İran Israrlı: Türkiye Musul Operasyonunun Dışında Kalmalı

İran, ısrarla Türkiye'nin Musul operasyonunun dışında kalmasını istiyor.

İran, ısrarla Türkiye'nin Musul operasyonunun dışında kalmasını istiyor. Financial Times gazetesine konuşan İran Meclis Başkanı'nın üst düzey danışmanı ve Dışişleri eski Bakan Yardımcısı Huseyin Emir Abdullahiyan, "Bazı Iraklı Kürt politikacıları ve Türkiye dahil, bölgesel oyuncular, DAEŞ sonrası müdahale ederse eğer Musul, Irak'ın parçalanmasına yol açabilir" iddiasında bulundu. FT haberinde Türkiye'nin Musul ve PKK'ya ilişkin kaygılarına vurgu yaptı.

İngiliz Financial Times gazetesi, Musul operasyonuna ilişkin çeşitli gruplar arasındaki rekabetin olası olumsuz etkilerine vurgu yaptığı haberinde mülakat yaptığı İran Devrim Muhafızlarıyla "yakın ilişkileri" olduğu belirtilen Huseyin Emir Abdullahiyan'ın değerlendirmelerine yer verdi.

Mülakat sırasında Musul operasyonunun bağlamında yükselen gerilimlerin ülkenin parçalanmasına yol açabileceği uyarısını yapan Huseyin Emir Abdullahiyan'ın Türkiye'nin operasyonunun dışında kalması gerektiğini savunurken "Bazı Iraklı Kürt politikacıları ve Türkiye dahil bölgesel oyuncular, DAEŞ sonrası Musul'un nasıl olması gerektiğine müdahale ederse eğer Musul, Irak'ın parçalanmasına yol açabilir" görüşünü öne sürdü.

Bunun ardından gazete, Abdullahiyan'ın belirttiği kaygıların, Iraklılar ve taarruzu destekleyen batılı güçlerce dile getirilen endişeleri yansıttığını , operasyonun başarısının anahtarının çeşitli etnik ve mezhebi grupların aralarındaki anlaşmazlıkların gelecekte çatışma tetiklemesine izin vermemesine bağlı olduğunun düşünüldüğün kaydetti.

İngiliz gazetesi, 2003 yılındaki ABD'nin liderliğindeki işgalinin ardından "en etkin bölgesel oyuncu hale geldiğini, bunun da Irak'ın Şii çoğunluğunun ülkenin siyasi ve güvenlik sektörlerine hakim olması için zemin hazırladığını belirttiği haberinde Musul operasyonuna ABD'nin öncülüğündeki uluslararası koalisyonun desteğindeki Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin liderlik yaptığını kaydetti.

-TÜRKİYE'NİN KAYGILARI-

Ancak İran destekli Şii milislerinin de nüfusu çoğu Sünni olan Musul kenti çevresindeki mücadelede de yer aldığına dikkat çeken gazete, "Türkiye ise, Musul'un bulunduğu Ninova ilinden 2 bin 500 kadar Sünni Arap savaşçısını eğitti" dedi. Gazete şöyle devam etti:

"Ankara, Şii milislerinin Musul'a girmesi durumunda mezhebi saldırılarda yer almasından korktuğunu söylüyor. Türkiye aynı zamanda, Batı'nın terörist olarak nitelediği bir grup olan PKK'nın Irak ve Suriye'deki ihtilafları Suriye'deki benzerlerine bağlanmak ve toprak kontrolü için kullanmasından endişe duyuyor."

FT "Ancak, daha önce Arap işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Sayın Abdullahiyan ise, Türkiye'nin Irak hükümetiyle koordine etmeden hiçbir şey yapmaması ve askeri hareketlerinin, dikkatl IŞİD'ten uzaklaştırabileceğinin farkında olması gerektiğini söyledi" diye yazdı. (CN/ORH)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri