Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay,önemli bir rahatsızlık olan yumurtalık kanserine dikkat çekti.
Tükettiğimiz gıdalar, kullandığımız ürünler, maruz kaldığımız güneş ışınları, kansere yakalanmamızı sağlayan masum gibi görünen ama oldukça tehlikeli maddeler içerebildiğini belirten Op.Dr. Aslı Alay, "Çevresel faktörleri değiştirebilmek biz insanoğlunun elinde. Ama ya genetiğimiz. Radyasyonun olmadığı, sigara içmediğimiz, doğal ortamda yaşam ile kanserden kurtulabilirmiyiz ? Bu sorunun yanıtı kocaman bir hayır. Çünkü değiştiremediğimiz genetik yapımız. Genetik faktörlerin yol açtığı kadın kanserlerinin genellikle başlangıç yaşı 40 ve öncesidir. Yani genç kadın hastalığı olup ailede aynı tip birçok kanser hastası vardır. Ya da aynı anda ortaya çıkmış birçok kanser türü bir aradadır" diye konuştu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, şu bilgileri verdi:
"Takip kime ve nasıl yapılır?
1-Risk grubu olan bireylere genetik test yapılmalı ve yapılan bu testler doğru yorumlanmalı
2-Yapılan test sadece bilgi vermemeli, aynı zamanda tedavi açısından da fayda sağlamalı
Kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseri olup, hem meme hemde yumurtalık kanserlerinde genetik öykü önemlidir.Genetik nedenlerle oluşan kanserler birtakım özellikler taşır. Bunlar arasında aile bireylerinde özellikle menopoz öncesinde yumurtalık ve meme kanseri olan 3 veya daha fazla kadının olması , erkek akrabada meme kanseri ve BRCA-1, BRCA-2 denilen genlerde mutasyon sayılabilir.
Yumurtalık yani over kanseri yüzde 1,4 sıklığında görülen bir kanserdir. Eğer kadın genetik açıdan riskli ise yani ailesel geçişli birtakım mutasyon taşıyor ise 70 yaşına kadar yüzde 16-39 oranında yumurtalık kanserine yakalanabilir. Doğum kontrol ilaçları over kanserlerine karşıkoruyucudur. Over kanserinin kadın kanserleri arasında geç tanı konulan ve oldukça hızlı seyreden bir kanser türü olması nedeni ile tıp dünyası bu kişilerin genetik yapısını incelemiştir. Mutasyonların araştırıldığı toplumlarda 1/500 gibi bir taşıyıcılık saptanmıştır. Önerilen genetik kanser yatkınlığı olan bireyler mutlaka genetik danışma almalı ve gerekli durumda tanısal testler yani genetik analiz yapılmalıdır".