Kadir Topbaş,İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne 2015 Yılı Faaliyet Raporu'nu sundu. Başkan Kadir Topbaş, "Ustalık Dönemim" dediği 3. Döneminin çok önemli vizyon projelerini açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB'nin 2015 Yılı Faaliyet Raporu'nu Belediye Meclisi'ne sundu. Başkan Kadir Topbaş, hizmet etmenin gururunu yaşadıkları İstanbul'un bir kent değil bir ülke ölçeğinde olduğunu belirtti ve nüfus olarak dünyanın 117 ülkesinden, ekonomi olarak da 123 ülkeden büyük olduğunu söyledi.
Yapılan devasa yatırım ve hizmetlerin bir kısmının geçmişten 2015 yılına devam ettiği için 1 yıllık değerlendirmesini yapmanın mümkün olmadığını ifade eden Kadir Topbaş, "İstanbul'da çok ciddi, devasa yatırımlar var. 2015 yılında yaptığımız 12, 5 milyar liralık yatırımın nerelerde kullanıldığını anlatmaya başlarsak 24 saat, hatta bir hafta yetmez" dedi.
"Belediyecilik halkla bütünleşen ve halkın beklentilerini önden kestirebilen ve dünyayı takip ederek beklentileri karşılamaktır. Dünyadaki teknolojik gelişmeleri iyi takip ederek biz yaparsak halkın güven duygusunu kazanırız" ifadelerini kullanan Topbaş, İstanbulluların 3 dönemdir kendisini başkan seçmesinde bunun yattığını kaydetti.
İSTANBUL'A 13 YILDA 114 MİLYAR LİRA YATIRIM
İstanbul'a 12 yılda 98 milyar lira yatırım yaptıklarını, 2016 yılında da 16,3 milyar liralık yatırım bütçesinin bulunduğunu hatırlatan Topbaş, devlete günü gelmiş bir kuruş borcunun olmadığının ve sadece başkan olarak kendisinin imzasıyla yurtiçi ve yurtdışı kredi alabildiklerinin altını çizdi. İstanbul'daki bu başarıları çok iyi bir kadro ve çok iyi bir Meclis ile başardıklarına işaret eden Topbaş, şöyle konuştu:
"Ustalık dönemimle ilgili bazı vizyon projelerimizi ilk defa burada açıklayacağım. Bu kente neler katabiliriz, daha ne hizmet yapabiliriz, bunları değerlendirdik. Yatırımlarımızın büyük bir bölümünü ulaşıma ayırdık ve metroya öncelik verdik. Dönemimizde 145 kilometre raylı sisteme ulaştık. 76 kilometre metro inşaatı devam ediyor. Ayrıca, toplam 100 kilometrelik 8 ayrı raylı sistemin hazırlıkları bitti. Bu hatları bir ay içerisinde ihaleye çıkıyoruz. Bu müthiş bir şey. Bunların projelendirilmesi, istimlakler çok ciddi bir iş. Merkezi noktalar öncelikli olmaz üzere raylı sistemle ulaşım imkanın adımlarını atmaktayız."
İHALEYE ÇIKALCAK 8 YENİ METRO HATTI
Yenidoğan-Çekmeköy-Sultanbeyli 16,7 kilometre
Pendik-Kaynarca-Tuzla 11,6 kilometre
Bağcılar-Kirazlı-Halkalı 10 kilometre
Göztepe-Ataşehir-Ümraniye 13 kilometre
Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı 10 kilometre
Sefaköy-Başakşehir Havaray Hattı 15 kilometre
Başakşehir-Kayaşehir 6,5 kilometre
Mahmutbey-Esenyurt 17 kilometre
SARIYER İSTİNYE AŞİYAN VE BEYKOZ'A DA METRO MÜJDESİ
Ayazağa-İstinye Metrosu'nun proje aşamasının devam ettiğini, bu yatırımın da bu dönem başlayıp biteceğini anlatan Topbaş, her iki yakanın sahillerinde ciddi yoğunluğun yaşanması nedeniyle Beşiktaş-Sarıyer ve Üsküdar-Beykoz Metrolarının proje ihalelerine da 1 ay içinde çıkılacağını açıkladı. Ataköy-İkitelli ve Bostancı- Dudullu Metro Hatlarımızın inşaatları devam ettiğini ve temel atma törenlerini bile yapmadıklarını hatırlatan Topbaş, "Etiler'den fünikülerle Aşiyan sahiline iniyoruz. Yapar mıyız? Yaparız… İstanbul gelecekte bin kilometre metroya doğru gidiyor. Minibüsçü ve taksici esnafımızın sisteme dahil olması ve da bu durumdan mağdur olmaması için detaylarını sonra açıklayacağım bir çalışmamız olacak" diye konuştu.
