Hafta başında İstanbul'da düzenlenen BM Dünya İnsani Zirvesi'ne katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin yankıları sürüyor. Alman medyası, Merkel ile Erdoğan arasında "en önemli 5 tartışma konusu" olarak "mülteci anlaşması, dokunulmazlıklar, basın özgürlüğü, "Ermeni soykırımı tasarısı" ve "Böhmermann vakası'" gösteriyor.
"Merkel ile Erdoğan arasındaki 5 tartışmalı konu" başlığı ile Deutsche Welle tarafından yayınlanan analizde "Mülteci Anlaşması" için "Erdoğan dolaylı olarak AB-Türkiye mülteci anlaşmasının bozulabileceği uyarısında bulundu" dedi.
TBMM tarafından kaldırılan "Dokunulmazlıklar" ile ilgili "Türkiye'deki iç politik gelişmelerden endişe duyduğunu kaydeden Merkel, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ağır sonuçları olabileceğini açıkladı" diye yazıldı.
"Basın Özgürlüğü" konusunda ise MİT Tırları haberi nedeniyle gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün hapis cezasına çarptırıldığına işaret edilerek "Birçok Türk medya kuruluşu hükümet yanlısı çizgi izlemeye zorlandı. Erdoğan, ısrarla "Türkiye'deki kadar özgür medya hiçbir ülkede yok" görüşünü dile getiriyor. Konu, Merkel için önem taşıyor" sözleri kullanıldı.
Almanya Federal Meclisi'nin 1915 olaylarına ilişkin önergeyi 2 Haziran'da görüşeceği anımsatılarak "Türkiye 1915 olaylarının soykırım olarak tanımlanmasını kabul etmiyor. Konunun Berlin ile Ankara arasında gerginliğe yol açmasına kesin gözüyle bakılıyor" görüşü dile getirildi.
"Böhmermann vakası" ile ilgili olarak da "Erdoğan, ZDF sunucusu Jan Böhmermann'ın tartışmalı şiiiri hakkında şahsen bir açıklamada bulunmadı ancak avukatlarını harekete geçirdi. Merkel şiirle ilgili önce sözcüsü aracılığıyla "kasten yaralayıcı" şeklinde görüş açıklamış, daha sonra bu yöndeki ifadesiyle hata yaptığını söylemişti. Almanya Başbakanı konunun yargının yetki alanında olduğuna dikkat çekiyor" denildi. (CN/ORH)