Mühendislik Ve Mimarlık Fakültelerinde Tehlike Çanları

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yükseköğretimin kalitesinin artırılması yönünde çeşitli adımlar atıyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yükseköğretimin kalitesinin artırılması yönünde çeşitli adımlar atıyor. Atılım Üniversitesi Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Hasan Atasoy, değişikliklerin öğrencilere yansımaları hakkında bilgi verdi.

YÖK'ün yükseköğretimde kaliteyi artırma kapsamında yaptığı değişiklikler sonucunda geçtiğimiz yıl Hukuk ve Tıp fakültelerinde başlayan "başarı sırası barajı" Mühendislik ve Mimarlık fakültelerine de yansımıştı. 2016 yılı başında ise üniversiteye girişte ilk adım olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) 140 baraj puanı 150'ye çıkarılmıştı. Tüm bu değişikliklerin uzun vadede öğrencilere yapacağı etkileri değerlendiren Atılım Üniversitesi Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Hasan Atasoy, "Bu yıl özellikle Mühendislik fakültelerinde birçok devlet üniversitesinin kontenjanlarının boş kalacağı tahmin ediliyor" dedi.

Bazı bölümlerde, yerleşmede kullanılan puan türleri ve hesaplamalarında değişikliğe gidildiğini belirten Hasan Atasoy, "Bazı bölümlerde, yerleşmede kullanılan puan türleri ve hesaplamalarında değişikliğe gidildi ancak YGS sınavındaki başarı sırası barajı bundan daha önemli ve daha fazla etkileyecek bir değişiklik. Üniversiteye girişte birinci basamak olan YGS sınavındaki başarı puanı 140'tan 150'ye çıktı. Öğrenciler; ön lisans programlarına, meslek yüksekokullarına, açık öğretime veya özel yetenekle öğrenci alan programlara yerleşirken artık 150 puan ile girecekler. Normalde geçen sene sınava girenlerin yüzde 83'ü 140 puanı geçmişti. Bu sene bu oranın yüzde 80'in altına düşmesi bekleniyor" diye konuştu.

"MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİNDE BİRÇOK DEVLET ÜNİVERSİTESİNİN KONTENJANI BOŞ KALACAK"

Bir diğer makro değişikliğin ise geçtiğimiz yıl Hukuk ve Tıp fakültelerinde başlayan taban başarı sıralaması barajının Mühendislik ve Mimarlık fakültelerine de yansıtılması olduğunu belirten Atasoy, "Bu sene bunun daha da etkili olmasını bekliyorum. Çünkü Hukuk ve Tıp fakültelerindeki değişiklikler devlet üniversitelerini puanları daha yukarıda olduğu için etkilememişti, vakıf üniversitelerini etkilemişti. Ancak bu yıl özellikle Mühendislik Fakültesi için birçok devlet üniversitesinin kontenjanlarının boş kalacağını tahmin ediyorum" açıklamalarında bulundu.

2 milyondan fazla kişinin üniversite sınavına TM puan türüyle girdiğini dile getiren Atasoy, açıklamalarına şöyle devam etti:

"2 milyondan fazla kişi üniversite sınavına TM puan türüyle giriyor. Ancak TM puanı oluşan 550 bin kişi var. Bunun 150 bini Hukuk fakültesine girmeye hak kazanıyor. Ya da MF puanından bakalım; 280 bin kişi MF puan türüyle giriyor. Bunun sadece ilk 40 bini Tıp fakültesini tercih edebiliyor. Şimdi yine aynı şekilde ilk 240 bini Mühendislik Fakültesi tercih edebilecek. 280 bin MF puanının da 200 bini Mimarlık Fakültesi tercih edebilecek. Bu arada kalanlar maalesef tercihlerinde bu bölümleri seçemeyecek."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri