Obama Yönetimi'nin Suriye politikasına yönelik sert eleştiriler ABD basınında hız kazanıyor. "ABD'nin Suriye politikasanın tehlikeli bir fay hattına dayandığını" düşünen Washington Post gazetesinin tanınmış yazarı David İgnatius, Türkiye ile YPG arasındaki çatışmalarına dikkat çekerken "bir Ortadoğu klasiği"nden söz ediyor ve Türkiye'nin "Fırat Kalkanı" operasyonunu ABD'ye "söylemeden" başlattığını öne sürüyor.
Dış politika uzmanı David İgnatius, "ABD'nin Suriye politikasanın tehlikeli bir fay hattına dayanıyor" başlığını kullandığı yazısında IŞİD'in Suriye'deki başkenti olarak anılan Rakka'yı ele geçirmeye yönelik askeri operasyon, Türkiye ile YPG arasındaki "çatışmalar nedeniyle gecikebileceği" uyarısını bulunuyor.
-ABD'NİN STRATEJİSİNDE "DAİMA VAHİM BİR ZAYIFLIK VAR"-
Olup bitenleri, "Maalesef bölgesel oyuncuların birbirine olan güvensizliğin İslam Devlet ile savaşma konusundaki ortak çıkarlarını bastırdığı bir Ortadoğu klasiği" olarak niteleyen İgnatius, aynı zamanda yaşananların ABD'nin Suriye politikasısını kırılganlığını da yansıttığını" savundu.
WPost yazarı, ABD'li yetkililerine atfen Suriyeli Kürtlerin İslam Devleti ile mücadeledeki "sürekli en kuvvetli güç" olduğunu, son olarak da bu ay Menbiç'i ele geçirdiklerine dikkat çektiği yazısında ABD'nin stratejisinde "daima vahim bir zayıflığının" bulunduğunu, bunun da Türkiye'nin YPG'yi, bir terör örgütü olarak gördüğü PKK'ye bağlı gibi değerlendirmesinden kaynaklandığını belirtiyor.
-"TÜRKLER, 24 AĞUSTOS'TA ABD'YE SÖYLEMEDEN BİR TAARUZU BAŞLATTI"-
Türkiye'nin ABD'ye "YPG'ye destek için" incirlik'ten bombardıman misyonlarını gerçekleştirmesine izin verdiğini" savunduktan sonra "Ancak, bir noktada bu titrek strateji, paramparça olacağı belli idi" yorumunu yapan David İgnatius, şunları da yazıyor:
"Fitili geçen aydaki başaıısız Türk askeri darbe ateşledi. 24 Ağustos'ta Türkler, ABD'ye söylemeden Suriye'de sadece İslam Devleti cihatçılarını değil, aynı zamanda Suriyeli Kürtleri de geri püşküren bir taaruzu başlattı. İşleri daha karıştıran diğer bir olgu ise, Türkiye'nin ilerleyişinde CİA tarafından eğitilen Sultan Murat Tugay savaşçılarının da varlığı. Yani Amerika'nın vekilleri birbiriyle savaşıyorlardı."
-"MAALESEF RAKKA TAARUZU İÇİN YPG'YE ALTERNATİF GÜÇ YOK"-
Bunun üzerine İgnatius, "karşılıklı atışmaların" başladığını kaydeden İgnatius, Türkiye'nin YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesini talep ettiğini anımsattığı yazısında "Şimdi ne olacak? YPG liderliği, Pentagon yetkililerine, Türklerin geri çekilmemesi durumunda planlanan Rakka taaruzunda Kürtlerin rolünün şüpheli olduğunu söyledi. Maalesef yakında terörün başkentini temizleyebilecek alternatif bir güç yok" görüşünü öne sürüyor.
-KÜRTLER BOYUNDAN BÜYÜK BİR İŞE KALKIŞMIŞ OLABİLİR AMA BUNU ABD'NİN ZIMNİ TEŞVİKİ İLE YAPTI"-
"Suriye Kürtlerin, "Rojava" olarak adlandırdıkları atalarının topraklarını genişlemek için boyundan büyük bir işe kalkışmış olabilir ancak bunu ABD'nin zımni teşviki ile yaptılar" dedikten sonra böyle bir gelişmenin ilk defa olmadığını, Batılı güçlerin son asırda Kürt savaşçılarının kendi amaçları için kullandığını örnekler vererek savunuyor.
WPost yazarı, ABD'nin İslam Devleti ile mücadele amacıyla "daha sağlam bir temel" oluşturabilmesi için İslam Devleti sonrası için yönetişimin tesis edilmesine yardımcı olması gerektiğini düşünüyor. "ABD askeri güçü, akarkum üzerinde inşaa edilen bir evi kurtaramaz" uyarısını yapan İgnatius, çözüm olarak şunları öneriyor:
-"KALICI FEDERALİZM" ÖNERİSİ-
"Washington, Türkiye ile PKK arasında yeniden barış müzakerelerinin yapılması için sponson olmalı. Ve tek kalıcı geleceğin, Suriye ve Irak'ta Kürtler, Sünniler, Şiiler, Türkmenler ve diğer azınlıklara bir sahiplik ve kontrol hissiyatını veren bir federalizm olduğunu açıkça söylemeli". (CN/TA)