Türk kökenli emekli ABD'li polis şefi Yalkın Demirkaya, "Olağan dışı olaylar, olağan dışı araştırma yöntemleri gerektirir" diyerek Darbe girişimi soruşturmasında gerçek suçluların tespiti için yalan makinesi kullanılması gereğini savundu.
Türkiye'deki darbe girişimin ardından yaşanan tutuklamalar ve gözaltılar konusunda Amerika'nın Sesi'nin (VOA) sorularını yanıtlayan Yalkın Demirkaya, "Görev sürecimde büyük çapta iç araştırmalarda görev yaptım. Ancak, bizim araştırma dünyamızda, Türkiye'de şu anda olduğu gibi onbinlerce insanın suçlanabileceği bir soruşturmayı hayal dahi edemezdik. Bu araştırma ile görevli arkadaşların işleri çok zor" şeklinde konuştu.
VOA, Demirkaya için "New York Emniyet Müdürlüğü (NYPD) İç Araştırma bölümünün can damarı olarak bilinen, rütbesine bakılmadan tüm teşkilatta görevli polisleri hakkında izleme, dinleme, araştırma ve bilgisayar suçlarını soruşturan özel ekip "Grup Yedi'den" sorumlu olan ve çok uzun yıllar boyunca bu kritik bölümü yönetti" dedi.
Türkiye'deki soruşturmada yalan makinesinin kullanılması tavsiye eden Demirkaya, yalan makinesinin kimin doğruyu söylediğini tespit etmek için çok önemli bir araç olduğunu vurgularken "Yalan makinesi testleri yüzde 95 ile 97 oranında doğru sonuç veriyor" ifadesini de kullandı. Demirkaya, şunları söyledi:
"Bu yöntem suçlanan kadar suçlayana da uygulanır ve gerekirse kilit noktalardaki memurlar da yalan makinesine sokulup onların da olaya karışıp karışmadığı tespit edilebilir. Darbe girişimiyle ilişkisi olduğu iddia edilen bir kişiyi ihbar edene de bu yöntem uygulanabilir. İhbar eden kişinin yalan söyleyip söylemediği çok rahat bir şekilde tespit edilir. Yalan makinesini aldatmak muazzam zor bir şey."
Yalkın Demirkaya, soruşturmada kurumlar arasında istihbarat ve bilgi paylaşımının taşıdığı öneme de vurgu yaptığı mülakat sırasında "Türkiye'de şu andaki ortam cadı avına müsait" görüşünü dile getirdiği açıklamasında "Kurunun yanında bir tane yaşın bile yanmaması lazım" uyarısını da yaptı. (CN/TA)