Bugün İstanbul'da gerçekleştirilen Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında taksi, taksi-dolmuş ve minibüs ücret tarifelerine zam yapılması kararı çıktı. Yapılacak zamların oranları henüz belli değil. Komisyon bir ay içerisinde tekrar toplanarak zamla ilgili yapılacak çalışmalar sonrası bir karar alınacak. Toplantı sonrası açıklamada bulunan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, "Giderlerimiz yüzde 50 arttı. Zam talebimizi 4 ay önce belediyeye vermiştik.Komisyon başkanımız 1 ay içerisinde tekrar bir toplantı yapılması gerektiğini kaydetti. Zamla ilgili çalışma yapacağız ve ilk UKOME toplantısında ücret tarifelerine zam yapılacak." dedi.
A ve B SEGMENTİ ARAÇLARLA TAKSİCİLİK YAPAMAYACAKLAR
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, C segmenti ticari taksilerde 6 hava yastığı ve otomatik vites zorunluluğunun kaldırıldığını belirterek, "Ticari araç sahipleri, A ve B segmenti araçlarla taksicilik yapamayacaklar. Ticari taksi sahipleri, yeni plaka aldıkları veya araç değiştirdikleri zaman en az C segmenti takmak zorundalar. Bunda da kriter yüzde 50 milli zorunluluğu.Yani Türkiye'de üretimi veya montajı olan araçları takabilirler.İsteyen esnafımız C, D, E segmenti de takabilir. Bugün bunun kararı alındı. Komisyon imzaladıktan sonra yürürlüğe girecek" diye konuştu.
TAKSİ, TAKSİ-DOLMUŞ VE MİNİBÜS ÜCRET TARİFELERİNE ZAM YAPILACAK
Taksi ücret tarifelerinde değişiklik olup olmayacağına dair ise Aksu, "Taksici esnafımız 1 yıl önce zam almıştı. Giderlerimiz yüzde 50 oranında arttı. Zam talebini yazılı olarak 4 ay önce belediyemize vermiştik. Bugün de ilk gündem maddesi olarak istedik; fakat komisyon başkanımız 1 ay içerisinde tekrar bir UKOME toplantısı yapılması gerektiğini ifade etti. İlk UKOME toplantısında da taksi, taksi-dolmuş ve minibüs ücret tarifelerine zam yapılacak" ifadelerini kullandı.
TOPLANTIDA UBER DE KONUŞULDU
UBER'le ilgili de konuşan Aksu, "Bundan sonra İBB, yol belgesi vermeyecek. Bugün bu madde görüşüldü; fakat karara bağlanmadı. Ama UBER'in yok edilmesi, çalışmaması için İBB çok hassas davranıyor. Araç koltuk sayısını da inşallah bir sonraki toplantılarda 11+1 olarak revize edeceğiz. Bunlar da 8+1 ile taksicilik yapamayacaklar" dedi.
TAKSİCİLER SORUNLARINI ANLATTI
Toplantı yapıldığı sırada AKOM önünde bekleyen taksicilerden Ali Demir, "Hakkımızı istiyoruz. Taksici arkadaşlarımızı görmezden geldiler, biz de kendimizi göstermek istiyoruz. Birçok sorunumuzu devletim çözdüğü an biz refaha ulaşacağız. Devletimizden çözüm bekliyoruz" dedi.
Osman Oruç ise, "Bize uygulanan D segmenti turkuaz araçlar çok lüks. Şu anda uygulayamayız. Kalkmasını istiyoruz. İptal edilmesi için buradayız. Zam ve korsan için buradayız. Zam istiyoruz" diye konuştu.
Bir diğer taksici Tuncay Aykırı da, "Bizler çok mağduruz. UBER ve korsanlar en büyük sorunumuz. Sarı taksilerin muhafaza edilmesini istiyoruz. Evimize ekmek götüremez duruma geldik" ifadelerini kullandı.