TSK'nın Suriye'de Fırat Kalkanı operasyonunu başlatması ardından YPG ile yaşanan çatışmaların Washington için yarattığı sıkıntı, ABD basınında başlıca bir gündem maddesini oluşturmaya devam ediyor. "ABD, müttefiklerinin ihtirasları arasında kapana kısıldı" yorumunu yapan Washington Post gazetesi, ABD'nin Türkiye'nin "yanında yer aldığını" düşünüyor. Gazeteye göre şu anda mesele, "Kürtlerin, İslam Devleti ile aynı motivasyon ve istekle savaşmaya devam edip etmeyeceği."
Washington Post gazetesi, Pentagon'un "IŞİD'in aylarca geri çekildiği Suriye'nin kuzeyinde çoğu Kürtlerden oluşan bir gücü silahlandırma kararının sonuç verdiğini" belirterek girdiği geniş haberinde ABD'nin hava gücünün desteğiyle Kürtlerin liderliğindeki taarruzlarının Menbiç kenti dahil IŞİD'ten önemli alanları ele geçirdiklerine dikkat çektikten sonra şöyle devam ediyor:
"Ama geçen hafta Türk tank ve uçakları Suriye'ye girerek uzun süredir düşmanı olan Kürtleri hedef aldı. Bunun ardından olup bitenler de Kürt liderlerini gafil avladı: Amerikalı müttefikleri, Türklerin yanında yer aldı ve Kürt güçlerine zor kazanılan toprakları teslim etme talimatını verdi."
-"KÜRTLERİN İHANET HİSSİYATI İ IŞİD'LE MÜCADELEYİ ZAYIFLAMAKLA TEHDİT EDİYOR"-
ABD'li gazeteye göre "Suriyeli Kürt bölgelerinde başlayan Washington tarafından ihanete uğratıldıkları hissiyatı, İslam Devletine karşı mücadeleyi zayıflatmakla tehdit ediyor".
"Türkiye'de ise, Türk kuvvetlerinin Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerle savaşmayı durdurmalarını talep ettiği için büyüyen bir öfke var" diyen gazete, "Giderek karmaşıklaşan bir savaş alanında ABD iki hayati ortakları - Kürtler ve NATO müttefiki Türkiye - arasında kapana kısıldı. ABD'nin çatışmalara son verilmesi yönelik yalvarmalarına rağmen iki taraf Suriye'deki kendi çıkarlarını koruma sözünü vererek ABD'nin nüfuzunun sınırlarına vurgu yapıyor" yorumunu yaptı.
-"ŞU ANDA MESELE…"
WPost, Kürt güçlerinin ISİD'le karşı mücadeledeki en "etkin ortak" olarak göründüğünü, Pentagon'un "müttefiklerini silahlandırmak ve eğitmek için yüz milyonlarca dolar harcadığını" belirttiği haberinde "Şu anda melese, Kürtlerin, İslam Devleti ile aynı motivasyon ve istekle savaşmaya devam edip etmeyeceğidir, özellikle Rakka kentini kurtarmak için beklenen operasyonda" diyor.
WPost, "Şimdi, Türkiye'yi Cerablus kentini almak için geçen hafta Suriye kuzeyine taarruzunu başlatmaya iten şey ulusal çıkarlar olduğu açıktır" diye yazdığı haberinde YPG'nin ise Menbiç'i aldıktan sonra kuzeye doğru hareket ettiğine dikkat çekiyor.
Türkiye'nin sınırında Suriyeli Kürtlerin bağımsız bir devlet tesis etme isteğinden duyduğu kaygıya değinen gazete, "Fırat Kalkanı" operasyonunun başlamasından sonra yaşanan "sert" çatışmalarda "Kürtlerle müttefik güçlerin güneye doğru itildiğini" belirterek "İslam Devleti ile mücadeleye pek odaklanmamasının üst düzey ABD yetkililerinin kamuoyu önünde kaygılarını dile getirmeye yol açtığını" yazdı.
-"ABD'NİN ÇIKARLARI İÇİN TÜRKİYE KÜRTLERDEN DAHA ÖNEMLİ"-
Bunun ardından Suriyeli Kürtlerin ABD'ye yönelik sert tepkilerini de yansıttığı haberinde Tennessee Teknoloji Üniversitesi'nden Kürt uzmanı Michael M. Gunter'ın değerlendirmelerine de yer verdi. Gunter, Türkiye'nin ABD'nin çıkarları için "Kürtlerden çok daha önemli" diye düşünüyor ve Kürtlerin ABD'nin desteğine "çok muhtaç" olduğu için muhtemelen İslam Devleti ile savaşmaya devam edeceğini söylüyor.
"Kürtlerin gidebileceği başka bir yerleri yok" ifadesini kullanan Gunter, "Çılgına dönecek, bağırıp çağıracak ve "sizin istediğiniz gibi iyi bir müttefik olmayabiliriz" diyebilir. Ancak uzun vadede ABD olmadan Kürtler umutsuz" yorumunu yaptı. (CN/TA)