Türkiye'nin Cerablus operasyonu, ABD Yönetiminin dış politikasının "çileden çıkaran karmaşıklığının iyi bir yansıması olarak" değerlendiriliyor. New York Times gazetesi Editoryal Kurulu, ABD'nin "Türkiye ile karmaşık" ittifakını değerlendirdiği yazısında "çelişen çıkarların karmaşası"ndan söz ediyor ve bu ortamda Obama Yönetimi'nin, IŞİD'le mücadeleye odaklanmasını ve Türkiye ile ilişkilerin daha fazla bozulmasını önlemeye çalışmasını "doğru bir yaklaşım" olarak görüyor.
NYT Editoryal Kurulu, "Türkiye ile karmaşık ittifak" başlıklı yazısında ABD'nin desteği ile gerçekleştiğini belirttiği Cerablus taaruzunun açıklanan amacının IŞİD'i Suriye-Türkiye sınırından temizlemek olduğunu belirterek "Bu hedef ve Türkiye'nin İslam Devletiyle mücadeleye daha fazla dahil olmasının elbette ki Amerika'nın çıkarına. Ancak aynı zamanda daha da komplikasyonlar yaratıyor" yorumunu yapıyor.
Türkiye'nin operasyonunun diğer bir hedefinin ise "Amerika'nın Suriye'deki en güvenilir müttefikleri olan Suriyeli Kürtlerin Cerablus kentine girmelerini engellemek olduğunu" belirten Kurul, "Suriye'deki çelişen hedeflerin Türk-Amerikan ilişkilerini yeni bir düşük düzeyine sürükleyen gerilim kaynaklarından sadece biri" dedikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "artan otoritarizminin Washington ve başka Batılı kentlerde oldukça rahatsızlık yarattığını" iddia etti.
- GÜLEN'İ İADE TALEBİNE "YAVAŞ YANIT, AMERİKAN KARŞITI HİSSİYATI YÜKSELTTİ"-
NYT Editoryal Kurulu, "Washington'un Türkiye'nin, komplonun beyini olarak gördüğü Fethullah Gülen'i iade talebine yavaş yanıtının Türkiye'deki Amerikan karşıtı hissiyatını yükselttiği" eleştirisine yer verdiği yazısında şu görüşü de dile getirdi:
"Bu çelişen çıkarlar karmaşasında Obama Yönetimi'nin, IŞİD'le mücadeleye odaklanması ve Türkiye ile ilişkilerin daha fazla bozulmasını önlemeye çalışması doğru bir yaklaşım. Amerika'nın Suriye'deki operasyonlar için kritik önem taşıyan İncilik Hava Üssü Türkiye'dedir. Ayrıca Türkiye, Rusya ve İran ile birlikte Suriye'deki iç savaşın herhangi bir çözümün bir parçası olmalı."
-JOE BİDEN'İN "UZLAŞICI TONU"-
Kurul, ABD Başkan Yardmcısı Joe Biden'in Türkiye ziyaretinin "sorunlu" ilişkiyi yumuşatmayı amaçladığını belirttiği yazısında Biden'in Ankara'da "uzlaşıcı bir tonu" kullanarak başarısız darbe girişiminden sonra ülkeyi ziyaret etmediği için "özür dilediği"ne, kamuoyu önünde "hükümetin baskıları"ndan hiç söz etmediğine, ABD'nin Gülen'i iade talebinin ciddiye aldığını savunduğuna ve Türkiye'nin, Kürtlerin Fırat nehrinin doğusunda kalmaları ısrarına destek verdiğine dikkat çekiyor.
"Bazıları da Sayın Biden'in Amerikan yetkililerinin gerçekten ne düşündüklerini söylemesini tercih ederdi" de diye yazan Kurul, bu çerçevede "darbecilere yönelik operasyonların "daha çok muhalefeti susturma girişimi" gibi göründüğü, Türkiye'nin ABD'yi darbe girişiminde suç ortağı olarak gösteren komplo teorilerini "durdurmadığı" ve Gülen'in iadesi konusunda "pek az kanıt sunduğu" gibi iddialara yer veriyor. NYT Editoryal Kurul, yazısını noktalarken şu görüşleri de dile getirdi:
"Obama Yönetimi, Türkiye ile ilişkileri kötüleşmesini önlemeyı çabalamaktada haklı. Türkiye, dünyanın en oynak bölgelerinden birinde önemli bir NATO müttefikidir ve müttefiklerin nükleer silahları muafaza ediyor. Washington, Türkiye ile ittifaka ne kadar önem verdiğini belli etti. Ancak Sayın Erdoğan'a insan haklarını ihlal etmek ve siyasi düşmanlarını bastırmak için açık kart vermemeli."(CN/TA)