Jeotermalde Otomasyon Dönemi

Kütahya'nın termal ilçesi Simav'da Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanarak, Zafer Kalkınma Ajansı'nın (ZEKA) destek verdiği "Zeka ile Simav'ın...

Kütahya'nın termal ilçesi Simav'da Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanarak, Zafer Kalkınma Ajansı'nın (ZEKA) destek verdiği "Zeka ile Simav'ın Jeotermal Isıtma Sistemi Ülkemize Örnek Oluyor" projesi hayata geçirildi. Jeotermal enerjinin Simav'daki ısınma sisteminin kullanılmasında otomasyon dönemi başlamış oldu.

Simav jeotermal şefliği binasında yapılan açılış törenine, Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim, Belediye Başkanı Süleyman Özkan, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Simav Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Gavas, Protokol Üyeleri, Siyasi Parti Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) temsilcileri, Mühendis Sinan Atlı, Jeotermal Şefi Mehmet Pınar ve vatandaşlar katıldı.

"Zeka ile Simav'ın Jeotermal Isıtma Sistemi Ülkemize Örnek Oluyor" projesinin gerçekleşmesi ile, mevcut merkezi ısıtma sisteminin daha verimli hale getirilmesi, kaçakların önlenmesi, aynı enerji ile daha fazla konutun ısıtılması, elektrik sarfiyatının önemli ölçüde düşürülmesi ve sistemdeki ekipmanların kullanım ömrünün uzatılması amaçlanıyor. Projenin uygulanması sonucu, her yıl elektrik tüketiminden 600 bin TL. tasarruf sağlanacak, ısıtılan konut sayısı 15 bin'den, 17 bin konuta çıkacak, yüksek basınç/debi değerinden kaynaklanan arıza ve patlaklar azaltılacak, bakım ve onarım maliyetlerinde yüzde 25 iyileşme sağlanacak, reenjeksiyon sisteminin doğru ve etkin bir şekilde çalışması sağlanarak, jeotermal kuyularının kullanım ömrünün muhafaza edileceği belirtiliyor.

Simav Jeotermal Şefliği binasında yapılan açılış töreninde bir konuşma yapan Başkan Özkan, "Bir önceki projemiz geçtiğimiz 2016 yılında idi, Zafer Kalkınma Ajansı ile yaptığımız projede 530 binaya oronsal vana taktık. İkinci projemiz ile de 537 binaya oronsal vana taktık. Projemize Kütahya'da bulunan Zafer Kalkınma Ajansı, Kalkınma Bakanlığı vasıtasıyla bize destek verdi. Bir önceki projemizde 600 bin TL. bu projemize de 800 bin TL. hibe verdiler. Projemizin toplam bedeli 2 milyon 790 bin TL. Bunun 800 bin lirasını Zafer Kalkınma Ajansı destek veriyor" dedi.

Mühendis Sinan Atlı ekran başında yaptığı açıklamada, 8 adet rokasyonu kontrol edebildiklerini belirtti. Atlı, "Eskiden bu sekiz rokasyonda 3'er adamdan 24 adam vardiya tutuyordu, şu anda vardiyalı olarak toplam 3 adan sistemi kontrol edebiliyor. Bizim en önemli kazancımız insan ara yüzünü ortadan kaldırmak, insan hatalarını kaldırmak. İşlemler hiç insan eli değmeden otomatik olarak yapılıyor" diye konuştu.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Simav Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof .Dr. Muammer Gavas, "İnsan faktörünü mümkün olduğu kadar devreden çıkarıp, bütün işletmelerde böyle çalışılıyor. İnsan iradesini ortadan çıkarıp, bir otomasyona girilmesi bütün işletmelerin gayesidir. Burada da önemli ölçüde başarılmış, verilerden belli oluyor. Simav'ın yerleşimi eğimli, aşağıdaki sıcak suyu üst noktalara pompalamak içim çok büyük bir enerji gerekiyor. Çıkardığını enerjiyi neredeyse pompalamak için kullanıyorsunuz. Dolayısıyla bu önemli ölçüde azaltılmış, Sabit olan sıcak su miktarını ihtiyaca göre dağıtabilmek bu yeni kurulan sistem ile bu sağlanmış oluyor. Eş dağılımlı, ihtiyaca göre dağılımı bu sistem sağlamış oluyor. Eskiden belli merkezlerde bu mekanik olarak yapılıyordu, vanayı kapatmak için bir ekip görevlendirilmesi gerekiyordu, bunların hepsi devreden çıkmış. Tek merkezden dijital olarak kontrol ediliyor. Otomasyona yönelik faydaları olan iyi bir sistemi gerçekleştiren Simav Belediyesini ve mühendisleri tebrik ediyoruz" diye konuştu. (MEİ-EFE)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri