Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young, biyolojik saat kontrol eden moleküler mekanizmaları anlatan çalışmasıyla tıp alanındaki Nobel Ödülünü kazandı.
Fizyoloji ve Sağlık alanındaki bu yılki Nobel Ödülünü Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young, adlı üç ABD bilim adamı paylaştı. Üç bilim adamı, biyolojik saatlerimizin nasıl çalıştığını ortaya koyan çalışmalarıyla 2017 tıp alanındaki Nobel ödülünü kazandı. Nobel ödül komitesi, bilim adamlarının bulgularının sağlığımız açısından büyük çıkarımlar sağladığını ifade etti. Bilim adamları meyve sinekleri üzerinde yaptıkları üçlü çalışmalarda günlük biyolojik ritmi kontrol eden genleri bularak, moleküler geri bildirim döngüsünün ne kadar sürdüğünü ortaya koydular. Hall, Rosbash ve Young, bu genin gece artan ve gün içinde de azalan bir protein ürettiğini keşfetti.
Biyolojik saat
Biyolojik saat ya da sirkadiyen ritm, bedenimizi dünyanın devinimiyle uyumlu hale getiriyor ve bedenlerimizin nasıl işlediği konusunda büyük değişiklikler yapıyor. Neden gece uyumak istediğimizi açıklayan biyolojik saat, aynı zamanda günlük ritmimizde ruh halimizi, hormon seviyelerimizi, vücut sıcaklığımızı ve metabolizmamızı etkiliyor. Biyolojik saat, düzenli olarak bedenimizin gündüz ve geceye uyum göstermesini sağlıyor. Bu nedenle saat dilimlerini çok hızlı geçmekten kaynaklanan bedensel ritm bozukluğu (Jet lag), dünyayla senkronize olmamızı zorlaştırıyor. Biyolojik saatimizin kısa vadedeki değişimi bellek oluşumumuzu etkilerken, uzun vadedeki değişimi ise tip 2 diyabet, kanser ve kalp rahatsızlığı gibi hastalık riskini artırabiliyor.
8 milyon İsveç kronu (yaklaşık 3,4 milyon lira) tutarındaki ödülü paylaşacak olan üç bilim adamına, 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde birer diploma ve altın madalya da verilecek.