Uzaktan kontrol ve gözleme sistemine sahip Türkiye'nin en büyük güneş enerji santrali, Konya'nın Karatay ilçesinin Kızören mahallesinde açıldı.
Tekno Ray Solar firması tarafından 430 bin metrekarelik alana yapılan ve kurulumunda SCADA-Supervisory Control And Data Acquisition mimarisinin kullanıldığı Konya Kızören Güneş Enerji Santralinin açılışı yapıldı. Yingli Solar güneş panellerinin kullanıldığı santral, 22,5 MW kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali özelliğini taşıyor. Konya Kızören Güneş Enerjisi Santralinin yıllık toplam 30 milyon 730 bin kWh elektrik üretimi gerçekleştirmesi planlanıyor. Projede her biri YGE hücreli 250 W gücündeki 75 bin Yignli Solar paneli yer alıyor.
"GÜNEŞ MİLLİ BİR SERVETTİR"
Tekno Şirketler Grubu Ceosu Altay Coşkunoğlu, güneşin milli bir servet olduğunu belirterek, "Güneş, Türkiye'nin milli bir servetidir. Bunun aslında şu an kimse farkında değil. Arapların petrolü var bizim güneşimiz var. Yakında göreceksiniz 5 sene kadar süreç içerisinde güneş enerjisi ve buradan sağlanan enerjiyi ve elektrik diğer tüm enerji üretim şekillerinin önüne geçecek. Çok daha verimli bir hale geliyor" dedi.
Teknolojinin her geçen gün ilerlediğini anlatan Coşkunoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Umarız hükümetimiz, bakanlıklarımız bu konunun önemini doğru bir şekilde kavrayıp sektörün önünü açacak adımı atar. Şu an bu içinde bulunduğumuz Kızören sahası bunlardan biri. Bunun gibi bir dolu sahamız var. Burasının 18,5 MW'lık kısmını devreye aldık. 4 MW daha gelecek. Toplam 22,5 MW açık ara garkla Türkiye'nin en büyüğü durumundayız. Büyüklük izafi, çünkü bize göre çok büyük olan şey yurt dışında gerçekten ufacık, tefecik bir konu. Bizim 18,5 MW'ımız en büyük, şu an 18 ayda devreye alacakları düşünülen tesis 364 MW'lık tek bir tesis. Güneş sektörü çok şeylere gebe. Hızlı bir şekilde büyüyeceğini görebiliyoruz. Şu an faaliyette olan 400 MW'lık tesis var Türkiye'de farklı yerlerde. Hiç birisi bu tesisteki tekno alt yapıya sahip değil." Uzaktan takip ve uzaktan kontrol sistemleri dediği tamamen ful otomasyonlu sistemlerin şu an bir tek bu tesiste bulunduğunu anlatan Coşkunoğlu, şunları söyledi:
"Yazılımını biz kendi bünyemizde yaptık. O kadar başarılı oldu ki, İtalyan ortaklarımızla bunu şimdi ihraç etmeye başlıyoruz. Onlar ile 5 sene önce kurduğumuz ortaklıkta onlardan nowtrasfer almayı beklerken biraz rol tersine dönmeye başladı. Bu yıl buradaki sahanın dışında 60 MW'lık daha yatırımlarımız farklı yerlerde devam ediyor. Konya, Burdur, Kayseri, Denizli gibi farklı illerde şu an inşaatı başlamış veya devam eden şantiyelerimiz mevcut. Yalnız sene sonuna kadar 60 MW daha devreye alınacak."
"GÜNEŞ GELECEĞİN ENERJİSİ"
Tekno Şirketler Grubu CEO'su Altay Coşkunoğlu, güneşin geleceğin enerjisi olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Güneş geleceğin enerjisi. Buna iyi kötü herkes hemfikir. Ancak şunu unutmayalım, bugünkü teknolojimiz yüzde 16, yüzde 17 verimlilikle çalışıyor. Yani, yüz birim ışık güneşten geliyor, biz bunun 16-17'sini elektrik enerjisine çeviriyoruz. Bu şu an ticari olarak yüzde 20'ye çıkabiliyor. Piyasada satılan farklı sistemlerden bahsediyorum. Laboratuvar ortamında bu yüzde 42'ye kadar çıkarıldı. Bunun yüzde 25'in üzerine çıkması demek dünyada, Türkiye'de değil, dünyada bir enerji devrimi başlayacak demektir. Güneş bu boyutta bu kadar önemli bir şekilde hızlı bir ivme yakalamış durumda. Türkiye'de kurulu güç Aralık sonu itibari ile 250 MW idi. Nisan sonuna kadar bir 150 MW daha geldi, yani 400 MW'a geldik. Türkiye'de işletmeye alınmış güneş enerji santrallerinin toplamı. Şimdi bu sene sonuna kadar bir 400 MW daha ilave gelmesi bekleniyor. Yani 800 MW'lara geleceğiz. Türkiye'de kurulu 200'e yakın organize sanayi bölgesi var. Bu organize sanayi bölgelerinde kurulu olan fabrikaların çatılarını hesapladık. Sadece bunları kaplayarak ki buralar ölü alanlardır. Türkiye'nin genel tüketiminin veya ihtiyacının yarısını buradan karşılayabiliyoruz. Yapımı devam eden bu santral bittiği zaman her biri 5'er bin MW eşittir 10 bin MW. 2023 yılı deniyordu ama şu anki projelerin biraz daha uzayacağı kesinleşti. O tarihe geldiğimizde Türkiye'nin toplam tüketimi 120 bin MW'lar seviyesinde olacak."
"SANTRAL, 20 BİN HANENİN ELEKTRİĞİ KARŞILAYABİLECEK DURUMDA"
Tekno Ray Solar Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özenbaş ise, bölgede toplam 75 bin enerji paneli olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"75 bin güneş enerjisi panelinden yaklaşık yıllık 20 bin hanenin elektriğini karşılayabilir vaziyetteyiz. Bununla birlikte şu an yerli olan tarafımız yüzde 50 olmak ile birlikte yine devam eden çalışmalarda maliyetlerin farklılaşması ile verimlilik oranı artabilecektir. Elektriğin alımı ve satımı ile alakalı olarak şu an tesisimiz görmüş olduğunuz panellerden kendini toplama panolarına, oradan da trafo merkezlerine ve ardından da buradan bir ana merkez vasıtası ile enerji nakil hattıyla direkt olarak satış yapmaktadır. Şu an yapılan satışlar var olan kanunlar çerçevesinde yenilenebilir enerji kanunu destekleme mekanizmasıyla MW saat başına 133 dolar üzerinden fiyatlandırılarak satılabilmektedir."