Irak ordusunun Musul kentine girmek üzere olduğu bildirilirken Musul operasyonunun tamamlanmasıyla, Irak Anayasası'nda "tartışmalı bölgeler" olarak adlandırılan bölgelerin yüzde 90'ının Peşmergenin denetimine gireceği öne sürülüyor.
Rudaw "IŞİD'in 9 Haziran 2014'te saldırıya geçmesiyle birlikte Güney Kurdistan'ın "Kürdistan Bölgesi dışında kalan bölgeleri" olarak tanımlanan ve Irak Anayasası'nda "tartışmalı bölgeler" olarak belirtilen geniş bir bölgenin IŞİD'in eline geçtiğini ancak Peşmergenin IŞİD karşısındaki ilerleyişiyle bu bölgelerin yavaş yavaş Kürtlerin denetimine girdiğini" söyledi.
Bunun ardından Iraklı Kürt Bölgesi Parlamentosu'nun Kürdistan Bölgesi Dışında Kalan Bölgeler Komisyonu üyesi Bestun Fayek, Rudaw'a verdiği demeçte "Ninova Ovası'ndaki bu bölgelerin kontrolüyle beraber 140'ıncı Madde kapsamındaki toprakların yüzde 90'ı Kürdistan Bölgesi'nin idaresine girecek" dedi.
Konuyla ilgili Mahmur - Güver Cephesi Komutanı Sirvan Barzani de, "Güver Cephesi'nde Güney Kürdistan'a ait toprakların yüzde 100'ü Peşmergenin denetiminde. Mahmur yönünde de sadece 7 köy kaldı ki bu yüzde 2'ye tekabül ediyor. Bu köylerin alınması için Havice operasyonunun başlamasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. Barzani, "Peşmerge, kurtardığı bölgelerden çekilmeyecek. Sınıra toprak bariyer yapılacak, hendekler kazılacak" szölerini de kullandı.
Buna karşın " Ancak tartışmaları bölgelerin büyük bir bölümünin yer aldığı Germeser sınırı halen Irak güvenlik güçlerinin elinde" diyen Rudaw, Germeser Cephesi Komutanı Mahmud Sengavi'nin ise, buradaki alanın askeri operasyonla değil, siyasi anlaşmayla alınabileceğini belirttiğine dikkat çekti.
Rudaw, "Kürdistan Parlamentosu'nun 23 Temmuz 2014 tarihli ve 19 Sayılı kararına göre Peşmerge, kontrolü sağladığı bölgelerde kalacak" dediği haberinde "Irak Anayasası'ndaki (140. Madde) "tartışmalı bölgeler', Musul ve ona bağlı Sehil Ninova, Şeyhan, Hamdaniye, Tilkef, Zummar, Şengal (Sincar), Kerkük ile Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu, Diyala'ya bağlı Hanekin, Mendeli ve Bedre bölgelerini kapsıyor. Bu bölgeler, Merkezi Irak Hükümeti'yle Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında paylaşılamayan yerler olarak biliniyor" dedi.
Haberde 140'ıncı Madde, 2007 sonuna kadar nüfus sayımı ve referandum yapılarak bu bölgelerin Erbil'e veya Bağdat'a bağlanmasını öngördüğünü ancak Bağdat maddenin hayata geçmesi konusunda istekli davranmadığı da belirtildi. (CN/ORH)