Türk-alman İlişkilerinde Kritik Hafta

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler, Alman Federal Meclisi'nde "Ermeni soykırımı" tasarısının oylanacak olması nedeniyle kritik bir haftaya girdi.

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler, Alman Federal Meclisi'nde "Ermeni soykırımı" tasarısının oylanacak olması nedeniyle kritik bir haftaya girdi.

Türkiye'den hükümet ve mualefetten yapılan uyarılara rağmen Alman Federal Meclisi, 2 Haziran'da "Ermeni soykırımı" tasarısını oylayacak. "101 yıl önce Ermeni ve diğer Hristiyan azınlıklara yönelik soykırımı anma ve hatırlama" adlı tasarı, iktidardaki koalisyonun ortakları; Hristiyan Demokrat partiler (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından hazırlandı. İki koalisyon ortağı, Yeşiller Partisi'yle de anlaştığı için tasarının Meclis'den geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Tasarının kabul edilmesi durumunda şimdiye kadar resmi açıklamalarda "soykırım" sözcüğünü kullanmaktan kaçınan Almanya, ilk kez 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelenmiş olacak.

Alman Federal Meclisi'nin beklendiği gibi tasarıyı benimsemesi halinde, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin de sarsıntı geçirmesinden korkuluyor. Türk Hükümeti, tasarıya karşı çıkarken "tarih hakkında hüküm vermenin ulusal parlamentoların görevi olmadığını" vurguluyor. Türkiye'nin tasarıya ilişkin görüş ve uyarılarını, son dönemde yapılan temaslarda Alman tarafına ilettiği biliniyor. Bu arada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dün yaptığı konuşmada, "O tasarının ele alınmaması açısından 5 ayrı mektup gönderdim" demişti. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise, kısa bir süre önce yaptığı bir açıklamada, Türk-Alman ilişkilerinin karar nedeniyle bozulmaması umudunu dile getirmişti.

(CN/GO)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri