Wpost’tan Türkiye Yorumu

Türkiye'de 15 Temmuz sonrası yaşanan gelişmeleri ilerlemeyi sürdüren Batılı basından Washington Post gazetesince yayımlanan bir makalede Türkiye'nin...

Türkiye'de 15 Temmuz sonrası yaşanan gelişmeleri ilerlemeyi sürdüren Batılı basından Washington Post gazetesince yayımlanan bir makalede Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması çağrılarına ilişkin olarak "Tarih bir rehber ise, ABD, 70 yıldır yaptığını yapmayı sürdürecek, yani NATO müttefiklerini, demokrasi olsun diktatörlük olsun, başından sonuna kadar desteklemeye devam edecek" değerlendirmesi yapıldı.

Washington Post'un yer verdiği, akademisyenler Michael Poznansky and Keith L. Carter imzalı makalede "Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı'nın (NATO) ana bir ilkesi üye devletlerin demokratik değerlere bağlılığıdır. Bu nedenle, uzun bir süre NATO üyesi olan Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bazı hukuki korumaların askıya alınmasından sonra ne olacak?" denildi.

Bunun ardından Türkiye'de darbe girişiminin ardından devlet organlarında, finansal sektör ve üniversitelerde gerçekleştirilen yoğun görev almalarının "Türkiye'nin modern tarihinin en büyük temizliği" olarak nitelendiğine işaret edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa'nın darbe girişimine yanıtını eleştirdikten sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le buluşmasına değinildi ve Suriye ile ilgili görüş ayrılıklarına rağmen Erdoğan'ın Putin ile daha yakın bağları amaçlaması "dikkat çekici" bir gelişme olarak nitelendi.

"Türkiyenin perspektifi açısından NATO ve Batı'nın "dayanışma sınavıda başarısız olmuş" olabileceği belirtilen makalede bu çerçevede ABD'nin Gülen'i iade edeceği yönünde söz vermediğine işaret edildikten sonra iki ülke arasında "önemli gerginliklerin sürdüğü" bildirildi.

Bunun ardından bazı analistlerin Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması yönünde taleplerine değinilirken "sivil boşanma" çağrılarına dikkat çekildikten sonra "Ancak Erdoğan'ın gittikçe artan otoriter tutumunun, Türkiye'nin NATO'dan kovulması için gereken zemin sağlayamayabileceği" belirtildi. Örnek olarak da ABD'nin geçmişte defalarca "hem NATO içinde hem de dışındaki otokratlara destek verdiğinin" altı çizildi.

Bu çerçevede ABD'nin geçmişte Dominik Cumhuriyeti, Filipinler, Güney Kore'deki otokrat rejimlere yönelik tavrı örnek gösterildikten sonra hem Türkiye hem de Portekiz'in daha önce demokrat değerlerin gerisine düştüğünde NATO'dan çıkarılmadıklarına dikkat çekildi.

WPost'da yayımlanan makalede "demokratik gerekliliklere rağmen ABD-Türkiye ittifakını bozulması veya Türkiye'nin NATO'dan kovulması için açık bir tarihi emsal bulunmadığı" vurgulanarak "Tarih bir rehber ise, ABD, 70 yıldır yaptığını yapmayı sürdürecek, yani NATO müttefiklerini, demokrasi olsun diktatörlük olsun, farketmez, başından sonuna kadar desteklemeye devam edecek " değerlendirmesi yapıldı.(CN/HF)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri