Nyt Türkiye’de Çalışan Suriyeli Çocukların Durumunu İrdeledi

Türkiye'nin barınan binlerce Suriyeli çocuğun çalışmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Türkiye'nin barınan binlerce Suriyeli çocuğun çalışmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Türkiye'de çalışan Suriyeli çocuklar sorusuna eğilen New York Times gazetesi, bu çocukların durumunu iyileştirmeyi de amaçlayan AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının ise "Suriyelilerle ilgisi bulunmayan, vize muafiyeti gibi bir nedenden dolayı çökebileceğine" dikkat çekiyor.

Türkiye'de çalışan Suriyeli çocuklar sorununu irdeleyen New York Times gazetesi, haberine İstanbul'daki bir tekstil fabrikasında günde 12 saatte çalıştığı belirtilen 9 yaşındaki Ahmet Süleyman adlı Suriyeli çocuğun dramatik öyküsünden hareketle girdiği haberinde Suriye'de savaş sonucunda basasını kaybeden Ahmet'in okula gidemediği için okuma yazmayı öğrenmediğini anlatıyor.

Haberde "1 milyonu aşkın Suriyeli çocuk Türkiye'de yaşıyor ve Ahmet gibi binlerce, savaşın gençliğini çaldığı, kayıp bir kuşak üyesi olarak okulda olmak yerine şeker dükkanları, fabrikalarda ve tarlalardadır" deniliyor. Haberde UNİCEF'e dayanarak savaş öncesi Suriye'deki çocukların yüzde 99'unun ilk okulunda, yüzde 82'sinin ise orta okulda okuduğuna işaret ediliyor.

NYT, bir milyon Suriyeli'nin Avrupa'ya kaçarken "yoksulluk" nedeniyle Türkiye'de "kalmaya mecbur" 3 milyon Suriye'linin geleceğinin hiç de iç açıcı olmadığını savunan gazete, mülteci krizine ilişkin AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya da değiniyor.

Türkiye'deki Suriyelilerin hayat koşullarının iyileştirilmesine yönelik milyarlarca euro tutarında yardımı öngören anlaşmanın Suriyelilerin trajedisi ile "ilgisi bulunmayan", Türk vatandaşlarına vize muafiyeti nedeniyle çökebileceği savunuluyor.

NYT, vize muafiyeti konusunda yaşanan "çıkmaz"ın Türkiye'deki Suriyelilerin geleceğini daha da "belirsiz" hale getirdiğini vurguladığı haberinde Türk Hükümetinin Ocak ayında uygulamaya koyduğu Suriyelilere yönelik çalışma izni sisteminden şimdiye kadar ancak 10 bin 300 Suriye'nin yararlanma hakkını elde ettiğini de anlatıyor.

-"BANA KÖTÜ DAVRANMIYORLAR"-

Bunun başlıca nedeni olarak da "Türk işverenlerin, asgari ücreti ödemelerini gerektirecek kontratları yapmaya isteksiz olmasını" gösteren gazete, haberinin son bölümünde de Ahmet'in "Çalışmayı seviyorum ve bana kötü davranmıyorlar. Aileme bakmak zorundayım ve tek yolu budur" sözlerini de aktardıktan sonra "Ancak Suriye'de iken Ahmet, sarkıcı olmayı hayal ediyordu " sözlerine ekliyor.(CN/GO)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri