Çanakkale'de bir yazılım firması, gerçekleştirdiği sanal gerçeklik uygulamasını, Çanakkale Emniyet Müdürlüğünden gelen talep üzerine trafik eğitimine uyarladı. Çocuklar bu sayede trafik eğitimini sanal gerçeklikle yaşayarak ve eğlenerek alıyor.
Çanakkale'de bir yazılım firması, sanal gerçeklik uygulamasını trafik eğitimine uyarladı. Çanakkale Emniyet Müdürlüğü, trafik haftasında çocuklara daha etkili bir sunum için video hazırlamak istedi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Teknopark'ta faaliyet gösteren Nara Eğitim Teknolojileri, bu projeyi bir ileri safhaya taşıyarak, çocuklar için Sanal gerçeklik uygulaması geliştirdi. Sanal gerçeklik gözlüğü ile kullanılan uygulamada, çocuklar trafik eğitimini daha etkili bir şekilde alıyor. Gözlüğü takan kişi, uygulamadaki 4 karakterden birisini bakışlarıyla seçiyor. Yine sadece gözlerini kullanarak, seçtiği karakteri, trafikte yolun karşısına geçme, trafik kurallarına uyma, üst geçit kullanımı gibi kategorilerde yönlendirerek, kurallara uygun bir şekilde parkuru tamamlamaya çalışıyor. Uygulamanın senaryosu da Çanakkale'de geçiyor. Çocuklar, Sanal gerçeklik gözlüğünü taktıklarında, Çanakkale Cumhuriyet Meydanı, İskele Meydanı gibi modellenmiş, bildikleri mekanlarda bu uygulamayı kullanıyor.
Çocukların bu uygulamaya büyük ilgi gösterdiklerini söyleyen Nara Eğitim Teknolojileri Yöneticilerinden Zafer Karadayı, "Sanal gerçeklik eğitimde çok yeni ufuklar açan bir teknoloji. Daha yeni çıkan, çok sık duymaya başladığımız bir teknoloji. Biz, Nara Eğitim Teknolojileri olarak sanal gerçekliğin eğitimde çok ciddi bir yeri olacağını düşünüyoruz. O yüzden de buna yönelik projeler geliştiriyoruz. Bu, çocuklara yönelik, trafikte yaya güvenliği sanal gerçeklik eğitimi de, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü ile birlikte yaptık. Onlardan bir talep gelmişti. Biz de memnuniyetle bunu kabul ettik. Türkiye'de, trafik kazalarında insanların kazadaki dahli yüzde 96. Çoğu suç insanlarda. Bu nedenle trafik eğitimi son derece önemli. Özellikle 14 yaş altı çocukların trafikte ölüm oranları yüzde 7 Türkiye'de. Yaralanma oranı da yüzde 12. Bu da Avrupa Birliği ortalamasının 2 buçuk katı kadar. Çocuklarımız trafikte çok güvenli değil ne yazık ki. Biz bu projeyle çocukların trafikteki güvenliklerini biraz daha artırmayı hedefledik. Geleneksel videoları kullanmak yerine sanal gerçekliği kullanarak onların daha fazla ilgisini çekip deneyimlerinin daha inanılmaz bir boyuta taşıyıp kalıcı bir öğrenme sağlamaya çalıştık" dedi.
Projeyi geliştirerek ulusal çapa taşımak istediklerini de söyleyen Karadayı, "Bu küçük bir proje. Yerel bir proje olarak başlattık ama biz bunu, eğer destek gelirse ulusal çapta yapmak istiyoruz. Bizim bu projedeki yerimiz, uygulamanın geliştirilmesi. Bu projenin olası ulusal çapa yayılması durumunda partnerlik yapmak için değişik firmalarla da görüşmelerimiz devam ediyor. Onlarla da çalışıyoruz. Biz bunu çok küçük bir bütçeyle yaptık" diye konuştu. Karadayı, büyüklerin uygulamayı kullanırken bazen zorlandığını, ancak 2000 yılından sonra doğan ve "Dijital Nesil" olarak adlandırılan "Z KUŞAĞI" çocukların, bu uygulamayı daha ilk seferde hiç zorlanmadan kullanabildiklerini gözlemlediklerini de aktardı.
Sanal gerçeklik uygulaması, trafik haftası kapsamında öğrencilerle buluştu. Uygulamayı deneyen öğrenciler, çok eğlendiklerini, klasik videolar yerine, eğitimi içindeymiş gibi yaşamanın daha keyifli olduğunu söylediler.