Nyt Ankara-bağdat Krizini İrdeledi

Ankara ile Bağdat arasında yaşanan kriz, New York Times gazetesinde geniş bir habere konu oldu.

Ankara ile Bağdat arasında yaşanan kriz, New York Times gazetesinde geniş bir habere konu oldu. "Türkiye'nin Musul savaşına katılma çabası, Irak ile gerilimi alevlendirdi" yorumunu yapan gazete, "ABD için NATO müttefiki Türkiye, IŞİD, İSİL veya DAEŞ olarak da bilinen İslam Devleti ile mücadelede zor bir ortak olduğunu kanıtladı" diye savunduğu haberde Türkiye'nin Irak'ta askeri varlığını sürdürmek için bazı "stratejik gerekçelerinin" olduğunun da altını çizdi.

New York Times, "Türkiye'nin Musul savaşına katılma çabası, Irak ile gerilimi alevlendirdi" başlıklı geniş bir haberde irdeleyen New York Times, "Irak ile Türkiye arasındaki bir kavga, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u İslam Devleti'nden geri almaya yönelik karmaşık askeri operasyonun dramatik bir jeopolitik yan gösterisi olarak ortaya çıktı" yorumunu yaptı.

Bunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin karşılıklı açıklamalarından alıntıların yansıtıldığı Erbil mahreçli haberde"Türkiye ile Irak arasındaki çatlak, bir diplomatik kavgadan ibaret değil. Sadece Irak'ın değil aynı zamanda Suriye'nin de egemenliğinin çöküşünün keskin bir örneğidir. İslam Devleti, iki ülke arasındaki sınırları kaldırdı, Türkiye de her iki ülkeye, hükümetlerinden izin almadan asker konuşlandırdı" görüşü dile getirildi.

-"TÜRKİYE ZOR BİR ORTAK OLDUĞUNU KANITLADI"-

NYT, Musul'u kurtarma operasyonunun Kürt ve Iraklı güçlerinin bir taarruzu şeklinde geçen hatfa başladığına işaret ettitten sonra "ABD için NATO müttefiki Türkiye, IŞİD, İSİL veya DAEŞ olarak da bilinen İslam Devleti ile mücadelede zor bir ortak olduğunu kanıtladı" sözlerini de kullandı. Gazete şu savları öne sürdü:

"Türkiye, İslam Devleti ile savaşmak için ABD ile birlikte çalışan Suriyeli Kürt müttefiklerine karşı çıktığı ve bazan da bombaladığı Suriye'de olduğu gibi Irak'ta da Musul için verilen savaşta bir rol oynamakta ısrar ederek Amerika'nın hedeflerine zarar verdi. Bir yılı aşkın bir süre Amerikalı diplomatlar krizi sınırlandırmaya çalıştılar. Türkleri, Irak'ın egemenliğine saygı göstermeye ve İslam Devletine karşı mücadeleye ABD'nin liderliğindeki koalisyonun şemsiyesinin altında faaliyet göstererek yardımcı olmaya cesaretlendirdiler."

-TÜRKİYE'NİN IRAK'TAKİ ASKERİ VARLIĞINI SÜRDÜRMEK İÇİN "STRATEJİK" GEREKÇELERİ VAR-

Irak'ın karşı çıkmasına rağmen Türkiye'nin güçlerini Başika'ta tuttuğuna işaret eden gazete, ABD'nin "Türkiye'nin doğrudan Musul taarruzuna katılmayacağı yönündeki bir uzlaşıya aracı olmaya çalıştığını" belirttiği haberinde "Türkiye, Irak'ın kuzeyinde askeri bir varlığı sürdürmek için bazı stratejik gerekçeleri var. Türkiye'nin güneydoğsundaki bir isyanı yürüten ve Irak'ın kuzeyindeki dağlarda üsleri olan PKK'ya karşı bir siper istiyor" diye yazdıktan sonra şöyle devam etti:

"Sünni bir güç olan Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki etnik Türkmenler ve Sünni Araplarını korumak ve Irak'da hakim olup bazı milis örgütlerini kontrol eden Şii İran'ın varlığına karşı koymak istediğini söylediğini" de anlatan gazete, Türkiye'nin "rol oynama ısrararı nedeniyle" Şii milis liderlerinin kendilerinin de Musul savaşına katılabileceklerini belirtikterine dikkat çekerken geçen hafta Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde Muktada El Sadr yanlılarınca düzenlenen protesto gösterisini de anımsattı. (CN/ORH)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri