Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde Pazar günü yapılan genel seçime katılım oranı, önceki seçimlere göre büyük ölçüde gerilerken hem iktidardaki DISİ partisi hem de komünist AKEL'in önemli bir oy kaybına uğraması dikkat çekti. Bu arada, "hükümet politikalarına olan memnuniyetsizliğin bir göstergesi olarak yorumlanan seçim sonuçlarının adadaki barış sürecini nasıl etkileneceği merak konusu.
Kıbrıs'taki iki toplum arasında sürdürülen barış müzakereleri açısından kritik önem taşıdığı belirtilen Rum Kesimi'nde genel seçime katılımı, "tarihi bir düşük" düzey olan yüzde 67,3'e geriledi. Oy kullanma zorunluluğunun bulunduğu Rum Kesimi'nde seçim katılma oranı, 2011 yılında düzenlen parlamento seçiminde yüzde 78,70 iken 2013 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise yüzde 83,14 olarak gerçekleşmişti.
Bu arada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades'in liderliğindeki DISİ partisi seçim yarışını, yüzde 30,6 oy ile yine birinci parti olarak bitirmekle birlikte parlamentodaki sandalye sayısı 20'den 18'e düşerken yüzde 25,6 oy alan Komünist AKEL partisinin milletvekili sayısı da 19'dan 15'e indi.
Öte yandan, Rum Kesimi'nde ilk defa aşırı sağ bir parti, 56 üyelik parlamentoda temsil edilecek. 2011 seçiminde oyların sadece yüzde 1'ini elden Ulusal Halkçı Cephe'nin (ELAM) oy oranını yüzde 3.7'ye çıkararak iki sandalye kazanması dikkat çekti.
EUObserver, seçimin sonucunu "2013 yılındaki finansal krizden sonra hükümetin politikalarından ve kısmen adayı yeniden birleştirmeye yönelik atılan adımlardan duyulan yaygın memnuniyetsizliğinin göstergesi" olarak yorumladı.
Bu arada, seçim sonucunun, Anastasiades'in adadaki iki toplum arasındaki "kan davasına sona erdirme çabalarını zorlaştırabileceği" de düşünülüyor. (CN/ORH)