Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında "Endüstri 4.0 ve Geleceğin Teknolojileri Tanıtım Günü" düzenlendi. Etkinlik kapsamında tersine mühendislik ve endüstri 4.0 çözümlerine yönelik sunumlar gerçekleştirilip katılımcılara fuaye alanında yeni nesil teknolojileri bire bir inceleme imkanı sunuldu.
MTSO'da gerçekleşen etkinliğe, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Yönetim Kurulu üyeleri, firma temsilcileri, sanayiciler ile öğrenciler katıldı. Buradaki seminerde konuşan Kuka Robotics Endüstri Segment Müdürü Mehmet Yenilmez, "Robotik Teknolojinin Geleceği ve Sanayi Üretim Süreçlerine Etkisi" konulu sunum gerçekleştirip Kuka Robotik Kol örneğini anlattı. Endüstri 4.0 kavramının 2013-2014 yılında ilk çıktığında bir pazarlama argümanı mı yoksa bir dönüşümü mü anlattığını tam olarak tahmin edemediklerini kaydeden Yenilmez, gelişen teknoloji ile bugün gelinen noktada büyük bir dönüşümün yaşanmaya başladığını gördüklerini söyledi.
Infotron Satış Yöneticisi Elif Emir Çalık ise seminerde endüstri 4.0 teknolojilerinden 3 D yazıcı ve sanal gerçekliği anlattı. Dijitalleşme, otomasyon, bulut sistemleri gibi endüstri 4.0 ile ilgili kavramlarının tümünün birbiriyle bağlantılı olduğuna dikkat çeken Çalık, her birinin her geçen gün geliştiğini, kendisini yenilediğini söyledi. 1994 yılından bu yana 3 boyutlu teknolojiler üzerine faaliyetlerini sürdüren bir mühendislik firması olduklarını kaydeden Çalık, "Bundan 15 sene önce birçok orta ve küçük ölçekli işletmede 3 boyutlu modelleme kavramı yoktu. Bugün ise gençlerin hangi alanda faaliyet gösterirse göstersin katı modelleme programlarını bilmeleri gerekiyor" dedi.
Infotron Uygulama Mühendisi Serhan Akın da tersine mühendislik kavramı hakkında bilgi verip kullanım alanlarını anlattı. Tersine mühendisliğin bir süreç olduğunu ve birden fazla parçadan oluştuğunu belirten Akın, ilk olarak modelleme yapılabilmesi adına bir ölçüye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Üretilmek istenen bir ojenin dijital bir datası yoksa mevcut bir modelden ölçü alınması ya da sıfırdan çizilmesi gerektiğini anlatan Akın, "Eğer elimde referans alabileceğim bir modelim varsa işim çok hızlanıyor. Rahatlıkla kısa sürede tarayarak tersine mühendislik yapıp kalite kontrolünü gerçekleştirebiliyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından sanayiciler ve geleceğin teknolojilerini kullanacak üniversite öğrencilerine robotik kollar, 3D tarayıcı ve yazıcılar, tekstil sanayide kullanılan nano-teknoloji cihazları, savunma sanayide her geçen gün kullanım alanı artan drone teknolojileri tanıtıldı.