Yıllar geçtikçe yaşlılık belirtileri de bir bir kendini göstermeye başlıyor. Gençlik zamanımızdan kalan dinamik yüzümüzün yerini çizgiler alırken, zehir gibi hafızamız hatırlamamız gereken şeyi bir türlü bulamıyor. Tam da bu konu üzerine çalışma gerçekleştiren bilim insanları insan vücudunu ve zihnini genç tutmanın yollarını aradı ve sonunda 6 keşifle karşımıza çıktı!
1- HAFTADA BİRÇOK KEZ ŞINAV ÇEKİN
Araştırma: Haftada iki kez ağırlık çalışan 65 yaş ve üstü yetişkinler, kasları çalıştırmayan kişilerle kıyaslandığında 15 yıllık bir çalışma sonunda ölümlerin yüzde 46 daha az olduğu görüldü.
Yapmanız gereken: Antrenmanlarınıza daha fazla direnç hareketi ekleyin. Bunları yapmak için herhangi ekipmana ihtiyacınız da yok.
2- KAHVALTIDA ŞARKÜTERİ TÜKETİMİNİ AZALTIN
Araştırma: İşlenmiş etin “sağlıklı” besin kategorisinde olmadığını biliyor musunuz? yiyebileceğiniz en sağlıklı şey olmadığını biliyorsunuz, ancak burada sık sık yemenin başka bir nedeni var.
Mayo Clinic tarafından yapılan geniş çaplı bir incelemede, pastırma, sucuk ve salam gibi işlenmiş et tüketiminin ölüm riski taşıdığı tespit edildi. Bu et tiplerini tüketmek, kardiyovasküler ve kanser gibi hastalıkların artmasına sebep oluyor.
Yapmanız gereken: Daha az et yemenin de faydaları olduğunu unutmayın; araştırma sonucunda, çok fazla et tüketenlerle – az tüketenler arasında bir kıyas yapıldığında, et tüketimi az olan kişiler için ölüm riskinin yüzde 25 ila 50 daha düşük olduğu bulunurken, vejetaryenlerin 3,6 yıl daha uzun yaşadığı görüldü.
3- KENDİNİZİ SAĞLIKLI HİSSEDECEĞİNİZ AKTİVİTELER YAPIN
Araştırma: Psikolojik Bilim dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre, insanlar ne kadar çok sağlıklı olduklarını düşünürse ölüm riskini bir o kadar erteliyorlar.
Tabii ki, sağlıklı olmak da önemlidir, ancak araştırmacılar öznel sağlığın ne kadar büyük bir etkiye sahip olduğuna şaşırdıklarını söylüyorlar.
Yapmanız gereken: Bu çalışma size bir günlük gezinti yapmak, sodadan seltzer seçmek veya makul bir saatte yatmak olsun ya da olmasın, kendinizi daha sağlıklı hissettiren seçimler yapmak için daha fazla neden oluşturuyor. İyi seçimler yapmaya motive olmanıza yardımcı olabilirler.
4- EGZERSİZLERİ “ŞART” OLARAK GÖRÜN!
Araştırma: Her geçen yıl düzenli olarak egzersiz yapmak, yeni nöron yaratmaya, hafızayı kontrol eden alanlara kan akışını arttırmaya ve doğal olarak yaşla küçülen toplam beyin hacminin korunmasına yardımcı oluyor.
Yapılan araştırmaya göre orta yaşta düzenli egzersiz yapmaya başlamak bile yaşlılık döneminde beyin bozulmalarını önleyebileceğini gösteriyor. Buna ek olarak araştırmacılar 75 yaş ve üstü egzersiz yapan kişilerde bunama belirtilerinin daha az göründüğünü belirtti.
Yapmanız gereken: Egzersiz programınızı, toplantılarınızı veya akşam yemeklerinizi ortak bir noktada buluşturun.
5- SABAH TAM TAHILLI EKMEK TÜKETİN
Araştırma: Bilim Portalı Circulation’ın araştırmasına göre günde 4 porsiyon tam tahıl yiyen insanlar, beyaz ekmek tüketenlere oranla % 22 daha erken öldüğü görülüyor.
Kepekli tahıl tüketenlerin kolesterol düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olabileceğini söyleyen araştırmacılar, tahıllı ürünlerin en iyi lif kaynağı olduğu ve bu şekilde obezite riskini düşürdüğünü belirtti.
Yapmanız gereken: Tek yapmanız gereken beslenme rutininizden beyaz ekmeği çıkarıp, tam tahıllı ile değiştirmek.
6- EN YAKIN ARKADAŞLARINIZI İHMAL ETMEYİN
Araştırma: Yeni yapılan bir araştırma göre arkadaş çevresi geniş olup, sosyalleşen kişilerin daha sağlıklı olduğu görüldü.
Ulusal Bilimler Akademesi’nin yaptığı çalışmada, sosyal bağları düşük olan kişilerin yüksek tansiyona ve daha geniş bel bölgesine sahip olduğu görüldü.
Yapmanız gereken: Artık arkadaşlığın ve dostluğun tam olarak nasıl olması gerektiğini öğrendiğimiz yaşlardayız. Bu yüzden motivasyonumuzu düşüren arkadaşlardansa bizlere destek olan kişileri yakınımızda tutma vakti.