Bilim adamları, 4,5 milyar yıl önce meteoritlerde, hibonit denen şekillenmiş mikroskobik mavi kristallerden güneşin daha gezegenler oluşmadan önceki yapısını çözdü. Mavi kristallerdeki oluşum enerjik güneşin ihtiyaç duyduğu kimyasal reaksiyonları ortaya çıkardı. Uzmanlar bu durumun, güneşin ilk ilk döneminde azgın devir geçirdiğini ortaya koyduğunu ileri sürdü.
Uzmanlar, meteorit parçalarında keşfedilen mikroskobik mavi kristallerin güneşte oluşan ilk minareller olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
Chicago Tabiat Tarihi Sahra Müzesinde saklanan meteoritleri analiz eden bilim adamları bu meteoritlerin güneşin ilk yıllarındaki davranışlarına yeni bir bakış açısı getirdiğini söyledi.
Bilim adamları enerjik parçacıklar püskürtmesini güneşin çılgınlık çağı olarak isimlendiriyor.
Güney sisteminin ilk yıllarında, gezegenlerin henüz şekillenmediği zaman güneş büyük bir gaz ve toz bulutu diskiyle çevriliydi. Isı 1500 C civarındaydı.
Chicago Üniversitesinden Müze Müdürü Prof Philipp Heck,"Günüş hayatının ilk döneminde çok aktif idi. Çok daha fazla patlamalarla yoğun parçacıklı püskürtmeler yapıyordu. Chicago Tabiat Tarihi müzesindeki kristallerdeki minareller güneş sisteminde oluşan ilk minarellerdir" dedi.
Chicago Üniversitesinde yapılan araştırmada görev alan Levke Kööp, çoğu yüz mikrondan daha küçük olan bu kristallerin 4,5 milyar yıl önce güneş sisteminde oluşan olayların kaydığını koruduğunu söyledi. Levke Kööp, bu zaman süresinde, uzaya enerji parçacıkları savunmaya devam ettiğini, bazılarının da mavi kristallerle çarpıştığını söyledi. Kööp, bu çarpışmaların, milyarlarca yıl süresince kristaller içine hapsolmuş daha küçük atomlar içindeki kristallerdeki kalsiyum ve alüminyum atomlarına bölündüğünü söyledi. Eski meteoritlerden oluşan daha büyük mineral tanelerinin bir insan saç telinin çapından birkaç defa daha büyük olduğunu söyledi.