İstanbul'a havaray araçları dahil olmak üzere toplam 1000 adet metro vagonu alacaklarını dile getiren Topbaş, ancak önemli olan yerli üretim olduğunu vagonların en önemli gücü olan beyin kısmının Türkiye'de üretilmesi için Aselsan ile başlattıkları çalışmanın 2. Aşamasına geldiklerini müjdeledi.
İSKİ, İETT ve İBB'nin bütün şirketlerinden, Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu konularda ilgili üniversitelerle işbirliği yaparak yeni teknolojiler geliştirmesini istediğini vurgulayan Topbaş, "Bu ülkenin geleceği için teknolojik kazanımları çok önemsiyorum. Dışarıdan satın alma bir yere kadar olmalı. Teknolojik üretim bizim bu ülkeye bizim sorumluluğumuzdur" şeklinde konuştu.
HALİÇ'E DENİZİN ÜSTÜNDEN YENİ YÜRÜME YOLU
Unkapanı Köprüsü'nü denizin altına alma işi milyarlık bir iş ve etütler tamamlandığını belirten Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Böylece Haliç'in akıntısı normale dönecek ve daha temiz olacak. Haliç kurtulacak. Tarihi tersane ve Sokullu Cami'nin de yeniden ele alınacağını düşünürseniz, çok büyük bir iş. Bu projede de yapım ihale aşamasına geldik. Öte yandan, Karaköy'den Haliç'in sonuna kadar direkler üstünde 2 metresi bisiklet yolu olmak üzere 10 metre genişliğinde bir yürüme yolu yapıyoruz. Vatandaşlarımız ve turistler sahil yoluna takılmadan yürüyerek Haliç'in sonuna kadar gidebilecek. Yer yer de kıyıya bağlantılar yapılacak. Müthiş bir olay… Beraberce Türkiye'nin ve İstanbul'un yarınlarını hazırlamak bilincinde olduğumuzu biliyoruz."
3. Köprü açıldığında İstanbul'a büyük katkı sunacağını ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü şehir içi köprüsü olacak ve rahatlayacağını aktaran Topbaş, bir kaza veya trafik olduğunda oluşan yakıt ve zaman kaybını düşündüğünüzde 3. Köprünün ne kadar doğru bir yatırım olduğu ortaya çıktığını söyledi.
CEP OTOGARLARI GELİYOR, ESENLER OTOGARI YEŞİL ALAN OLACAK
Avrasya Tüneli'nin tamamlanmak üzere olduğunu, Kennedy Caddesi de buna uygun olarak düzenlendiğini ve 6 tane yeni cep otogar yapacaklarını dile getiren Topbaş, "İstanbul'da günlük hareketlilik 28 milyona ulaştı. İstanbul'da artık bir yere yoğunlaşan değil, parçalı trafik yoğunluğu olsun istiyoruz. Esenler Otogarı'nın üstündeki yapıları kaldırıp altındaki otoparkı kullanacağız. Üstünü de çevredeki insanların yararlanacağı bir park haline getirerek hizmete sunacağız. Milyarlarla ifade edilen kıymetli arazi demeden çevre sakinlerine büyük katkı sunacak bir yeşil alan yapıyoruz" diye konuştu.
İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı'ya, 5 kilometrelik bir karayolu hattı içinde bir kaza veya trafik yoğunluğunu sürücülere sinyalle bildirecek bir sistem yapılması talimatını verdiğini anlatan Topbaş, "Sürücünün önü kapalıysa alternatif yola yönlendirilecek. Bütün bu yatırımları gelecek nesillerimiz, çocuklarımız için yapıyoruz. Biz zaman kaybedemeyiz. Geçmişte çok zaman kaybettik. Çok büyük bir milletiz" dedi.
AVRUPA YAKASINDAKİ E-5 TARFİĞİ TÜNELLERLE BAY-PAS EDİLECEK
E-5 Karayolu'nda Çobançeşme'den başlayıp Büyükçekmece'ye kadar 20 kilometreye yakın mesafedeki yoğunluğu yapacakları 3 ayrı tünelle aşacaklarını müjdeleyen Topbaş, "Yoğunlukları alta alacağız, dağları delip geçeceğiz. Bunlar milyarlık projeler ama biz söz verdiysek yaparız. Tüneler Çobançeşme-Sefaköy, Sefaköy-Haramidere ve Haramidere-Büyükçekmece arasında yapılacak" bilgisini verdi.
Topbaş, daha önce açıkladıkları Dolmabahçe-Levazım, Levazım-Baltalimanı, Baltalimanı-Ayazağa ve Ayazağa-Çayırbaşı ve Sarıyer-Zekeriyaköy Tünellerini yapmaya başlayacaklarını açıkladı.
İstanbul'a döneminde 3 bin yeni otobüs kazandırdıklarını hatırlatan Topbaş, "İstanbul'un ihtiyacı var. Bin tane daha otobüs alacağız. 400 otobüs alan şehre fabrika kuruyorlar. Bizim tedavülden kalkan otobüslerimizi yenileyerek Afrika'nın şehirlerine hibe ediyoruz. Şu an kadar 200 küsur otobüs gönderdik devam edecek. Otobüslerimiz orada bayrağımızla hizmet veriyor" dedi.
USTALIK DÖNEMİNİN EN ÖNEMLİ PROJELERİNDEN…
Konuşmasında İstanbullulara "Ustalık" döneminin müthiş ve en önemli armağanlarından birini de açıklayan Kadir Topbaş, "Üsküdar bir metrolarla bağlanan düğüm noktası. Beşiktaş da aynı şekilde bir düğüm noktası. Üsküdar ile Kabataş arasında bir yaya yürüme tüneli yapacağız. Bu ne demek biliyor musunuz? Üsküdar'da metrodan çıkan bir insan yüzeye çıkmadan yürüyen bantlarla Kabataş'taki metro istasyonuna gelecek. Nasıl bir proje? Yapar mıyız? Evelallah… Kabataş'taki metroyu da Karaköy ve Unkapanı Köprüsü'ne kadar uzatıyoruz. Bir akademisyen Marmaray'a karşı olmadığı için sisli bir günde karşıya geçemediğini söylemiş. İnşallah buna karşı olmazlar da yürüyerek Kabataş'a geçerler" şeklinde konuştu.
İSTANBUL HAVAYOLLARI GELİYOR
"İstanbul'a çok önemli bir kazanım olacağını düşündüğümüz yeni bir projeyi daha açıklıyorum" diyen Topbaş, şunları kaydetti:
"Ulaştırma Bakanımız ile de görüştük. İstanbul Havayolları Şirketi'ni kuruyoruz. Ülke içinde uçacak ve baraj göllerine inebilecek, uçak taksi tarzında çalışabilecek bir havayolu şirketi olacak. Bu kente ve bu ülkeye yeni bir değer kazandıracağız. İstanbul'un aydınlatmasıyla ilgili bir master plan çalışmasını başlattık. 24 saat yaşayan ışıl ışıl bir İstanbul'u ortaya çıkartıyoruz. Bir başka çalışma daha başlattık. Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün bulunduğu 1 milyon 200 bin metrekarelik yeşil alanı halka açıyoruz. Burada öyle bir şey yapalım ki burada yeni bir destinasyon olsun istiyoruz. Park Bahçeler Daire Başkanımıza sonbaharda rengarenk yapraklı olan ağaçları buraya dikin, sonbaharda ressamlar ve fotoğrafçılar gelsin bu renk cümbüşünü görsün. Bir yerde Erguvan ve bir yerde hatmi çiçeği yolunu yapın" dedim. Ayrıca, ağaçların çok çok üstünden ağlar atılarak, insanların içinde kuşlarla beraber olacağı bir kuş akvaryumunun yapılması talimatını verdim."
