Şeref Taşlıova Kimdir
Türk halk edebiyatının önde gelen ozanlarından birisi olan Şeref Taşlıova, 10 Nisan 1938 tarihinde Ardahan'ın Çıldır ilçesinin Gülyüzü köyünde doğmuştur. Hacı Bey ve Nergis Hanım’ın üçüncü çocuğudur. Asıl adı Şerafettin Taşlıova'dır. Edindiğim bilgilere göre tahsil düzeyi ilkokul olup, kendini çok okuyarak ve gezilerinde gördükleriyle birlikte bilgi düzeyini geliştirmiştir. Ben Şeref Taşlıova’yı Susuz İlk öğretmen okulunda okuduğum yıl olan1964 yılında tanıdım. O günden sonrada dostluğumuz devam etti.Şeref Taşlıova o yıl Kars Radyosu’nda “Âşıklar Programları” yapmaktaydı. Âşıklarla ilgili anlatımlarında, edindiği genel bilgileri Çıldırlı Âşık Şenlik’in oğlu Âşık Kasım’dan aldığı rivayet edilmektedir. Bilinen o dur ki âşıklık sanatını Âşık Kasım’ın çırağı olarak öğrenmiştir. Şeref Taşlıova’yı âşıklık sanatında güçlü kılanda, Âşık Kasım’ın yanında yetişmesiydi. Âşıklık mesleğinde kısa zamanda öne çıkan Şeref Taşlıova, aralıksız olarak Kars radyosunda on yıl çalışmıştır. Daha sonra 1971 yılında resmi görevle “Kültür Sanat Elçisi” olarak Almanya’ya gönderilmiştir. 1987 yılından sonra Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Fransa, İsviçre, Avusturya, Danimarka, Almanya, İngiltere, Singapur, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan ve Türkmenistan gibi ülkelere giderek âşıklık sanatını ve Türk kültürünü tanıtma başarılarını elde etmiş birisidir. Şeref Taşlıova, yurt içinde ve uluslararası düzeyde çeşitli organizasyonlarda; 135 madalya, 66 plaket ve 180 taktir-teşekkür belgesi kazanan medar-ı iftiharımızdır.
Âşıklık geleneğinde okunan makamları ustaca söyleyen ve o makamlara uygun düşen şiirlerini ve kâğıda döktüğü bilgileri, Türk Edebiyatı, Çağrı, Maya, Tarla, Gülpınar, Pınar, Köz, Türk Folkloru, Millî Kültür, Türk Folklor Araştırmaları gibi dergilerle ve çeşitli antolojilerde yayınlanmıştır. Bu arada, folklor ve halk edebiyatı üzerine yapılan sempozyum ve kongrelerde tebliğler sundu. “Gönül Bahçesi” isimli şiir kitabını Kültür Bakanlığı tarafından yayınlamıştır. Şeref Taşlıova, Unesco’nun 1988’de hazırladığı Dünya Sanat Dizisi’nde, Türkiye’deki âşıkları temsilen rol almıştır. Birincisi 15-21 Kasım 1989’da, ikincisi 4-7 Temmuz 1996’da, üçüncüsü de 3-13 Temmuz 2003 tarihleri arasında İngiltere’de düzenlenen Uluslararası Hikâye Festivali'ne (International Story Telling Festival) katılmıştır. Buradaki icrasının sonucu olarak, 21-23 Haziran 1996 tarihinde Danimarka’da yapılan ve 24 ülkenin iştirak ettiği Vikinglerin Doğuş Günü ve Gün Dönümü Geleneği Festivali’ne katıldıktan sonra, 1996’da Singapur’a davet edilerek Türk âşıklar kültürü ve geleneği hakkında rapor sunmuştur. Türkiye’ye döndükten sonra “Âşıklık Geleneği” programının metin yazarlığını yapmıştır.
Japon NHK televizyonunun hazırladığı “İpek Yolu” ve İngiliz BBC televizyonunun yürüttüğü “İskender” (Aleksander) isimli dizilerde görev almış ve Alman ATT ve ZDF radyolarında, İngiliz BBC TUR radyosunda programlara katılmıştır. Bu çalışmaların haricinde, Müzik-San Vakfı tarafından 1991 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yıldönümü münasebetiyle açılan yarışmada başarı ödülü almış ve1996 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “Yılın Sanatçısı” seçilmiştir. 2000 yılında Türksav tarafından “Türk Dünyası Hizmet Ödülü” ile ödüllendirilmiştir. Şeref Taşlıova, ileri görüşlülüğü sayesinde, bir dönem Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin (Mesam) kurucu üyeliği yanında, Teknik Bilim Kurulu Başkanlığını da yapmıştır. 21 Eylül 2014 tarihinde hakkın rahmetine kavuşan Şeref Taşlıova, arkasında Gönül Bahçesi adlı bir kitabı ile çok sayıda plak ve kaset bırakmıştır. Mürsel ADIGÜZEL Eğitimci Yazar ve Şair