Türkiye'deki darbe sonrası yaşanan gelişmeleri yakından izlemeye sürdüren ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, darbe sonrası kamu kurumlarında başlatılan yaygın görevden almalar ve gözaltılara dikkat çekerken "muhaliflerin tümünün hedef alınması kaygılarına" vurgu yapıyor.
New York Times "Erdoğan tüm Türkiye'ye sadakat çağrısının yapıldığı bir cep mesajını görderdi" başlığı ile verdiği geniş haberinde Erdoğan'ın Perşembe günü halka attığı mesajın ayrıntılarına dikkat çekti. Mesajta Gülen yanlılarına "örtülü bir tehdit" gören gazete, Türk hükümetinin darbe girişiminin "beyini" olarak nitelediği Fehtullah Gülen'in iadesini ABD'den istediğinin altını çizdi.
Bunun ardından "ülkeyi kaosun içine iten 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Hükümetin aktif veya potansiyel düşman olarak görülen on binlerce kişinin toplumdan temizlemek için çabucak harekete geçtiğini" öne süren gazete, hükümete göre gözaltına alınan veya görevden uzaklaştırılan on binlerce kişinin Gülen ile bağları olduğunu" kaydetti.
NYT, Gülen'in ise darbe komplosuna karışmadığını savunurken hareketinin ise barışçıl olduğunda ısrar ettiğini belirttiği haberinde şu yorumu da yaptı:
"Sayın Erdoğan'ın olağanüstü hal ilan edip devlete Parlamento'yu by pas etme, bireysel özgürlükleri sınırlayan yasaları getirme ve yargılama öncesi tutuklama dahil konularda hukuk üstünlüğü askıya alma yetkisini vermesinden sonra birçok Türk, düşman olmaktan kuşkulanan kişlere yönelik temizlemenin genişlemesinden kaygılı. Sayın Erdoğan'ın sadece Gülen'in yanlısı veya darbe ile bağlantılı olmaktan süphelenenler değil muhaliflerin tümününü de hedef almasından endişe duyuyorlar."
NYT, buna karşın Türk yetkililerinin, Perşembe günü olağanüstü halin bireysel özgürlüklerde kapsamlı bir kısıtlamaya yol açmayacağı yönünde kamuoyuna güvence verdiğini de vurguladı.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alınmasına da değinildiği haberde Fransa'nın Paris'teki terör eylemlerinden sonra benzer bir adım attığını anımsatan NYT, Türk yetkililerinin Türkiye'deki "krizin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamaya çalıştığını da anlatırken liranın dolara karşı uğradığı değer kaybına da dikkat çekti.
ABD'li gazete, haberinin son bölümünde de Erdoğan'ın darbe sonrası "dindar muhafazakar" destekçilerine yönelik çağrılarına değinirken de "Cumhurbaşkanının provokatif söyleminin kalıcı ayrışmalara yol açabileceği ve muhtemelen daha çok şiddeti kışkırtabileceği endişelerini yoğunlaştırdığı" görüşünü de öne sürdü. (CN/ORH)