BARAJ VE GÖLLERE GÜNEŞ PANELİ
"İstanbul'da toplanan günlük 16 bin ton çöpün 3 bin tonunun yakılması için ileri derece yakma tesisi projesini ihale aşamasına getirdiklerini, bu tesisle 1,5 milyon kişinin de elektriğini üreteceklerini söyledi. Rüzgar gülleri de kuruyoruz" diyen Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yazın barajlarımızda günde 400 bin metreküplük ciddi bir buharlaşma var. Düşündük bu göllerin üstüne güneş panellerini koyarsak hem elektrik elde ederiz, hem de buharlaşmayı önleriz diye düşünerek proje geliştirdik. Derdiniz varsa çözüm bulursunuz. Dünya haritası enerji hatları üzerine kuruluyor. Böyle bir noktada kendi enerjimizi üretmek zorundayız. Hassasiyetimiz en iyisini İstanbul'a kazandırmak. Teknolojiyi en iyi şekilde kullanan bir belediyeyiz. Dünyanın neresinde yeni bir gelişme varsa arkadaşlarıma gidin bakın, getirin diyorum."
DÜNYANIN EN BÜYÜK EN KAPSAMLI RAHABİLİTASYON MERKEZİ…
Madde bağımlılığının asrın sorunu olduğuna dikkat çeken Topbaş, bu nedenle ilgili bakanlıklarla işbirliği içinde İstanbul'da dünyanın en büyük ve kapsamlı rehabilitasyon merkezini yapmak için çalışma başlattıklarını söyledi. Madde bağımlılarının burada 1-2 yıl kalıp tedavi olacağını, tarım ve üretim yaparak rehabilite olacağını belirten Topbaş, ilçe meydanlarını bir daha yapılmaya ihtiyaç duyulmayacak şekilde en iyi şekilde yeniden düzenleyeceklerini söyledi.
İstanbul'un küresel ölçekte kongre ve fuarlara ev sahipliği yaptığını ve bunun turizm açısından şehre katma değer kattığını aktaran Topbaş, "Cidde'de yapılan toplantıda basın mensuplarını İstanbul'a davet ettim. Bir işadamı mantığıyla gelsinler, görsünler ve yazsınlar istedik. Her gittiğim yerde bunu yapıyorum. Geçen hafta 35 basın mensubunu İstanbul'da ağırladık. Çok da etkilendiler. İstanbul kazanırsa Türkiye kazanır, Türkiye kazanırsa dünya kazanır. Laleler sayesinde kentte ve bizim sosyal tesislerimizde, köşklerimizde ciddi bir ekonomik hareketlilik oluyor. 44 yıllık kardeş belediyemiz olan Japonya Şimoneseki Belediyesi ile seneye 45. Yıldönümün İstanbul'da kutlayacağız. Dikeceğimiz Japon kiraz ağaçlarının da açılışın belki Japonya Başbakanına yaptıracağız. Kültür, sanat ve spor alanındaki yatırım ve hizmetlerimiz gittikçe artıyor. Arkadaşlarıma, "Acele etmeyin, ama çabuk olun" diyorum. Anlattığım projeler İstanbul'a çok büyük katkı sunacak. 2015 bütçemiz yüzde 94 oranında büyük bir başarıyla gerçekleşti. 2016'da ad bütçeyi yüzde 34 oranında arttırdık."
Toplantıda Kadir Topbaş'ın ardından AK Parti ve CHP'li Meclis Üyeleri 2015 Yılı Faaliyet Raporu ile ilgili görüşlerini açıkladılar. Daha sonra yapılan oylamada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 Yılı Faaliyet Raporu 162 kabul, 83red oyuyla onaylandı.
Öte yandan, 1 ay içinde İBB toplam 100 kilometrelik raylı sistem ihalesine çıkıyor. Belediye bünyesinde İstanbul Havayolları Şirketi Kuruluyor. Boğazın altına Üsküdar-Kabataş yaya tüneli yapılıyor. Haliç Tünel Geçişi için yapım aşamasına geçiliyor. Çobançeşme-Büyükçekmece arasına 3 ayrı karayolu tüneli geliyor. Baraj ve Göllerin üzerine güneş enerjisi panelleri kuruluyor. Dünya'nın en kapsamlı bağımlı rehabilitasyon merkezi İstanbul'a kuruluyor.