IŞİD'in Suriye'deki "başkenti" olarak bilinen Rakka'ya planlanan operasyonda Türkiye ile ABD'nin işbirliğini yapması olasılığı, ABD'nin büyük gazetelerinde de yankı buldu. New York Times'a göre, bir ortak operasyonun iki ülkenin Suriye'deki müdahalelerinde " büyük bir tırmanmaya" yol açacağını düşünüyor.
NYT, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin Rakka'yı kurtarmak için ABD ile ortak operasyonuna hazır olduğu sözlerine dikkat çekerek girdiği haberinde "Böyle bir adım, iki ülkenin Suriye'deki müdahalelerinde büyük bir tırmanmayı oluşturur" yorumunu yapıyor.
"Geçmişte ABD ve Türkiye'nin Suriye ile ilgili olarak iddialı yeni ortak politikalarını ilan etmiş ancak bu politikaları, mutabık kalınan unsurlara ilişkin görüş ayrılıkları ortaya çıkması üzerine uygulamaya geçilememişti" diyen gazete, "Rakka'ya bir operasyon, Suriye politikası nedeniyle aralarındaki ilişki gerilmiş olan iki NATO müttefiki Türkiye ve ABD arasındaki Suriye işbirliğinin genişletilmesi sonucunu doğurur" değerlendirmesini yaptı.
-"SURİYELİ KÜRT MİLİSLER KONUSUNDA KESKİN AYRIŞMALAR VAR-"
NYT, iki ülkenin IŞİD ve Beşar Esad'a karşı olsa da ABD'nin İslam Devleti'ni yenmeye daha büyük bir öncelik verirken Türkiye'nin, en az kısa bir süre öncesine dek, Esad'ı devirmeye daha çok odaklandığına dikkat çektikten sonra "İki ülkenin ayrıca Suriye'nin Kürt milisleri konusunda keskin ayrışmaları var. Türkiye, o milisleri Suriye'deki en büyük düşmanını, ABD ise İslam Devletine karşı sahada en etkin ortağı olarak görüyor" diye yazıyor.
Rakka'ya yönelik olası işbirliğine ilişkin açıklamaların "Suriye-Türkiye sınırında oynak iki haftanın ardından geldiğini" belirtirken TSK'nın Fırat Kalkanı operasyonuna dikkat çeken ABD'li gazete, operasyonun IŞİD'in kendi için "kilit bir ikmal rotası olan Türk sınırına son erişim noktasını" kaybettirirken Suriyeli Kürt milislerinin "iki yarım özerk" bölgeyi birleştirmelerini önlemek gibi "Türkiye'nin başka hedeflerini desteklediğini" de söylüyor.
-FIRAT KALKANI GÜVENLİ BÖLGE TESİSİNE "KAPIYI AÇTI"-
ABD'li gazete, Fırat Kalkanı'nın aynı zamanda Türkiye'nin uzun bir süredir arzu ettiği, Suriye sınırları içerisinde güvenli bir bölge tesisine "kapıyı açtığını" belirtikten sonra Çarşamba günü Türkiye'deki yüzlerce Suriyeli mültecinin IŞİD'ten geri alınmış olan Cerablus'a döndüğüne dikkat çekerken Türkiye'nin tüm diğer ülkelerden fazla Suriyeli mülteciyi barındırdığının altını çiziyor.
Buna karşın "Ancak Rakka planı gibi güvenli bölge planı da kulağa çok iddialı gelen ABD-Türkiye önerilerinden biridir" dedikten sonra güvenli bölge planının daha sonra görüş ayrılıkları nedeniyle zora girdiğini anımsatıyor.
Gazete, haberini, "Sayın Erdoğan, yeni alınan sınır bölgesi için uçuşa yasak bölge talebini tekrarladığını söyledi ancak Beyaz Saray, fikrini geri çevirdi" sözleriyle noktaladı. (CN/TA)