Harf ve Dil Devriminin Kazanımları
Sevgili okurlarım sizlere bu gün 1 kasım1928 Harf ve dil Devriminin 88. Yıl dönümü hakkında düşüncelerimi paylaşmak istedim.
2016 Türk iyesinde, üzülerek söylememek istediğim, Mustafa Kemal Atatürk’ün öncüsü olduğu Harf ve Dil Devrimleri kısır tartışma ve hesaplaşmalara konu edilmektedir. Çok önemli bir devrim olan Harf ve Dil devrimi, Türkiye Büyük Meclisince, 1 Kasım 1928’de, 1353 Sayılı Yasayla kabul edilmiştir. Çok önemli olan bu devrim, sanki bir gecede insanlarımızı geçmişle olan bağlarını kopartıp, yine bir gecede gece de o insanlarımızı okuryazar olmaktan çıkarmıştır. Bu tür düşüncelerin saçmalığını duydukça, kendimden bile utanır oluyorum.
Hal bu ki Harf ve Dil devrimi öncesi okuryazar oranı yüzde beşlerdeyken, bugün bu oran yüzde doksanın üzerine çıkmıştır. Birileri sanki Osmanlı İmparatorluğu döneminde bütün millet okuryazarmış da, Mustafa Kemal yazımıza, dilimize ve düşüncemize uygun düşmeyen Latin harflerini getirmiştir. Bu düşünceye kargalar bile güler. Sanki bu ulusun kurtuluşu, O’nun önderliğinde yapılmamıştır, Sanki farklı ruhların ortaya çıkmasıyla, kurtuluş savaşı verilmemiştir. Ne yazık ki bu gibi yanlış düşünceler, halkımızın kafasın karıştırmaktadır. İnsanlarımızın temiz inançları kullanılarak, kendi düz mantıklarını kabul ettirmek istemektedirler. Bu yanlış ve olumsuz düşüncelere “ pişmiş balık” bile güler.
Bu devrim karşıtı olan insanların tüm girişim ve söylemlerine karşın, bu bilsinler ki Harf ve Dil Devrimi sayesin de, insanlarımızın bilinci gelişmiş ve dilimiz zenginleşmiştir. Yapılan bu devrim, isteseler de istemeseler de başarıya ulaşmıştır. Daha da ileri düzeylere ulaşacaktır.
Mustafa Kemal Atatürk bu devrimi yapmakla, ulusu çok iyi tanıyan büyük bir önder olduğunu kanıtlamıştır. Türkçe üzerindeki olumsuzlukları kaldırarak, çok önemli ve görkemli bir devrim yapmıştır. Bu devrim, 88 yıl önce her yaştaki insanı tez zamanda okuryazar yapmış ve yurttaşları, cumhuriyetin getirdiği yeniliklerle taçlandırmıştır. Harf ve Dil Devrimini karalayanlar, bu iki devrimin sağladığı olanaklarından yararlanarak bugün medeni dillerin ölçüsünde, konuşup yazmaktadırlar.
Bazı kişiler geçmişi diriltme çabalarını kendi anlamsız anlayışlarıyla sürdürmekle, ne elde etmek istediklerini birlikte düşünmek zorundayız. Bunların niçin Harf ve Dil Devrimini tartışma konusu yapmakta olduklarını çok iyi düşünmek zorundayız. Bu yaptıkları anlamsızlık, ne yazık ki çocuklarımızın Türk Devrimine ve Türkçeye karşı, güvenlerini bir nebzede olsa sarsmaktadır.
Oysaki Harf ve Dil Devrimiyle edindiğimiz yeni yazımız, yanlışıyla doğrusuyla gerçek benliğimizi ortaya çıkarmıştır.
Bugün birileri çıkıp da Harf ve Dil Devrimlerini karalıyorsa, biliniz ki emperyalist iş birlikçileri tarafında kullanılmaktadırlar. Halkımızın inancını kullanmak, cumhuriyete sahip çıkan insanlarımızın beyinlerini karıştırmaya çalışmaktadırlar. Bizler Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı bu asil devrimin körelmesine asla ve asla izin vermeyiz. Bu gibi kara düşüncelilerin gayretleriyle, halkımızın ussal duygularını törpüleyerek, milli duygulardan uzaklaşmasına çanak tutmalarına asla ve asla izin vermeyiz. Bu gibilerin gayretleri beyhudeliktir
Kaldı ki Harf ve Dil Devriminin, inancımızla hiç ilişkisi yoktur. Hatta inancımızı daha doğru öğrenmemiz öncülük etmektedir. Türkçenin olanaklarıyla, bilincimiz gelişmekte ve güçlenmektedir. Bu duygumla, Harf ve Dil Devriminin 88. yılını kutluyor ve tüm ulusumuz insanlarına hayırlı olsun diyorum.
Mürsel Adıgüzel
Eğitimci Yazar ve Şair