Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü'ne bağlı, "Yunuslar" olarak bilinen Motorize Polis Timleri, hızları ve azimleri ile şehrin hangi noktasında olursa olsun olaylara anında müdahale ederek, suçlulara göz açtırmıyor.
Şehrin yoğun trafiğinde en hızlı şekilde olaylara yetişebilmek amacıyla kurulan Yunus Timleri, Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü'ne bağlı olup asayiş konularıyla ilgileniyor. Yunusların felsefesi, suçlulara korku salmak, kanunlara uyan vatansever insanlara ise sıcak, yakın davranarak sempatilerini kazanmak. Bu felsefe ile her gün mesaiye başlayan ekipler, şehrin dar sokaklarından kapalı yollarına kadar kentin dört bir köşesinde yaşanan birçok asayiş olayına en hızlı şekilde müdahale ediyor. Uzun yıllardır Yunuslarda görev yapan Eskişehir Motosikletli Timler Amiri Erdal Öcalan, timlerin sıcak olaylara müdahale sürelerine dikkat çekti. Öcalan, Yunusların yurtdışında da model alındığını belirterek, "Motosikletli timler olması sebebiyle olaya ilk intikal eden, ilk müdahale eden timlerimiz. Asayiş olaylarında kullanıyoruz. Sıcak bir gelişme olduğu anda ilk olay yerine intikal eden genelde Yunus Timlerimiz oluyor. Çabuk intikalden dolayı kullanışlı bir tim, onun için kullanıyoruz şehirde. Bizden örnek alarak yurtdışında birçok ülkede, en son Pakistan'da da bizim Yunuslarda çalışan eğitmen arkadaşlarımız verdikleri kurslarla orada da bir tim kuruldu" şeklinde konuştu.
Eskişehir şehir merkezinde çalışan Yunus Timleri ile ilgili bilgi veren Öcalan, "Eskişehir'de şu an 26 tane çalışan arkadaşımız var. 15 motosiklet 26 polis memuru. Günlük yaklaşık olarak 10 motor çıkıyor, ikişerli gruplar halinde iki motor bir tim şeklinde görev yapıyorlar. Günlük 5 tim ortalama Eskişehir'de çalışıyoruz" dedi.
"HERKES YUNUS OLAMIYOR"
Birçok polis memurunun Motosikletli Timler'de çalışmak istediğini, ancak bazı koşulları taşıması gerektiğini belirten Öcalan, "Herkes Yunus olamıyor. Öncelikle polis olması lazım. Eleme yapılıyor, bir seçme yapılıyor. Sonrasında yaklaşık 2 ay süren bir fiziki kursumuz var. Fiziki kursu tamamlayabilenler daha sonra Yunus olarak çalışmaya başlıyor. En çok kavga olayları, silahlı olaylar, uyuşturucu olayları, kapalı yerlerde diğer ekip arabası ile girilmesi zor yerlerde daha doğrusu gerçekleşen olaylara, sıcak olaylara daha doğrusu müdahale ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"MERKEZİ BÖLGELERDE GERÇEKLEŞEN OLAYLARDA MÜDAHALE SÜREMİZ MAKSİMUM 2 DAKİKA"
Çalışma saatleri içerisinde vatandaşlarla birebir diyaloglar kurduklarını ve vatandaşların kendilerine sempati duyduklarını kaydeden Erdal Öcalan, olaylara müdahale süresine dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Vatandaşla iletişimimiz iyi. Ulaşım aracımız motosiklet olduğu için aramızda pek bir engel olmuyor, vatandaşla birebir iletişime geçebiliyoruz. Onlar da seviyorlar bizi, destekliyorlar. Bunu her yerde görebiliyoruz. Gerçekleştiği yere göre, merkezi bölgelerde gerçekleşen olaylarda maksimum 2 dakika bizim müdahale süremiz."
"KÜÇÜKLÜKTEN BERİ HAYALİMDİ"
11 yıldır Yunuslar'da çalışan polis memuru Serhat Ekinci ise, 4 yıldır Eskişehir'de görev yapıyor. Yunuslar'da çalışmanın çocukluk hayali olduğunu söyleyen Ekinci, "Küçüklükten beri hayalimdi. Motosiklete biniyorduk zaten çocukluğumuzdan beri. Motosiklet sevdası yani. Birde halkımızın bakış açısı farklı olduğu için biraz da onun etkisi oldu diyebilirim. Kullandığımız araçtan ötürü, Eskişehir'de de kapalı alan çok olduğu için bizim daha hızlı ulaşmamız normal ekip otolarının giremediği yerlere. Özellikle merkezde gidebileceğimiz en uzak noktaya 2 dakikada varabiliyoruz. Vatandaşın buna tepkisi tabi daha iyi oluyor. Önceden geç kaldığımızda ambulans olsun, polis olsun hep geciktiğinden yakınıyordu. Biz böyle bir tepkiyle karşılaşmıyoruz" ifadelerini kullandı.
"OLAY BİTMEDEN YETİŞMİŞ OLUYORUZ"
2007 yılında Yunus olarak göreve başlayan polis memuru Kerim Ağdacı ise, gelen anonsları hızlı bir şekilde değerlendirdiklerini kaydetti. Birçok ekibe göre daha fazla olaylarla ilgilendiklerini vurgulayan Ağdacı, "Olay yerine çok hızlı ulaşmamızdan dolayı genelde olaya sıcağı sıcağına müdahale ediyoruz. Olay bitmeden yetişmiş oluyoruz. Bununla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Genelde olumlu tepkiler alıyoruz. Genelde merkezi bölgelerde çalıştığımız ve olaylara da hızlı müdahale ettiğimiz için daha fazla olaya müdahale ediyoruz" diye konuştu.