusya, Brezilya ve İran gibi diğer büyük yükselmekte olan piyasalar ise, yaptırımlar, durgunluk ve siyasi felç karışımı nedeniyle daha da büyük meydan okumaları oluşturuyor. Bu nedenle ki yatırımcılar, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğinin farkında. Ancak aynı zamanda tüketici pazarının büyüklüğüne bakıyor ve bu pazar çekiciliğini koruyor."

FT, Friedman'a atfen "Türkiye büyük ölçüde sofistike ile Batılı marka ve mallara ilgi duyan tüketici tabanı nedeniyle çekici bir seçenektir" dediği haberinde buna karşı perakencilerin Türklere Batılı satış yömtenleriyle karlı biçimde mal satmayı henüz tam başaramadığına dikkat çekerek bu yıl bazı zincirlerin mağaza kapatırken veya küçülürken aile şirketi olan daha küçük perakencilerin ise büyüdüğüne dikkat çekiliyor.

"Türk tüketici için tek bir model yok" görüşünü dile getiren, AK Kernaey danışmanlık şirketinin Türkiye'den sorumlu ortağı Michael Weiss da, Türkiye'de asgari ücrette yapılan yüzde 30'luk artışa karşı tüketim artmamış olmasını, "pazarın artık doymuş veya tüketicin fazla borçlanmış olabileceğinin işareti olarak görüyor.

-"TÜRKİYE ÇOK ŞANSLI"-

FT ise, tüketime kısıtlamaların kaldırılmasının "hassas" bir mesele olarak nitelerken "Ancak şimdilik Türkiye'nin aksak büyümesi, yatırımcılar için çekiciliğini koruyor" diye yazdığı haberini, Friedman'ın şu sözlerle noktalıyor:

"Türkiye çok şanslı oldu. Başka bir küresel risk ortamında yatırımcılar üzerindeki etkisinin çok daha fazla olacağı bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Ancak dünya çapındaki zayıf büyüme nedeniyle yatırımcılar, fırsat bulabilecekleri her yerde faaliyet gösteriyor."(CN/ORH)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri