İstanbul Barosu 2018 Yılı Olağan Genel Kurulunda 41 bin avukat sandık başına gidecek. Baronun kuruluşunun 140'ıncı yılına denk gelen seçimlerde 10 aday yarışacak.
SEÇİMLERE KATILACAK İSİMLER ŞÖYLE:
Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu: Mehmet DurakoğluÖnce İlke Çağdaş Avukatlar Yükseliş Grubu: Hasan KılıçAvukat Hareketi: Başar YaltıÖzgürlükçü Hukukçular Platformu: Eren KeskinAvukat Hakları Grubu: Gökhan AhiBaroda Değişim ve Gelişim Hareketi: Talat CanbolatMilliyetçi Avukatlar Grubu: Kaptan YılmazOrtak Hedef Platformu: Cem Kaya KaratünBağımsız adaylar: Fikret İlkiz, Çiğdem KoçGENEL KURUL PROGRAMI AÇIKLANDI
BİRİNCİ GÜN:
Açılış Bir başkan, bir başkan vekili ve iki üyeden oluşacak Genel Kurul Başkanlık Divanı seçimiSaygı duruşuBaro Başkanının açılış konuşmasıSon Genel Kurul tutanak özetinin okunmasıYönetim Kurulu'nun 2016-2018 dönemi çalışma raporunun okunması ve görüşülmesi2016-2017 yıllarına ait Baro kesin hesaplarının okunması ve görüşülmesiYönetim Kumlunun ve Denetim Kurulunun aklanmasıAvukatlık Kanunu'nun 81/2 md. göre 2019-2020 yılı baro aidatının belirlenmesi ve kıdem esasına göre tespit ve tahsili ile karara bağlanmasıAvukatlık Yasası'nın 81. maddesinin 4. fıkrası uyarınca 01.10.2018 – 01.10.2020 dönemi bütçe tasarısının görüşülmesi ve Yönetim Kuruluna fasıllar arası aktarma yetkisinin verilmesi ve karara bağlanmasıYargı ve Meslek Sorunlarının görüşülmesiDileklerİKİNCİ GÜN:
1136 s. Avukatlık Yasası Ek 3. madde gereğince, gizli oy, açık tasnif esasına göre yapılacak oylama sonucu;
Baro Başkanı SeçimiBaro Yönetim Kurulu için 10 asil ve 10 yedek üye seçimiBaro Disiplin Kurulu için 5 asil, 3 yedek üye seçimiBaro Denetleme Kurulu için 3 asil, 3 yedek üye seçimiTürkiye Barolar Birliği Genel Kurulu için 137 asil, 137 yedek delege seçimiMEVCUT BAŞKAN MEHMET DURAKOĞLU YENİDEN ADAY
İstanbul Barosunun mevcut başkanı Mehmet Durakoğlu da 'Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu' adına yeniden baro başkanlığına aday. Durakoğlu geride kalan iki yılı ve yeni dönem hedeflerini anlattı. Genel kurulun İstanbul Barosu'nun 140'ıncı yılında yapıldığına dikkat çeken Durakoğlu, "Bugün İstanbul Barosu, meslek örgütü olmanın çok ötesinde ağırlık taşıyan bir kurumsallıktır. İstanbul Barosu, sadece avukatların değil, bütün yurttaşların güvencesi konumuna gelmiştir" dedi.
ADAYLARI YAKINDAN TANIYALIM
ÖNCE İLKE ÇAĞDAŞ AVUKATLAR GRUBU: MEHMET DURAKOĞLU
1956'da Sivas'ta doğdu. Ankara Atatürk Lisesini bitirdi. 1982'deİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1986'da serbest avukatlığa başladı. Dış Ticaret alanında sertifika programları dersleri verdi. Aynı konuda yayınlanmış makaleleri vardır. İstanbul Barosu İnsan Hakları Yürütme Kurulu Uyeliğinde bulundu. 2004'de İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.
2006'da Baro Başkan Yardımcısı oldu. 2010-2012 ve 2012-2014 dönemlerinde İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. ÇYDD Üyeliği ile SODEV ve TÜSES yönetimlerinde bulundu. Evli ve 2 çocuk babasıdır.
ÖNCE İLKE ÇAĞDAŞ AVUKATLAR YÜKSELİŞ GRUBU: HASAN KILIÇ
Hasan Kılıç, Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesini Şeref Öğrencisi derecesinde bitirmiştir. Baro Meclisi Üyeliği, Bölge temsilciliği, Avukat Hakları Merkezinde Genel sekreterlik, Başkan Yardımcılığı ve Başkanlık görevini yürütmüştür.
Ayrıca İstanbul Barosu CMK Kordinatörlüğü, Medya Komisyonu ve Çocuk Hakları Merkezi Yürütme Kurulunda görev yapmıştır.2010-2012, 2012-2014, 2014-2016 dönemlerinde İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. İnsan Hakları Merkezi, MAHKİM Üyeliği ve Fikri ve Sinai Haklar Merkezi üyeliğinde bulunmuştur.
AVUKAT HAREKETİ: BAŞAR YALTI
1954 yılında Erzurum, Aşkale' de doğan Yaltı, 1974 yılında Kara Harp Okulu'nu bitirmiştir ve Jandarma Subayı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne katılmıştır. Subay olarak görev yaparken okuduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Şubat 1980'de mezun olmuştur. Yine Subayken Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde "Olağanüstü Yönetim Usulleri" konulu tezi ile Yüksek Lisans yapmıştır. 1986 yılında, kıdemli yüzbaşı rütbesindeyken istifa ederek görevinden ayrılmış ve aynı yıl Avukatlığa başlamıştır.
2004-2009 yılları arasında Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Üyeliği
2010-2012 yılları arasında İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği
2013-2017 yılları arasında Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuştur.
Av. Dr. Başar YALTI birçok dernek üyeliğinin yanısıra 2013 yılından beri de Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeliği yapmaktadır.
AVUKAT HAKLARI GRUBU: GÖKHAN AHİ
1999 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Kurucusu olduğu İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi'nin iki kez başkanlığını yapmıştır.Aynı Merkez'in Yürütme Kurulu Üyesiolarak, ayrıca kısa adı TİD olan Tüm İnternet Derneği'nin Yönetim Kurulu Üyesi olarak, kısa adı TÜDOF olan Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu'nun Yönetim Kurulu Üyesi olarak, Türk Ceza Hukuku Derneği'nin, Sansüre Karşı Ortak Platform'un ve Türkiye Bilişim Derneği'nin aktif üyesi olarak sivil toplum çalışmaları yapmaktadır.
Bilgi Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Hukuku Enstitüsü'nde "Bilişim Suçları" dersi vermektedir.
ÖZGÜRLÜKÇÜ HUKUKÇULAR PLATFORMU: EREN KESKİN
Emire Eren Keskin (d. 24 Nisan 1959, Bursa), Türkiye'de faaliyet gösteren Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu'nun kurucusu, İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) başkan yardımcısı ve eski İstanbul şubesi başkanı olan avukattır.
Eren Keskin'in hakkında şimdiye dek yüze yakın dava açılmıştır.
Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan "Dünyanın Kürt Halkına Borcu Var" başlıklı yazısında kullandığı Kürdistan sözcüğü sebebiyle 1995 yılında 30 ay hapis ve 250 milyon TL para cezasına mahkûm edilmiştir.
Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu, 12 Temmuz 2002 tarihli bir kararla Keskin'in 1 yıllığına meslekten men edilmesini kararlaştırmıştır. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, 24 Eylül 2002 tarihinde bu kararı onaylamıştır.
2002 yılında Almanya'nın Köln şehrinde devlet kaynaklı cinsel işkenceden söz ettiği konuşması nedeniyle hakkında dava açılan Keskin, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin manevi şahsiyetine hakaret ettiği" gerekçesiyle 2006 yılında Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin 2. fıkrası gereğince hakkında 10 ay hapis cezası verilmiş, bu karar daha sonra 6 bin YTL para cezasına çevrilmiştir Eren Keskin, "bu oyunda yer almayacağım", "bu para cezasını ödeyerek özgürlüğümü satın almayacağım" diyerek cezasını para olarak ödemeyeceğini ve 10 ay hapis yatacağını açıklamıştır. Bunun üzerine İnsan Hakları Derneği tarafından "Eren Keskin'le Dayanışma Ağı" adı altında düzenlenen kampanyaya 8 bin 876 kişi imza attı ve 6 bin TL bağış toplandı.
Eren Keskin ve hakkında açılan davaya yönelik Fatih Altaylı'nın sarf ettiği sözler üzerine Basın Konseyi tarafından Altaylı'ya kınama cezası verilmiştir.
BARODA DEĞİŞİM VE GELİŞİM HAREKETİ: TALAT CANBOLAT
İstanbul Barosu avukatı olan Canbolat, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1989 yılı mezunu olup aynı yıl Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalında çalışmaya başlamıştır. Halen aynı yerde Profesör unvanıyla akademik çalışmalarına devam etmektedir. 2003 yılından itibaren eşi ile birlikte Altunizade'de kendilerine ait büroda aktif olarak avukatlık yapmaktadır.6325 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, 6754 sayılı Bilirkişilik Kanunu ve 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu bilim komisyonlarında görev almıştır.
MİLLİYETÇİ AVUKATLAR GRUBU: KAPTAN YILMAZ
Avukat Kaptan Yılmaz, Milliyetçi Avukatlar Grubundan, baro başkanlığına aday oldu.
ORTAK HEDEF PLATFORMU: CEM KAYA KARATÜN
1961 yılında Amasya'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Ceza hukuku, avukatlık hukuku ile ilgili çalışmalar yaptı. İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi'nde 7 senesi başkan olmak üzere 10 seneyi aşkın görev yaptı. Başkanlığı süresince yüzlerce avukatın gerek karakol gerek savcılık gerekse mahkemelerde yardımına koşmuş avukata yardım konusunda baronun yüzü oldu. Avukat büro ve ev aramalarına İstanbul Baro Başkanını temsilen katılması dolayısıyla edindiği tecrübe ve bilgi birikimini İstanbul ve çeşitli illerde konferans panel ve sunumlarla meslektaşlarına aktardı. Avukat Hakları Merkezi'nde çalıştığı dönem boyunca avukatları hiçbir ayrıma tabi tutmaksızın her gruptan avukat ile birlikte çalışmayı tercih etti.
BAĞIMSIZ ADAY: FİKRET İLKİZ
Hukukçu, yazar, gazeteci. Güncel Hukuk Dergisi'nin genel yayın koordinatörü, sorumlu yazı işleri müdürü. 18 yıldırher Pazartesi bianet'te yazıyor. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde misafir öğretim üyesi olarak medya ve hukuk alanında dersler veriyor. Basın Konseyi ile Dayanışma Vakfı ile İnsan Hakları Kurumu Vakfı kurucu üyesi ve Umut Vakfı yönetim kurulu üyesi.
Cumhuriyet Gazetesindeavukat ve hukuk danışmanı (1982-2004), ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü (1997-2002) olarak çalıştı.
Türk Ceza Hukuku Derneği (2009-2011) genel sekreteri ve başkanı (2012-2016), İstanbul Barosu Dergi Yayın Kurulu üyesi (1992-2003), staj eğitim merkezi kurucusu, "AİHS ve bireysel başvuru" bölüm başkanı (1996-2002), Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Araştırma Uygulama Merkezi Yürütme Kurulu üyesi (2002-2005), Basın Konseyi hukuk danışmanı ve genel sekreter vekili (1992-1996) idi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti onursal üyesi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1998 basın özgürlüğü ödülü, Türkiye Yayıncılar Birliği 2013 yılı ifade özgürlüğü onur ödülü sahibi.
Parçalanmış Adalet/ Türkiye'de Özel Ceza Yargısı (İletişim,2011), İfade Özgürlüğü İlkeler ve Türkiye (İletişim, 2007), Demokratik Anayasa Görüş ve Öneriler (Metis, Nisan 2012), "İfade Özgürlüğünün On Yılı 2001-2011" (BİA, Aralık 2012), "Türkiye'de Hukuku Yeniden Düşünmek" (İletişim, 2015) adlı kitaplarda ve ayrıca Güncel Hukuk ile Suç ve Ceza dergilerinde yazıları yayımlandı.
1950 Eskişehir doğumlu, evli ve iki çocuklu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. (EMK/HK)
BAĞIMSIZ ADAY ÇİĞDEM KOÇ
Avukat Çiğdem Koç, bağımsız olarak baro başkanlığına aday oldu.